Ressurs Boliglån fra ulike banker: Hvor mye kan jeg låne?

Publisert 29 juni 2016 | av

Hvor mye kan jeg låne hos ulike banker? Er det noen forskjell?


Selv om bankene tilbyr ulik rente, skal de i prinsippet være villig til å låne deg omtrent like mye. Det er imidlertid noen ting som skiller når du søker boliglån. Nå blir det enklere å få svar på spørsmålet: Hvor mye kan jeg låne?

Skal man ut og låne penger til den nye drømmeboligen, bør man gjøre hjemmeleksen sin først. Denne hjemmeleksen blir stadig enklere å gjennomføre, med tjenester som gir deg oversikt over hvilken rente du fortjenter, og lar deg motta tilbud fra ulike banker.

Men hvor mye kan jeg låne?

Renten er imidlertid ikke alt som skiller bankene fra hverandre. I tillegg til ulik kundeservice, forskjell på nettbank-funksjonalitet og "frynsegoder" som bedre forsikringsavtaler og lignende, varierer det fra bank til bank hvor mye de er villig til å låne deg.

I utgangspunktet skal bankene praktisere likt, og tilby deg omtrent samme sum, etter nye forskrifter for boliglån, som kom fra myndighetene 1.juli 2015. kom myndighetene med nye forskrifter for boliglån. Dette gjelder for eksempel at kunden må tåle en renteøkning på 5% og fortsatt få sin personlige økonomi til å gå rundt, i henhold til SIFO-budsjettet, som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold.

Les også: Dette ser banken etter når du søker boliglån

Allikevel opererer bankene med ulike beregningsmåter, og noen er derfor "strengere" enn andre, for eksempel når det gjelder hva de velger å legge inn som utgifter for lånetakeren, utover SIFO-budsjettet som skal ligge til grunn. 

Svarer på spørsmålet Hvor mye kan jeg låne?"Hvor mye kan jeg låne?" – Dette kan variere fra bank til bank.

– Det finnes også en åpning for at bankene kan avvike i inntil 10% av tilfellene. Hvor tett opptil denne grensen banken ligger varierer fra bank til bank, forteller Rune Brunborg fra penger.no.

En del av hjemmeleksen når man skal søke boliglån blir derfor å finne ut hvor mye de ulike bankene kan låne deg. 

Les også: 7 ting du bør vite før du kjøper egen bolig

Sjekk hva ulike banker kan låne deg – på ett sted

Penger.no har lansert tjenesten "Hvor mye kan jeg låne?", som hjelper deg med å raskt sjekke hva de forskjellige bankene kan tilby deg.

– Tanken bak tjenesten er å gjøre det enklere for brukerne å få en oversikt over hva de ulike bankene kan være villige til å gi i lån, uten å måtte klikke seg inn på hver enkelt banks nettsted og benytte seg av kalkulatorene som finnes der, forteller Henrik Nygård Sjølie fra Finn.no, som står bak tjenesten.

Satser på å utvide med flere banker

Penger.no kan fortelle at de jobber med å integrere flere banker i tjenesten, som foreløpig består av noen av de største bankene i landet, i tillegg til en del regionale banker, avhengig av postnummere du plotter inn. 

Les også: Vær utro mot banken din – bli rikere!

– Enkelte brukere vil være mer attraktiv for enkelte banker enn for andre, og "Hvor mye kan jeg låne" kan hjelpe brukerne å prioritere tiden sin på de bankene som viser størst villighet til å komme med et tilbud, uttaler Sjølie.

Under kan du teste ut det ferske konseptet. Hva synes du om tjenesten?

 

Denne artikkelen ble originalt publisert 11. januar 2016Tags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close