Ressurs Er det smart å kjøpe nytt eller brukt?

Publisert 6 juni 2017 | av

Bør du kjøpe ny eller brukt leilighet?


Brukt og billig eller nytt og dyrt? Er pris den eneste faktoren ser det kanskje svart/hvitt ut, men begge alternativene har sine attributter man bør ta i betrakning.

Er man en fattig student som skal kjøpe sin første bolig vil det naturligvis være flest bruktboliger i prisjiktet man sikter på. Det finnes imidlertid rimelige nybolig-alternativer med mange fordeler kontra bruktbolig, og det finnes selvfølgelig mange med høyere budsjett. I tillegg er det mange besparene faktorer med nye boliger. Da kan valget kan fort bli vanskeligere, men vi skal prøve å hjelpe deg litt med "pros and cons"-listen din for ny eller brukt leilighet.

Les også: Kjøpe ny bolig før man har solgt den gamle?

Fordeler med å kjøpe ny leilighet

1. Fast pris 
Siden leiligheter i nybygg har fastsatte priser, vet du som regel hva boligen vil koste deg. Førstemann til mølla får leiligheten, uten å måtte gå i budkrig. Dette gir høy forutsigbarhet, også med tanke på uforutsette oppussingskostnader (ref: punkt 3).

2. Lave kjøps-omkostninger
Ved kjøp av ny bolig betaler du bare 2,5 prosent dokumentavgift av tomteverdien –  ikke av hele kjøpesummen, som du må ved kjøp av bruktbolig.

3. Du slipper å pusse opp
Leiligheten får en god og moderne utforming. Du reduserer risikoen for uforutsette kostnader til oppussing, feil og mangler, og slipper jobben. Som oftest får du også mulighet til å påvirke materiell, fargevalg og designløsninger, om du kjøper før boligen er ferdigstilt.

4. Nyeste krav og standarder
Leiligheten er oppført etter alle nye byggestandarder og tekniske krav, f.eks  til inneklima og miljø. Dessuten har nye boliger bedre isolasjon, hvilket gjør deg mindre sårbar for kalde vintre og stigende strømpriser, samt bedre lydisolasjon fra naboene. Du kan dermed anta at en ny bolig har lavere energiforbruk/kostnad.

5. Tryggere kjøp
Etter første år i boligen gjennomføres det en kontroll der det sjekkes at alt er i orden. I tillegg har du 5 års reklamasjonsrett.

6. Absolutt alt er nytt
Ah, den deilige følelsen av å være den aller første som noen gang har bodd i leiligheten. Dette medfører selvfølgelig også mindre tid og penger på vedlikehold de nærmeste årene.

På boligjakt? Her kan du søke om å få finansieringsbevis fra flere banker samtidig! (ekstern tjeneste)

Mange fordeler med ny leilighetNy leilighet på sørenga (​Foto: Sørenga Utvikling)

Fordeler med å kjøpe brukt leilighet

1. Lavere pris
Prisen er naturlig nok lavere enn i nybygg, og du slipper å "kjøpe nytt men selge brukt", om du tenker å selge igjen om ikke så alt for lenge.

2. Beliggenhet
Fordi nybygg ofte reises i "nye bydeler" med mindre sentral beliggenhet, som følge av tomtemangel, vil det være lettere å finne den sentrale drømmebeliggenheten med en brukt bolig. Du slipper å bo på en potensielt årelang byggeplass, og reduserer sannsynligvis tid og penger på transport.

Les også: Derfor må du aldri kjøpe i 1. etasje

3. Færre byggefeil
Bruktboliger er ferdig "prøvd ut", og så sant boligen er i god stand og selgeren ikke skjuler noe for deg, slipper du feil og mangler som fort kan ha bli oversett i byggeprosessen til et nybygg.

4. Sjel og sjarm
Brukte leiligheter har ofte mer "sjel" enn nye leiligheter. Stukkatur, høyde under taket, egenart og historie er ofte mangelvare i nybygg.

5. Potensialet
Mange bruktboliger har stort potensiale som oppussingsobjekt, og du har generelt bedre muligheter til å sette ditt eget preg på leiligheten.

Brukt bolig med egenartet oppussingBrukt leilighet under egenartet oppussing. Her fra Boligmanis egen Oppussingsblogg

Ta gjerne disse tankene i betrakning, og del med din kjære om dere skal kjøpe sammen. Lykke til med boligkjøpet, og sjekk gjerne ut våre Gode Tips for informasjon rundt kjøp, oppussing og andre nyttige ting!

På boligjakt? Her kan du søke om å få finansieringsbevis fra flere banker samtidig!Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close