Ressurs

Publisert 8 desember 2015 | av

Farene i hjemmet som rammer barna – og hvordan unngå dem


De fleste barneulykker skjer i hjemmet. Etsende kjemikalier er det farligste. Fall i trapper og klemring i dører er de vanligste årsakene. Dette skjer fordi foreldrene ikke sikrer godt nok, mener ekspert.

Barn vil utforske, lære og utvikle mestringsfølelse. Risikovurdering er en evne som ikke er til stede. Å klatre på bokhyller, ta på komfyren eller smake på ting man absolutt ikke bør smake på er ikke unaturlig for dem.

Daglig leder i Skadeforebyggende forum (Skafor), Eva Jakobson Vaagland, mener at det naturlig nok er de voksnes ansvar å passe på at ikke en alvorlig ulykke finner sted, samtidig som man må la barna få utforske.

– Det ligger læring i å være borte i ting man ikke bør være borte i. Man skal ikke polstre barna, sier Vaagland.

Les også: Vet du egentlig om du er sikret mot lynnedslag?

La barnet feile

Hvor mange ulykker som skjer på grunnlag av for lite sikring i hjemmet er det minimalt med statistikk på. Og det er ikke fordi ulykkene ikke skjer. Det finnes ikke gode nok rutiner på registrering av slike hendelser på sykehus eller helsestasjoner. Vaagland etterlyser bedre data. Man vil da kunne se flere årsaker, og bedre kunne vite hva som bør sikres.

I Norge finnes det ingen database som henter inn tall på dette området. Skafor har derfor jevn kontakt med Ullevål universitetssykehus, og sjekker statistikker i utlandet for å ha en viss oversikt.

Men selv om man skal passe på at boligen er godt sikret for barn, er det viktig å ikke holde igjen for mye.

– Barn må få prøve og feile. Det er bedre å brekke et bein enn å bli overbeskyttet. Hvis man aldri lærer vil det kunne skape utfordringer for barnet på sikt, mener hun.

bathtub-1078865_1280Pass på temperaturen på badevannet – lyder et av tipsene til Skadeforebyggende forum. Se alle nederst i saken.

Salg av sikring går ned

Skafor har et samarbeidsprosjekt med noen av butikkene som selger sikringsutstyr, der de innimellom tar stikkprøver på hva som blir solgt. Flere av butikkene har bekreftet at det er mindre salg, og da spesielt på komfyrvern.

– Vi ser spesielt at bruken av komfyrvern går ned på nye komfyrer, men det er like varmt selv om den er ny. Det er ofte fordi folk synes at et komfyrvern ikke passer inn i interiøret, sier hun.

Hun anbefaler imidlertid alle om å ta forhåndsregler, og tenke fornuftig.

Les også: 5 ting du må vite om boligbranner

book-shelf-349938_1280Usikrede møbler og tunge gjenstander på kanten av hyllene kan bli farlig om barna vil ta seg en klatretur.

Ha kontroll på husholdningsartiklene

I tillegg til fallulykker bør man være ekstra forsiktig med kjemikalier. Noen av de vanligste produktene å ha i kjøkkenskapet kan være farlig for et barn å komme borti.

Fagdirektør på Giftinformasjonen (FHI), Mari Tosterud, forteller at det viktigste man som småbarnsforeldre kan gjøre er å låse bort det farligste. Det er etsende midler, og man har sannsynligvis mer etsende i skapene enn man er klar over.

– Avløpsåpnere og ovnsrens er eksempler som ikke er bra, og de er veldig etsende. Det skal ikke mer til enn et par dråper før det kan være farlig. Man bør også være obs på etsende midler som kommer i sprayform. Dette er lett å spraye i øynene, og det er veldig lite som skal til før det går virkelig galt, sier Tosterud.

Husholdningsartikler som oppvaskmiddel, oppvaskmaskintabletter og fluortabletter er blant det Giftinformasjonen får mest henvendelser på, men dette er produkter det svært sjelden blir farlige forgiftninger av. Det finnes også farlige legemidler, og Paracetamol  kommer høyt opp på listen. En god del barn legges inn på sykehus fordi mengden de kan ha fått i seg er farlig.

I tillegg kan det også være greit å sjekke hvilke planter man har i hagen og om disse er giftige, for å være på den sikre siden. Det er sjeldent farlige planter i norske hager, men det er greit å ha kontroll på hva man har rundt seg.

– Det er også viktig å tenke på at man som småbarnsforeldre ikke skal være redd for alt. Da får man et slitsomt liv, avslutter Tosterud.

Dette er det viktigste å sikre, ifølge Skadeforebyggende forum:

  • Ha komfyrvern på kjøkkenet. Barn når fort opp i denne høyden og kan få brannskader.

  • Invester i trappegrind for å sikre fall i trappen.

  • Panelovn og vedovn bør sikres med beskyttelse.

  • Sett varm drikke, mat og andre varme ting langt inn på benkeplatene eller i høyden.

  • Sikre vanntemperaturen ved bading. Barn er mye mer sensitiv på varme enn voksne, og brannskadene kan komme på lavere varme enn man tror.

  • Pass på at møbler og kommoder er sikret. De kan velte hvis barna klatrer i dem. 

Les også: Bare 15% av oss har denne i hjemmetTags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close