Ressurs Hva er egentlig dokumentavgift

Publisert 21 august 2017 | av

Hva er dokumentavgift og hvorfor må vi betale den?


Dokumentavgift må stort sett alltid beregnes når du skal finne ut hva en bolig koster deg. Men hva er det egentlig, og hvorfor betaler vi den?

Når hjemmel til fast eiendom overføres til en annen skal det betales dokumentavgift – lyder hovedregelen. Dokumentavgiften er en avgift til statskassen og har kun til hensikt å skaffe staten inntekter. Den skal altså ikke dekke statens omkostninger i forbindelse med hjemmelsoverføringen. Dette dekkes av tinglysingsgebyret.

Dokumentavgiften er 2,5 % av eiendommens markedspris. Som regel vil eiendommens markedspris være sammenfallende med eiendommens salgspris. Det fins imidlertid noen unntak, som f.eks. ved kjøp av ny bolig.

Det finnes også andre fritak, f.eks. ved ekteskap og skilsmisse, som du kan lese om her.

Dokumentavgiften avløste den såkalte stempelavgiften i 1976, som var en avgift på ulike dokumenter. Stempelavgiften er i Danmark kjent fra 1660, og den ble innført i Norge i 1676.

I 2013 innbragte dokumentavgiften kr 6,4 milliarder kroner til statskassen.

Dokumentavgiften blir særlig i politiske debatter omtalt som «flytteskatt». Fra ulike politiske hold har det blitt fremmet ønske om å fjerne dokumentavgiften, og den blir beskrevet som usosial, uhensiktsmessig og urettmessig.

Hvis du kjøper borettslags- eller aksjeleilighet betaler du ikke dokumentavgift. Det er i disse tilfellene ikke overføring av hjemmel til fast eiendom, men det er overføring av andel i borettslag eller overføring av aksjer i aksjelaget.

Les også: Hva er selveier- og andelsleilighet? Her er fordelene og ulempene


Send gjerne Elisabeth en uforpliktende e-post hvis du har juridiske spørsmål vedrørende fast eiendom eller eiendomsmegling, på elisabeth.Bartnes.Sylten@visma.comTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close