Ressurs Bad foto: Dragutin Lazic / Boa Eiendomsmegling

Publisert 12 januar 2015 | av

Hvorfor ble badet så mye dyrere enn vi hadde tenkt oss?


Planlegg oppussingen av badet riktig

For mange er badet den største utgiftsposten i oppussingsbudsjettet. Selv om du velger en skikkelig rørlegger og anerkjente produkter, skriver kontrakt og beskriver oppdraget grundig, kan uforutsette ting oppdages som gjør regningen større enn planlagt.

Tilbud som virker for gode til å være sanne, er som regel nettopp det. Reklame som detter ned i postkassa for billige produkter, inkluderer sjelden montering. Dersom du henter inn pristilbud fra flere rørleggerbedrifter, hvorav et er betraktelig billigere enn de andre – vær kritisk og finn ut nøyaktig hva bedriften har tatt med og eventuelt utelatt fra sluttsummen.

Kontrakt
Å utforme en beskrivende kontrakt sammen med rørleggerbedriften reduserer risikoen for budsjettsprekk. Jo mer detaljert du er i beskrivelsen av oppdraget, jo større mulighet gir det rørleggeren til å gi det et realistisk kostnadsoverslag. Standard Norge har utarbeidet gode gratiskontrakter spesielt egnet for forbrukere.

Gammelt bad? Dette må du sjekke

bad før og etterEt bad før og etter oppussing. Foto: Aleksander Engvik

Planlegging
Sett av tilstrekkelig tid til oppussingen, da unngår du overtidstimer på fakturaen, samt reduserer faren for slurvefeil. Helgearbeid kan også koste deg dyrt. Det vil være en fordel å legge inn noen dagers tidsbuffer dersom oppussingen må være ferdig til et gitt tidspunkt.

Slik velger du rett kjøkkenvask

Endringer underveis som skyldes deg
Får du lyse ideer underveis i prosessen, som ønske om et annet badekar enn det du først har bestilt, annen plassering av servant eller lignende, påvirker det sluttsummen.

Sett av en sum til uforutsette kostnader
For å unngå krisestemning når fakturaen ligger foran deg, kan det være lurt å ha satt av en sum til uforutsette utgifter. Flere anbefaler at man legger til side 10 % på toppen av den planlagte kostnadsrammen. Er du heldig står denne summen urørt på konto den dagen du overtar ditt nyoppussede baderom, vaskerom eller kjøkken.

Se video av hva rørleggeren ser etter på visning

bad før og etter 2Et bad før og etter oppussing. Foto: Aleksander Engvik

Skjulte feil eller mangler ved røropplegget

Før du skriver kontrakt med rørleggeren er det avgjørende at han har vært på befaring hjemme hos deg. Dette er for at han skal bli klar over potensielle svake punkter ved det eksisterende anlegget.
   
Det er også viktig at han ser hvor f.eks vask, dusj og toalett er plassert i dag – og dermed enklere kalkulere hva det vil koste hvis noe skal flyttes på.

Mange av rørene ligger skjult for det blotte øyet. Når gulv og vegger brytes opp kan det avdekkes skader eller risikomomenter verken du eller håndverkeren kunne visst om på forhånd. Dette kan for eksempel være vannskader eller uoppdaget fukt i konstruksjonen. Dette vil nødvendigvis påvirke budsjettet.

7 sprøe ideer til badet

Rørleggeren har plikt til å opplyse deg om eventuelle endringer i arbeidsomfang eller utskifting av ikke-planlagte installasjoner. Du skal informeres om alt som påvirker sluttsummen og sluttresultatet. Dette kalles opplysningsplikten og er nedtegnet i Håndverkerloven.

Dersom akutte tilfeller oppstår, for eksempel at et rør springer lekk og volder stor skade, bør rørleggeren uansett sette i gang nødvendige tiltak, selv om han ikke får informert deg først. Dette henger sammen med omsorgsplikten.

Sjansen er stor for at du kjøper ny tannbørste etter å ha sett dette

Badet. foto: Dragutin Lazic / Boa EiendomsmeglingFoto: Dragutin Lazic / Boa Eiendomsmegling

Nye forskrifter
Rørleggeren er pliktig til å følge gjeldende lover og forskrifter. Et bad bygget i 80-årene vil naturlig nok ikke oppfylle alle av dagens krav. Det er rørleggeren som er ansvarlig for at regelverket følges så langt det lar seg gjøre, men vær klar over at det kan innebære kostnader som ikke er åpenbare for deg som kunde. Eksempel på dette er lekkasjevarslere i rom uten sluk, regelverk rundt vegghengte toaletter osv. Bevar en god dialog med rørleggeren underveis så unngår du ubehagelige overraskelser når fakturaen kommer.


Artikkelen er produsert av Skikkelig Rørlegger. Tre av organisasjonene i rørbransjen har gått sammen for å gi oss forbrukere den tryggheten vi trenger ved valg av rørlegger. Foto: Dragutin Lazic / Boa Eiendomsmegling og Aleksander EngvikTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close