Ressurs Boligsalgsrapport: Carsten Pihl forklarer

Publisert 17 desember 2015 | av

Skal jeg bruke boligsalgsrapport når jeg selger boligen min?


Fra nyttår kommer en ny versjon av boligsalgsrapporten for 2016. Noe enklere enn den vi har sett i 2015, og ikke minst tydeligere for både kjøpere og selgere.

Boligselgere – og eiendomsmeglere – skal informere om boligen som selges. For å beskrive boligen best mulig tar de hjelp av en takstmann.

Det er to måter takstmannen kan beskrive en bolig og dokumentere boligen.

Har du spørsmål til forbrukerrådgiveren? Han svarer på spørsmål mandag-torsdag på telefon 4000 01 02. Les mer om Forbrukerrådgiveren.

Her er en kjapp gjennomgang av de to ulike dokumenttypene:
 

Forskjellene på boligsalgsrapport og takst

boligsalgsrapport eller takst i 2016?I 2016 kommer den nye, forenklede boligsalgsrapporten. FOTO: Hege Høpfner, Newswire

Takst: Bare overfladisk gjennomgang

Taksten er den dokumentasjonen som i noen deler av landet brukes oftest ved boligsalg. Taksten sier bare noe om hvordan boligen er på overflaten, og er derfor dårlig som dokumentasjon av boligen. Årsaken er at taksten egentlig er laget som en verdivurdering – som for eksempel skal brukes ved refinansiering.

For taksten sier lite eller ingen ting om boligens tekniske tilstand. Dette er en ulempe for kjøpere, som kan tro de kjøper noe som er bedre enn det faktisk er.

Takstdokumentene er forskjellige fra takstorganisasjon til takstorganisasjon. Det gjør det vanskelig å sammenligne takstene.

Boligsalgsrapport: Teknisk tilstand

Boligsalgsrapport er en tilstandsrapport som forteller om boligens tekniske tilstand. Rapporten er standardisert mellom organisasjonene. Det gjøre det enkelt for kjøpere å vurdere ulike hus mot hverandre.

Det er standardisert hvilke momenter som skal være med i rapporten, og hvordan feil skal beskrives.

Boligsalgsrapporten har eksistert noen år. Fra januar 2015 kom en ny og forbedret versjon. Den var derimot litt omfattende. Så fra nyttår kommer en forbedret 2016-utgave som er noe enklere.

Les også: Ny boligsalgsrapport er klar
 

Hva skal du velge – Boligsalgsrapport eller takst?

Det er i utgangspunktet selgeren som velger hvordan type rapport som skal brukes ved kjøp og salg. I noen deler av landet er det nærmest standard å bruke boligsalgsrapport. For eksempel i Rogaland, eller i Telemark og Vestfold.

Andre steder er det taksten som er rådende, dette gjelder særlig på det sentrale Østlandet.

Selgere har etter lovverket en ganske omfattende informasjonsplikt når de selger boliger. Derfor vil det alltid være lurest å bruke den beste rapporten – nemlig boligsalgsrapport.

Les også: Boligsalg for dummies – den ultimate guiden til boligsalget

Pris på boligsalgsrapport vs. takst

Utfordringen for mange er at prisen på boligsalgsrapporten er høyere enn for taksten. En takst koster i området fra rundt 7000 kroner for et vanlig hus, mens en boligsalgsrapport kan ha en pris på 16.000 kroner for et vanlig hus.

Men å ta denne ekstra kostnaden kan være gull verdt for deg som selger, fordi du nå har en mye bedre dokumentasjon av boligen. Bedre i budrunden, og mindre sjanse for klagesaker.

Få tips: Følg forbrukerrådgiveren på Facebook og få tips rett i din feed! 
 

Råd til deg som selger:

Velg boligsalgsrapport for å best mulig oppfylle din opplysningsplikt om boligen. Ved å ha en full teknisk tilstandsrapport vil du også sørge for å fjerne mest mulig tvil hos potensielle kjøpere.

– Sjekk pris hos ulike takstmenn.

– Spør eiendomsmegleren hvor mye rabatt du kan få på eierskifteforsikringen ved å bruke boligsalgsrapport.

Råd til deg som kjøper:

Du må være god til å stille spørsmål hvis du bare får takst som dokumentasjon ved boligsalg. Les grundig gjennom taksten for å se etter faresignaler.

Følgende områder må du lese nøye om, og spørre eiendomsmegler og/eller takstmann hvis du er usikker:

  • Baderom og fare for fuktskader
  • Tak (konstruksjon og fare for fuktskader)
  • Kjeller og drenering

Les mer: Dette er opplysningene du må gi som boligselger


Carsten Henrik Pihl er Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund.
Har du spørsmål om boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling, kan du ringe han på telefon 4000 01 02, mandag til torsdag mellom 10.00 og 14.00. Mer om tjenesten finner du på NEFbolighjelp.noTags: , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close