Ressurs

Publisert 14 september 2015 | av

Megler avslører triksene som gagner deg, og som gir meglerne dårligere betalt


Vi meglere er i ganske mange budrunder i løpet av en uke og opplever således mange forskjellige taktikker. Noen taktikker fungerer godt, mens andre fungerer mindre godt.

Les også: Boligmanis 10 tips til budrunden

Så hvordan bør du gå frem i en budrunde?

For det første er det viktig å kartlegge budrunden for å vite hvilken strategi og taktikk du bør bruke. Snakk med megleren tidlig på morgenen. Finn ut hvor mange som var på visning, hvor mange som står på liste og hvor mange megleren tror er interessert i boligen. Merk at det er viktig å ta denne informasjonen med en klype salt, da noen meglere vrir litt på sannheten her.

Er det mange interessenter kan det være lurt å avvente og se hvordan det hele starter. Noe av det verste du kan gjøre i dette scenarioet er å starte budrunden for lavt. Da inviterer du fort mange til å by og prisen kan fort skyte i været.

Foreligger det forkjøpsrett på boligen? Hør med megleren om noen med forkjøpsrett har meldt seg eller vist interesse. Dersom du har lang ansiennitet er det ikke noe grunn til å delta i budrunden. Da driver du bare prisen opp i stedet for å kunne komme avslutningsvis og kapre boligen.

Les også: Forkjøpsrett – hvordan fungerer det?

Ha is i magen

Jeg bruker å råde mine boligkjøpere til å ha litt is i magen og avvente med å legge inn bud i starten av en budrunde. Veldig mange avslører sin interesse ved å legge inn bud for tidlig. Budøkningene gir også en indikasjon på strategien og ofte erfaringen til de andre interessentene.

Erfaringsmessig lønner det seg svært sjeldent å øke bud med 5.000 og 10.000 av gangen. For oss meglere er det egentlig det beste som kan skje da dette ofte gir de høyeste salgssummene. Mange tenker "det er bare 10.000 kroner", men det blir fort mye penger i lengden. Strategisk sett bør du høyne med større summer slik som 50.000 og 100.000 kr. Dette viser seriøsitet og trygghet. Hensikten er å skremme vekk de andre budgiverne. De mest usikre eller de med minst kapital faller da i fra. Om noen byr over deg og du igjen legger inn et solid bud, bidrar dette til å styrke din trygghet i budrunden. Du sender da et signal om at du har masse penger (selv om du kanskje ikke har det) og at du skal ha akkurat denne leiligheten. Som megler opplever jeg ofte å høre fra de andre interessentene: "De vil ha den til enhver pris så jeg gidder ikke å bruke mer tid på denne". Vi meglere ønsker å ha med flest mulig i en budrunde, slik at denne taktikken veldig ofte er ødeleggende for vår plan. Imidlertid er den effektiv for kjøperen.

Sett en maksgrense

I noen tilfeller vil du støte på noen som bare må ha denne spesifikke boligen, koste hva det koste vil. Det er derfor veldig viktig å sette seg en maksgrense før du starter å by. Hold deg til denne grensen! Det kommer alltid andre boliger på markedet. Husk at du gjerne skal tjene litt på boligen når du selger den igjen. Du bør derfor være forsiktig med å by for mye over takst. Dersom du tenker å bo lenge i boligen kan du gjerne strekke deg litt lengere enn om du bare skulle bodd i den et par år.

Les også: Derfor byr du for mye i budrunden

Spørsmål til dane

Til slutt er det viktig å merke seg at overtakelsestidspunkt også kan være et forhandlingspunkt. Veldig få budgivere vet at de ikke alltid må høyne budene sine for å være med i konkurransen. Hvis noen legger inn et bud på din maksgrense har du fortsatt mulighet for å legge inn et bud på samme beløp, men med en annen overtakelse. Denne overtakelsen passer kanskje bedre for selger og det er derfor lettere for de å akseptere ditt bud framfor de andres. Imidlertid er det viktig å merke seg at dette som oftest er det siste forhandlingskortet i en budrunde.

Lykke til smiley


Dane Matanovic er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo. Han startet som eiendomsmeglerfullmektig i 2013 og har på kort tid etablert seg som en profilert megler og partner ved Eie Eiendomsmegling Majorstuen. Han er fast gjestekommentator her på Boligmani.no og skriver om sine erfaringer som megler og om aktuelle temaer tilknyttet kjøp og salg av bolig. E-post: dm@eie.noTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close