Ressurs Slik går du på jakt etter din første bolig

Publisert 21 juli 2015 | av

Er boligen høyt eller lavt priset?


Du som er på boligjakt må finne ut om boligen du ser på er rett priset for deg. Slik går du frem.

En av forberedelsene til boligjakten er å lære seg å se om boliger er riktig priset eller ikke. Dermed slipper du å gå på visninger der boligen er helt feilpriset og går langt over takst og prisantydning.

Dette er særlig viktig nå som boligprisene har steget mye i vår – og det spås en fortsatt (moderat) stigning utover høsten.

Du bør tenke i tre trinn:

– Hva er gjennomsnittlig boligpris i området?

– Er boligen du skal se på verd over eller under gjennomsnittspris?

– Er prisantydningen på det huset du skal se på riktig?

Verktøy for å se på prisene

Den åpne prisstatistikken er litt grovmasket. Men på FINN.no er det et verktøy som er gull for deg.

På den enkelte eiendomsannonse finnes det en fane pr annonse som heter «Prisstatistikk». Og her er det informasjon som er gull for deg.

Du vil her få tre informasjonsbiter pr annonse:

Hva kvadratmeterprisen er for boligen du ser på (øverst), kvadratmeterprisutviklingen for området (nederst – hold musen over punktene for å få frem siste pris), og til høyre ser du kvadratmeterpris for aktive annonser i området.

Vær oppmerksom på at boligprisene er regnet ut fra innredede boligrom, såkalte p-rom – inkludert fellesgjeld for sameier og borettslagsleiligheter!

pris-stat-finn

Høyt eller lavt

Dermed kan du se hvordan denne boligen ligger mot statistikken i området. I dette tilfellet er boligen lagt ut med en takst og prisantydning til 50.000 kroner pr kvadratmeter, som er under både snittprisen for leiligheter i området (56.693 kr/m2), og snittprisen for annonserte leiligheter i området 60.575 kr/m2).

Det betyr enten at det er noe alvorlig galt med boligen, eller at den er priset for lavt for det den antagelig vil gå for.

Din jobb som boligdetektiv blir å dekode annonsen for å finne ut hva som er riktig i dette tilfellet. Og om boligen da er aktuell for deg og ditt budsjett.

Her er andre momenter som kan påvirke prisen:

Negativt:

– Stort vedlikeholdsbehov

– Oppussingsbehov av «dyre rom» som bad og kjøkken

– Støy og trafikk

– Dårlige solforhold?

– Er det vanskelige naboforhold?

Positivt:

– Lavt vedlikeholdsbehov

– Kjøkken, bad og vaskerom er renovert av fagfolk.

– Lite støy

– Balkong/terrasse og gode solforhold

– Garasje

Lag din egen statistikk

Lag deg et Excel regneark og legg inn de boligene som annonseres til salgs, samt e-postadressen til megleren. Når boligen er solgt, så ringer du, eller sender e-post, til megleren og spør hva salgsprisen ble. Jeg kan love deg at dersom du legger litt innsats i å lære deg markedsprisene i området, så øker muligheten din til å gjøre en trygg bolighandel vesentlig.

Snart har du bygget opp ditt eget kartotek med reelle priser. Du er på god vei til å bli din egen ekspert.

Les mer: Flere tips om hvordan du finner riktig pris finner du her!


Carsten Henrik Pihl er Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund. Har du spørsmål om boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling, kan du ringe han på telefon 4000 01 02, mandag til torsdag mellom 10.00 og 14.00. Sommerstengt frem til 3. august.

Mer om tjenesten finner du på NEFbolighjelp.no.Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close