Ressurs Kabel TV og bredbånd i Finn-annonse

Publisert 19 august 2015 | av

Hva menes egentlig med «kabel-TV» og «bredbånd» i Finn-annonser?


Tilkobling til nett og TV-signaler er viktig for mange på boligjakt. Men annonsene og salgsoppgavene er noen ganger uklare. Dette må kjøpere og selgere passe på!

Av: Forbrukerrådgiver Carsten Henrik Pihl

I mitt virke som forbrukerrådgiver har jeg noen ganger fått spørsmål knyttet til kabel-TV og bredbånd. Det som går igjen er at selgere ikke har vært tydelige på hva som leveres i boligen av TV-signaler og bredbåndstjenester.

Må du betale for kabel-TV?

I noen salgsoppgaver står det fortsatt at det er «kabel-TV» uten å si noe mer. Men betyr dette at det følger et abonnement med husleien? Eller betyr det bare at det faktisk er TV-kabel i veggen, mens abonnementet må du tegne selv?

I dag er det slik at de aller fleste må tegne egne abonnementer hos TV-leverandøren. De aller færreste steder leveres det en TV-pakke som et ledd i vanlig husleie. Derfor bør du som kjøper regne med å måtte betale ekstra hver måned for TV-signalene.

Les mer: Ny revolusjonerende kunnskap i boligannonser

Uklare annonser

Men helt klart er det ikke. Jeg har sett gjennom flere annonser som ligger ute på Finn.no nå og som nevner at det finnes «kabel-TV». Men begrepet brukes ulikt. Noen steder mener man at også TV-abonnementet er inkludert, andre steder brukes «kabel-TV» bare for å vise at det finnes en TV-kabel fra en leverandør (f.eks Get eller Canal Digital), men man må betale abonnementet selv.

Kabel TV og bredbånd i Finn-annonseUklart: I denne annonsen står det at det er «kabel-TV» og «bredbåndsoppkobling». Men ikke noe om man må betale ekstra abonnement for TV-signalene, og hvilken type bredbånd som finnes. Dette er informasjon som gode selgere bør gi! (Faksimile fra Finn.no)

Hvor bredt er bredbåndet?

Et annet klassisk eksempel er at det står at det er «bredbånd» installert, eller at det finnes «bredbånds-oppkobling». Men det kan bety alt fra bredbånd via telefonlinjene, kabelmodem fra TV-leverandøren, eller høyhastighets fiber.

For noen betyr dette ikke så mye – for de som ønsker å drive hjemmekontor kan det bety veldig mye.

Les mer: Flere spørsmål du bør stille til selger og eiendomsmegler finner du her .
 

Tips til kjøpere og selgere: Viktige momenter om kabel-TV og bredbånd

Her er noen viktige punkter om kabel-TV og bredbånd som du som kjøper må finne ut av. Selgere bør så langt det er mulig forsøke å fortelle om dette.

TV-signaler:

-Er det innlagt TV-kabel, parabol eller antenne?

-Hvilken (hvilke) TV-leverandør(er) er det i boligen (f.eks Canal Digial, Get, Altibox eller Riks-TV)

Bredbånd:

-Hvilken teknologi er det som brukes – særlig er det viktig å fortelle om det er lagt inn fiber.

-Hvilken leverandør av bredbånd bruker selgeren i dag. (Det kan gi noen indikasjon om hastigheten som kan leveres.)

Les mer: Slik går du på jakt etter din første bolig
 


Carsten Henrik Pihl er Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund. Har du spørsmål om boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling, kan du ringe han på telefon 4000 01 02, mandag til torsdag mellom 10.00 og 14.00. Mer om tjenesten finner du på NEFbolighjelp.no.Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close