Ressurs Tips for forbrukslån til oppussing

Publisert 17 august 2016 | av

5 tips til deg som vurderer forbrukslån til oppussing


Skal du pusse opp boligen din og ønsker å finansiere prosjektet med et forbrukslån? Les disse 5 enkle tipsene før du søker om lån.

Forbrukslån er praktisk for deg som skal pusse opp og trenger en måte å finansiere oppussingen på. Ettersom lånet gis uten sikkerhet er låneprosessen ofte svært enkel med lite dokumentasjonskrav. I tillegg kan det noen ganger lønne seg å ta et forbrukslån med kort nedbetalingstid enn å øke boliglånet og nedbetale over lang tid.

1. Sett opp et budsjett

Før du søker om lån, må du gjøre et overslag på hvor mye oppussingen vil koste. Ta høyde for alle kostnader, inkludert materialer, utstyr, snekker og elektriker – for å nevne noen eksempler.

Sett opp et grundig budsjett som inkluderer alle kostnader. En vanlig feil er å underestimere kostnader eller utelate enkelte kostnader fullstendig. Dersom du skal betale for arbeidskraft – eksempelvis at en elektriker setter inn spotter, legger inn dimmere eller monterer radiatorer – bør du alltid få tilbud fra flere elektrikere for å sikre at du får en god pris. Du må også sørge for at jobben er tydelig definert for begge parter, helst skriftlig. Et tips som vil komme godt med er å sammenligne prisene på for eksempel mittanbud.no for å sikre deg en best mulig pris.

Les også: Hvordan bygge egenkapital skikkelig raskt

2. Finn ut hvor mye du må låne

Etter du har fått god oversikt over alle kostnader som prosjektet vil medføre, må du finne ut hvor mye av dette du skal finansiere ved hjelp av oppsparte midler. Jo mer du har mulighet til å betale med egne midler, desto mindre vil du måtte belage deg på å låne. Da vil også de totale lånekostnadene bli mindre. I Norge ligger normalt sett lån til oppussing på rundt 100.000 kr.

3. Vurder din nedbetalingskapasitet og velg nedbetalingstid

Et forbrukslån vil måtte nedbetales over månedlige terminer fra du får pengene på konto. Enkelte banker tilbyr riktignok avdragsfrie måneder i en periode, men stort sett vil du måtte sette av deler av din inntekt til å nedbetale lånet hver måned.

Vurder derfor nøye hvor mye du har mulighet til å nedbetale hver måned, inkludert renter og avdrag. Jo mer du betaler hver måned, desto raskere kan du kvitte deg med gjelden – men om du blir for optimistisk vil du kanskje slite med terminbeløpene. Vær realistisk med hvor mye du har mulighet til å nedbetale hver måned slik at du ikke går på en smell.

4. Sammenlign forbrukslån

Renten på et forbrukslån avhenger av mange faktorer. I tillegg til lånebeløp og nedbetalingstid, vil også personlige omstendigheter som alder, inntekt og betalingshistorikk spille inn.

Renten vil også variere fra bank til bank, og renteforskjellen kan ligge på opp mot 10% nominelt. Da sier det seg selv at du kan spare mye penger dersom du sammenligner de ulike lånetilbyderne før du tar et valg – akkurat som du sammenligner ulike elektrikere.

Det er viktig å sette seg inn i rente- og betalingsvilkår slik at du ikke tar opp et lån du ikke er i stand til å tilbakebetale. Sørg alltid for at du forstår lånetilbudet og at du har klar plan for hvordan du skal betale tilbake lånet.

Les også: 5 planleggingstips for effektiv oppussing

5. Velg det forbrukslånet som passer deg best

Skal du låne 100.000 kr til oppussing som du ønsker å nedbetale over 5 år, og forskjellen mellom billigste og dyreste lån er 10%, vil dette utgjøre rundt 35.000 kr i total lånekostnad. Det er penger som kommer godt med til andre ting, eksempelvis en ny sofa eller ny kjøkkeninnredning.

Å være i stand til å tilbakebetale det du har lånt er avgjørende for økonomien din, og små forskjeller i gebyrer og renter hos bankene vil kunne utgjøre store forskjeller på ditt totale tilbakebetalingsbeløp.Tags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close