Ressurs

Publisert 19 mars 2019 | av

Hvordan bygge egenkapital skikkelig raskt


Bankene er kjipe hvis du skal inn på boligmarkedet for første gang. Derfor er det nødvendig å bygge egenkapital selv. hvor mye spør du?

Uten mulighet for å ta pant i annen eiendom må du nemlig belage deg på å hoste opp minst 15% av kjøpesummen av egne penger. Hvis leiligheten du sikler etter koster kr 3.000.000,- må du selv ut med kr 450.000,- av egen lomme.

Dette er formidable summer for en vanlig lønnsmottaker. Uten forskudd på arv eller mulighet for pant i familiens villa på Tåsen, føler mange løpet er kjørt.

Det er bare tull.

Alle har vi mulighet til å påvirke vår egen økonomiske fremtid. Den gode nyheten er at det kun er du selv som står i veien for boligdrømmen.

Alt som kreves er vilje og disiplin.

Ikke la noen komme inn og ta alt du har spart! Har du boligalarm?

 

kaviar

Spis nudler nå så du kan spise kaviar for resten av livet

Glem økonomenes råd

Først kan du glemme rådet om å spare 5-10% av inntekten. Ved kr 325.000,- utbetalt årlig blir det puslete kr 32.500,-. Da sier det selv at å spare beløp i hundretusener kroners klassen vil ta lang tid.

Skal det bli fart på egenkapitalen bør man spare 50% + av inntekten etter skatt. 50% av kr 325.000,- er kr 162.500,- i boligsparing årlig. Da stiller du automatisk i en helt annen liga, og kan realisere boligdrømmen innen få år. 

Det høres kanskje skinnsykt ut, men det meste er faktisk mulig.

Hvordan spare virkelig mye penger

Det er to ting som påvirker hvor mye man klarer å spare.

 • Levekostnader
 • Inntekt

Jo mindre av inntekten som går med til å leve, desto mer til egenkapital. Enklere blir det ikke.

 

LEVEKOSTNADER

budsjett for hvordan man skal spare til egenkapital

Raskeste vei til å spare mye penger raskt er å redusere levekostnadene drastisk. Samtidig er det viktig å kutte der det virkelig teller. Å bytte til hjemmelaget dopapir for å spare kr 35 i måneden blir bare teit. Ikke bare er besparelsen utbetydelig. Men man sløser verdifull tid som ellers kunne vært brukt til å tjene mer penger.

I stedet bør du fokusere på:

1. Bosituasjon: Skal du bygge egenkapital raskt kan du ikke betale kr 10.000,- + i husleie hver måned. Flytt i kollektiv, hjem til familien eller inn med kjæresten. Bor du allerede rimelig? Flott, det er ofte mulig å forhandle litt på leien.

2. Transport: Har du bil? Selg den og kjøp sykkel. Reis kollektivt hvis mulig. Bil er latterlig dyrt og et yndet skatteobjekt for myndighetene. Noen har reelt behov for bil, da gjelder det å finne noe brukt som er billig i drift.

3. Forsikringer og avtaler: Sett deg ned, og plukk opp telefonen. Bedre vilkår på mobil, Internett, treningssenter, forsikringer og lignende gir besparelser hver måned uten at du trenger å løfte en finger når jobben først er gjort.

4. Klær, restauranter og uteliv: Glad i å shoppe, fransk gourmet, eller å svinge deg på byen? Glem det. Du har ikke lenger råd til å svi av tusenvis på unødvendigheter. Dra gjerne ut, men det blir vann og brød på deg inntil egenkapitalen er på plass.

5. Annet: La oss være ærlige. Få av våre innkjøp er virkelig nødvendige.

 • Gadgets og duppeditter? Nei, ingen trenger den siste iPhone`en.
 • Selg TV`en, si opp kabelen og dropp Netflix. Tiden bør benyttes til å tjene penger fremfor sløving.
 • Ferie i Thailand i stedet for egen bolig om et par år? Valget er ditt.
 • Røyk og snus er selvsagt ut.
 • Hold deg unna matbutikken Meny, for ikke å nevne Jacobs og Mathallen. Rema er tingen for deg heretter.

Det viktigste her er ikke HVA du kutter, men HVOR MYE.

 

INNTEKT

Kostnadskutt er sjelden nok i seg selv når egenkapitalen skal bygges raskt. Isolert kan dramatiske kutt i levestandarden, særlig hvis man har lav inntekt ende i en kjip livsstil man ikke orker over tid. Det er derfor viktig å ta grep for å øke inntekten i samme slengen.

Heldigvis er det enklere enn de fleste tror. Noen muligheter kan være:

 • Jobb overtid
 • Skaff deg en deltids-jobb
 • Forhandle frem høyere lønn
 • Selg unna skrot du ikke trenger
 • Ta betalt for å lære andre noe du er flink til.

Nå vet ikke jeg hva som er best for deg, men mulighetene er i hvert fall mange.

 

Hvordan opprettholde boligsparingen over tid

mann som lager budsjett over hvordan han skal bygge egenkapital

Ekstrem boligsparing kan slite hardt på motivasjonen til en hver. Å basere sparingen på pur viljestyrke er derfor en risikabel strategi over tid. For å beskytte oss mot vår verste fiende, nemlig oss selv er det viktig å automatisere sparingen tidlig.

Det kan du gjøre slik:

1. Sett opp et budsjett. Kartlegg forbruket. Bruk listen ovenfor som inspirasjon til hva som kan kuttes/reduseres. Gi deg ikke før boligsparingen utgjør minst 50% av netto inntekter, gjerne mer. 

2. Automatiser: Sett opp automatisk trekk i nettbanken for boligsparingen, slik at beløpet går rett inn på sparekontoen på lønningsdagen. Spareprodukter som BSU og Boligsparekonto for de under 34 år er topp. De låser nemlig pengene til man er i havn med egenkapitalen. For oss eldre gjelder det å ha disiplin til å holde fingrene fra fatet.

3. Svi av resten: Pengene igjen på lønnskontoen er til forbruk og regninger. Bare husk at når du går tom for kontanter, så er det tomt. Må du ”låne” fra boligsparingen eller ty til kredittkort her går du sannsynligvis en lang tid som leietaker i møte.

Der har du det, en oppskrift på å hvordan boligdrømmen kan realiseres skikkelig raskt.

Lykke til med boligsparingen! laughTags: , , ,
 • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close