Ressurs kjøpe bolig sammen

Publisert 6 mars 2016 | av

Skal dere kjøpe bolig sammen? Se hva dere bør tenke på


Det er flere ting man må tenke på for å sikre en trygg boligøkonomi når man kjøper sammen med noen.

Å kjøpe bolig sammen gjør at man blir tett koblet når det gjelder privatøkonomi. Å overholde et boliglån er en stor økonomisk forpliktelse, der man er gjensidig avhengig av hverandre. Det er derfor viktig at man snakker igjennom økonomi før man flytter sammen. Det er lettere å bli enige i gode dager. Under har jeg samlet et knippe punkter som er nyttig å gå gjennom for at boligøkonomien skal bli trygg, og at man har tenkt gjennom konsekvenser av hendelser som kan inntreffe.

Les også: 5 steg til supereffektiv boligsparing

Eierandel. Det enkleste er hvis hver eier 50 prosent av boligen. Det gjør det ryddig i forhold til utgifter til oppussing, fellesutgifter osv. Alt deles på midten underveis og hvis man skulle går fra hverandre. Men det er ikke alltid det passer fordi man er ulikt økonomisk stilt. Uansett er det viktig at man beskriver forhold rundt eierandel av bolig og gjeld i en samboerkontrakt.

Ulik egenkapital? Ulik egenkapital gjør at man får ulik gjeld hvis man ønsker å eie 50 prosent hver. Beregne andel av lånet og hvor mye som skal trekkes fra den enkelte. Husk å føre over andel av renter og gjeld på medlåntakers selvangivelse når den tid kommer (må gjøres hvert år). Også dette må nedfelles i en samboerkontrakt.

Her kan dere sjekke hva dere sammen kan få i lån (ekstern tjeneste).

Opprett samboerkontrakt. I denne beskrives forholdene i punktene over samt eierforhold av andre verdigjenstander. Skriv også ned hva som skal skje ved eventuelt samlivsbrudd. Hvis det er åpning for at man kan kjøpe ut den ene parten, så bør det beskrives hvordan boligen skal verdivurderes og hvor lang tid man har på seg til selve oppgjøret.

Opprett testamente. Ved dødsfall må samboere og gifte uten barn skifte med avdødes foreldre. Det er derfor viktig at man oppretter et testament slik at man sikrer at gjenlevende kan bli boende.

Vurder forsikringer. Sikre inntektene i tilfelle uførhet samt at partneren kan bli boende hvis en faller fra.

Ha orden i hverdagsøkonomien. Opprett en felleskonto i tillegg til hver deres private kontoer. Slik sikrer man at løpende utgifter deles likt. Sørg for å ha en buffer på denne kontoen slik at det er rom for uforutsette utgifter og renteøkning.

Opprett sparekonto. Nedbetaling av boliglånet bør ikke være eneste sparing. Opprett derfor hver sin sparekonto. Det kan være vanskelig å få frigjort penger saltet ned i bolig hvis livet skulle ta en uventet retning.

Les også: Ring banken – tjen en bil!

Bilde: Nordea.Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close