Ressurs Hva med forkjøpsrett i borettslag?

Publisert 11 august 2015 | av

Pass på forkjøpsretten når du er på boligjakt


Forkjøpsrett gir andre medlemmer i et borettslag mulighet til å snike i budkøen. Det kan være litt surt for deg som er på boligjakt – men det er muligheter rundt dette.

Av: Forbrukerrådgiver Carsten Pihl

Når du ser på boliger i borettslag, dukker det fort opp et litt underlig begrep: «Forkjøpsrett». Forkjøpsretten gir andre andelseiere i borettslaget og boligbyggelaget leiligheten er tilknyttet, en mulighet til å gå inn i avtalen som kjøper og selger inngår.

Det vil si at selv om du vinner budrunden, kan noen andre komme å overta budet ditt – uten å by mer penger.

Vanligvis løper en forkjøpsrett i 20 dager fra budet er akseptert. Det betyr at selv om du vinner en budrunde, må du vente omtrent tre uker på å vite om du faktisk får kjøpe leiligheten. Noen ganger bruker man «forhåndsavklaring», det vil si at de som kan være interessert i å bruke forkjøpsretten melder seg på forhånd. Dermed vet man i budrunden om noen ønsker å bruke forkjøpsretten eller ikke.

Les også: Høyeste bud gir ikke rett til å kjøpe boligen

Eiendomsmegleren som selger boligen kan orientere om hvilken metoden som brukes, og fristene for boligen du ser på. Det vil også stort sett stå i annonsen. Hvor ofte skjer det?

Boligmarkedet er i dag ganske hett, og derfor skjer det ganske ofte at forkjøpsretten benyttes. I mai i år meldte OBOS at 32 prosent av boligene solgt i boligbyggelaget ble solgt på forkjøpsrett – altså omtrent hver tredje bolig. I Stavanger var det nesten halvparten, i Trondheim rundt 40 prosent av omsetningene.

Carsten skriver om forkjøpsrett på bolig i borettslagCarsten Henrik Pihl fra Norges Eiendomsmeglerforbund

Hvem har forkjøpsrett?

Forkjøpsrett finnes i borettslag. Det er de andre medlemmene i borettslaget som har forkjøpsrett. I tillegg er de aller fleste borettslag medlem i et boligbyggelag – som for eksempel OBOS. Medlemmene i boligbyggelaget har også forkjøpsrett. Det kan være veldig mange mennesker.

For eksempel har OBOS over 370.000 medlemmer i Oslo, Østfold, Vestfold, Bergen, Rogaland, Trondheim og Hamarområdet.

I de fleste borettslag er det intern forkjøpsrett, så de som bor i borettslaget står aller først i køen. Hvis det er flere andelseiere som ønsker å kjøpe boligen på forkjøpsrett, er det den med lengst ansiennitet som får kjøpt boligen.

I tillegg har 22 mindre boligbyggelag rundt i landet det som heter «felles forkjøpsrett». Det kan du lese mer om her.

Noen borettslag er frittstående, og da er det bare beboerne i det borettslaget som har forkjøpsrett. Det er for eksempel tilfelle med Ullevål Hageby i Oslo.

Les også: Megler avslører triksene som gagner deg, og gir meglerne dårligere betalt

NB: Forkjøpsrett gjelder ikke ved salg til eierens ektefelle, barn, barnebarn eller foreldre, og heller ikke når salget er et ledd i skilsmisseoppgjør.

Tips: Hva skal du passe på som kjøper? Den beste løsningen for deg som er på boligjakt er selvfølgelig å være medlem i borettslaget selv – på forhånd. Da har du selv ansiennitet, og kommer foran andre budgivere som ikke har ansiennitet. I de fleste boligbyggelag går det også an å arve ansiennitet ved å overta medlemskap fra familiemedlemmer. (Men du får uansett ikke lenger ansiennitet enn din levetid.) I noen tilfeller rapporteres det om budgivere som byr ekstra for å skremme unna andre med forkjøpsrett. Det kan være greit hvis man har funnet «drømmeboligen», og har et romslig budsjett, men det er egentlig ikke å anbefale.


Carsten Henrik Pihl er Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund. Har du spørsmål om boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling, kan du ringe han på telefon 4000 01 02, mandag til torsdag mellom 10.00 og 14.00. Mer om tjenesten finner du på NEFbolighjelp.no.Tags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close