Ressurs Hva er et finansieringsbevis, og hva skal du med det?

Publisert 25 februar 2016 | av

Skaff finansieringsbevis først som sist, om du skal kjøpe bolig


Hva er et finansieringsbevis, og hvordan kan jeg få det? Her får du en enkel oversikt, og informasjon om hvordan du kan skaffe deg dokumentet enklest mulig.

Et finansieringsbevis (eller lånebevis) er en bekreftelse fra banken på hvor mye du får låne i banken.

Noen banker utsteder et særskilt bevis, mens andre banker gir deg bekreftelse pr e-post hvor mye du får låne. Begge deler er like godt for deg som boligkjøper. Du bør aldri gi finansieringsbeviset eller på annen måte opplyse til megler hvor mye du får i lån. Megler kan benytte seg av slik informasjon i en budrunde for å presse opp prisen. En budrunde er et taktisk spill, og du bør derfor holde kortene tett til brystet.

Les også: Derfor bør du ikke gi finansieringsbeviset til eiendomsmegleren
 

Lurt å skaffe finansieringsbevis først som sist

Dersom du har planer om å kjøpe bolig, men ikke har vært i kontakt med banken din, bør du gjøre dette så snart som mulig. Det er greit for din egen del å kartlegge hvor mye du kan kjøpe for, slik at du ikke bruker tiden på boliger som du ikke kan kjøpe.

Når du skal legge inn bud på en bolig vil du bli bedt om å oppgi kontaktinformasjonen til din bankforbindelse. Mange meglere ringer underveis i budrunden til alle budgiveres bankforbindelse for å undersøke om budgiver faktisk har finansieringen i orden. Det er mange meglere som rådfører selgere ikke å akseptere bud, hvor finansieringen ikke kan bekreftes av budgivers bank.

Les også: Pass på forkjøpsretten når du er på boligjakt

finansieringsbevis søknadDet er en enkel sak å søke om finansieringsbevis. Hos f.eks. penger.no kan du søke hos flere banker samtidig – helt gratis.

Ulike finansieringsbevis fra ulike banker

Det kan være stor forskjell på hvor mye du får i lån hos de ulike bankene, og det kan derfor være nyttig å kontakte flere. Har du hatt samme bankforbindelse i flere år er det ofte at din nåværende bank gir deg de beste betingelsene og kan gi deg mest i lån, fordi banken kjenner deg og din betalingshistorikk gjennom flere år.

Noen opplever også at de mindre lokalbankene kan strekke seg litt lengre på lånebeløpet enn de store bankene. Du kan også benytte deg av såkalte finansieringsmeglere. De tar kontakt med flere banker for deg, og du slipper å gjøre denne jobben selv. Det koster som regel ingen ting å benytte seg av en finansieringsmegler – disse får provisjon fra banken for hver nye lånekunde.

Dette kan du for eksempel gjøre hos penger.no, som lar deg enkelt søke om finansieringsbevis fra flere banker samtidig – helt gratis.
 


Elisabeth jobber som forretningsadvokat hos Visma Advokater, er fagansvarlig hos Eie Eiendomsmegling Nardo i Trondheim, og har mange års erfaring fra meglerbransjen. Send gjerne Elisabeth en uforpliktende e-post hvis du har juridiske spørsmål vedrørende fast eiendom eller eiendomsmegling, på elisabeth.bartnes.sylten@visma.comTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close