Ressurs Hva betyr felleskostnader og fellsgjeld?

Publisert 27 mars 2019 | av

Sjekk hva felleskostnader og fellesgjeld betyr for deg


Felleskostnader og fellesgjeld

Siden mange boliger selges med felleskostnader og fellesgjeld, lurer mange på hva dette egentlig innebærer. Det kan være svært lurt å finne ut av hvilken betydning disse tingene har for deg som bolig-kjøper/eier. 

Du ser en prisantydning du liker på finn.no, og tror du har funnet boligen du vil ha. Før du hopper i taket må du imidlertid ta en titt på felleskostnader og fellesgjeld, for å finne ut hvor attraktivt kjøpet egentlig er.

Om du skal selge bolig kan det være lurt å se hva forskjellige meglere tilbyr, det kan du sjekke her

Felleskostnader (også kalt «husleien»)

Dersom du eier en borettslagsleilighet, betales felleskostnadene til borettslaget. Dersom du eier en eierseksjonsleilighet betales felleskostnadene til sameiet og eier du en aksjeleilighet betaler du felleskostnadene til aksjelaget. I det følgende omtales borettslag, sameier og aksjelag under ett som «laget».

Felleskostnadene er et fast beløp som skal betales til laget hver måned. Som regel dekker felleskostnadene blant annet felles husforsikring, eventuelle kostnader til forretningsfører, strøm til fellesareal, snøbrøyting og lignende. Dette er faste utgifter som laget har, tilknyttet fellesareal og felles boligmasse, som beboerne skal betale ut fra en gitt brøk. Kostnadene fordeles ofte ut fra boligstørrelse, hvor eier av en 3-roms leilighet betaler mer enn en eier av 2- roms leilighet.

Les også: Høy fellesgjeld – “Det er fali’ det”

Felleskostnadene kan øke

Dersom laget har fellesgjeld (se under for forklaring), er nedbetaling av lån og betjening av renter en del av felleskostnadene. Dersom laget har avdragsfrihet på felleslånet er det bare renter på lånet som betales. I slike tilfeller bør du være klar over at når den avdragsfrie perioden er utløper og avdrag på lånet skal betales vil sannsynligvis felleskostnadene få en betydelig økning.

Felleskostnader og fellesgjeld øker ved oppussing av borettslagetFlytter du inn i en bolig som snart vil trenger oppussing, vil du måtte regne med økte felleskostnader.

Generalforsamlingen i laget kan beslutte at laget f.eks. skal pusse opp fasade, skifte tak eller lignende. Laget kan da ha behov for å ta opp ekstra lån i bank for å finansiere slikt utbedringsarbeid. Da vil det ofte være behov for å beslutte at felleskostnadene og andel fellesgjeld pr boenhet skal økes. Det kan også besluttes å øke felleskostnadene av andre grunner f.eks. større behov for å sette av midler til fremtidig vedlikehold, ivareta en sunn økonomi for laget osv. Felleskostnadene vil altså være en utgift som du må betale hver måned, og som kan øke uforutsett sammenlignet med banklån. Et banklån vil være mer forutsigbart i forhold til hvor mye du skal betale i renter og avdrag, og som du i større grad har mulighet for å justere ved å nedbetale hele eller deler lånet eller forlenge nedbetalingstiden.

 

Mange borettslag har såkalt sikringsordning eller sikringsfond. Det er en ordning hvor andelseierne er forsikret mot å bli ansvarlig hvis naboen slutter å betale felleskostnadene sine. Dersom boligen må tvangsselges på grunn av manglende innbetaling av felleskostnader kan laget få dekket uteblitte felleskostnader, som laget ikke får dekket via salget.

Les også: Pass på forkjøpsretten når du er på boligjakt

Fellesgjeld på bolig

Fellesgjeld er “lagets” lån hos finansinstitusjon, typisk bank. Andel fellesgjeld er den delen av fellesgjelden som hver enkelt leilighet i laget står ansvarlig for.

Dersom laget har fellesgjeld nedbetales lånet gjennom månedlige felleskostnader. Det er du som eier av boligen som står ansvarlig for din andel av felleslånet.

Individuell nedbetaling av fellesgjeld

Det du bør undersøke er om laget har individuell nedbetaling av lånet, en såkalt IN-ordning. Dersom du har økonomisk mulighet til det kan du nedbetale din andel av fellesgjelden, og da vil som regel månedlige felleskostnader reduseres.

Det du likevel bør være obs på er at dersom laget du bor i går konkurs kan det du har betalt inn til nedbetaling av din andel av felleslånet gå tapt. Du bør derfor sette deg godt inn i hvilke regler som gjelder og lagets økonomi før dette gjøres.

Les også: Se to ganger på fellesgjelden!

Dersom du vurderer å kjøpe bolig med felleskostnader og fellesgjeld bør du rådføre deg med din bank. Hvis du har fått finansieringsbekreftelse fra banken er denne summen som regel inkludert eventuell andel fellesgjeld. Selv om andel fellesgjeld ikke skal innfris på kjøpstidspunktet vil du bli ansvarlig for din andel av fellesgjelden, og du må derfor ha finansiering på kjøpesum + andel fellesgjeld. Du bør også rådføre deg med banken, og sjekke om du har økonomi til å betjene de månedlige felleskostnadene tilknyttet boligen, som vil komme i tillegg til det du eventuelt må betale til banken i lån og avdrag hver måned.

Tips: Skaff deg finansieringsbevis fra banken FØR du går på visning. Her kan du søke om finansieringsbevis fra flere banker samtidig


Elisabeth jobber som forretningsadvokat hos Visma Advokater, er fagansvarlig hos Eie Eiendomsmegling Nardo i Trondheim, og har mange års erfaring fra meglerbransjen. Send gjerne Elisabeth en uforpliktende e-post hvis du har juridiske spørsmål vedrørende fast eiendom eller eiendomsmegling, på elisabeth.bartnes.sylten@visma.com. Denne saken ble originalt publisert 29. november 2015.Tags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close