Ressurs

Publisert 22 februar 2017 | av

Kjøpt eller solgt bolig? Her er 5 tips til overtagelsen


Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir fem gode råd for hvordan overtagelsen av en ny bolig glir mest mulig smertefritt.

Av Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

Nå etter sommeren har det vært en rekke overtagelser av boliger som er solgt, og jeg har fått flere henvendelser fra forbrukere med spørsmål knyttet til overtagelsene. Her er et knippe med tips som svarer på de vanligste spørsmålene!

Se også: Dette må du vite om overtakelse

Før overtagelsen skal kjøperen ha betalt kjøpesummen og omkostningene. Pengene må være på eiendomsmeglerens konto dagen før avtalt overtagelsesdato. Kjøpere bør sjekke med egen bank om at pengene er overført.

På selve overtagelsen møtes selger og kjøper i boligen. Dere skal gå gjennom boligen i fellesskap, så sett av god nok tid.

Spørsmål? Har du spørsmål om overtagelse, boligkjøp eller boligsalg? Ring Forbrukerrådgiveren på telefon 4000 01 02, eller send inn spørsmål her.

1. Godt ryddet og vasket

Selger skal har ryddet og vasket boligen når den overleveres, krever loven. Jeg får som Forbrukerrådgiver flere spørsmål om hvor godt det skal være vasket. Mitt råd er at det skal være som en "god julevask".

Oppholdsrom skal være bedre vasket enn man trenger å gjøre i boder, kjeller og loft.

Selgere som ikke vasker selv, bør bruke et vaskebyrå som gir "flyttevaskgaranti". Da får man vasket på nytt uten kostnad hvis det ikke er bra nok gjort.

2. Hva følger med boligen?

I forbindelse med overtagelser blir det ofte spørsmål om hva som skal følge med boligen av løsøre og innbo. Utgangspunktet er: "Det som er avtalt". Mange bruker eiendomsmeglerbransjens standardliste for dette. Les mer her: Hva følger med boligen når du selger den?

3. Husk å lese av strømmen og vannet!

Når man gå gjennom boligen skal man også lese av strømmåleren i boligen. Der hvor det er vannmåler skal denne leses av, noen steder er det også avlesing av fjernvarme.

Husk også å skrive under skjema for bestilling av strømleie og nettleie, så regningene kommer til kjøperen fra denne dagen.

4. Skriv under overtagelsesprotokoll

Ved gjennomgangen fyller selgeren og kjøperen som regel ute en overtagelsesprotokoll. Denne er stort sett på papir, men noen ganger elektronisk. I denne protokollen bekrefter man at boligen er gjennomgått. Kjøperen kan skrive inn anmerkninger til vask, rydding eller andre forhold.

Hvis kjøper ikke er fornøyd – og det er berettiget – kan kjøper og selger eventuelt bli enig om en kompensasjon for eksempel for manglende vask. Skriv dette inn i overtagelsesprotokollen, og pengene blir avregnet av eiendomsmegleren ved oppgjøret. (Men husk at selgeren skal ha mulighet til å rette opp for eksempel dårlig vask ved å vaske på nytt.)

Blir man ikke enige, bør man snakke med eiendomsmegler om hvordan man går frem videre. Les mer om dette her: Overtagelse, oppgjør og innflytting

5. Nøklene overleveres

Ferdig med overtagelsesprotokollen er det klart for å overlevere nøkler fra selger til kjøper. Alle nøklene til både dører og boder skal leveres over. 

Les mer: Hvor mange nøkler skal følge med boligen

NB: Når man får nøklene, er boligen kjøperens ansvar. Derfor er det viktig at man har fikset boligforsikring på forhånd!

Når får selgere pengene sine?

Overtagelsesprotokollen skal sendes til eiendomsmeglerens oppgjørsavdeling. De kommer nå til å slette heftelser og sende skjøtet til Kartverket for tinglysning. Når skjøtet er tinglyst, blir pengene for boligen utbetalt til selgeren – og/eller til selgerens bank for innfrielse av boliglånet.

Mer om overtagelse av boligen kan du lese her.

Dette innlegget ble originalt publisert 01.09.16Tags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close