Oppussing verktoy1

Publisert 28 desember 2014 | av

Verktøyet som fikser det meste


VERKTØY: En løs dørknott, eller et bilde som skal på veggen. Skuffen som falt av. Skapdøren som løsnet. Du kan alltids ringe noen. Men av og til må du fikse det selv. Du kan finne ut hvordan. Men du trenger riktig verktøy. Med litt kan mye utføres. Se vår oversikt over hva du trenger for å fikse det meste.

Om boligen er stor eller liten vil det om og om igjen dukke opp noe å ordne. Profesjonelle håndverkere kan eller må tilkalles til mye. Men en god del kan du gjøre selv, da vil det komme godt med å ha litt verktøy på lur. Et dørhåndtak kan løsne gradvis. Det kan også håndtakene på kjøkkenet, badet, og på garderobeskapene. Skal et nytt bilde opp på veggen trengs hjelpemidler for å få det til. Å gjøre noe straks kan hindre økende skade, og ikke minst irritasjon over noe som ikke er i orden.

verktoy5

Du får plass til det meste i en koffert som denne. Da har du verktøy til å fikse mye, og vet hvor du finner det neste gang.

Start med en fast plass for alt

Noen har alltid riktig verktøy klart. Mens andre må få bistand til alt som må fikses. Selv den som ikke har selvtillit eller lyst til prøve seg som hjemmefikser i stor skala vil ha stor nytte av å ha litt verktøy klart til bruk. Men ikke spre det i skuffer og skap. Skaff et verktøyskrin. Og tenk igjennom hva du kan tenke på å prøve å fikse selv.

verktoy2

En drill og bits er hva du trenger for de fleste typene skruer.

Basispakken kan være ett flatt og ett stjerneskrujern, en hammer, og et målband. Da kan du skru til mye som kan løsne, henge opp, og måle vindusbredde til nye gardiner eller finne midt på hvis et maleri skal henge der. Så kan spikeren slås inn. Eller du kan velge å skru inn en skrue.

verktoy4

Ha verktøy klart, og skru fast en løs dørknott med en gang!

verktoy3

Fest listene med skruer. Da blir det enkelt å ta de av hvis du skal male listene eller veggen under.

For den mer avanserte

Den som vil ha mulighet til å gjøre mer selv kan vurdere en oppladbar drill. Kjøp en med et bitssett inkludert eller kjøp riktig bit til alle de mest brukte skruene. Når noe skal utføres vil et bor med samme tykkelse som skruer og spiker gi nye muligheter. Bor hull til skrue eller spiker for å unngå sprekk i treverket. Å feste en list med små skruer vil gi mulighet til å ta den av hvis det senere skal males. Ved spikring må hammeren brukes forsiktig. Og ikke skru for langt inn!

verktoy6

Tenk gjennom hva du kan få bruk for av verktøy, og ha det klart til bruk.

Ikke kjøp alt – tenk på hva du faktisk trenger

De som vil gjøre mer enn småfiks i boligen kan velge og vrake i hyllene i verktøybutikken. Men tenk gjennom hva det kan bli bruk for. I tillegg kan det være lurt å ha en lommelykt, forlengelsesledning, og telefonnummeret til noen som kan bistå. Verktøyet må du bruke selv hvis det ikke finnes noen å be om hjelp. Akkurat hvordan det gjøres, finner du alltids ut på nettet. Du trenger bare å ha verktøyet parat. Vet du hva du har og hvor det ligger, da kan du være raskt i gang.

Foto: Roar FordalTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close