Ressurs Hva er kommunale avgifter, og hvor ofte skal det betales?

Publisert 1 august 2017 | av

Kommunale avgifter – alt du trenger å vite!


Hva er kommunale avgifter? Hvorfor betaler vi det, hvor ofte skal det betales, og er det inkludert i fellesutgiftene? Her får du en enkel oversikt.

Har man aldri kjøpt bolig før kan det være mye å sette seg inn i. Så fort man får oversikt er det meste imidlertid enklere enn man tror. Et tema som fort kan utløse en del spørsmål hos mange er kommunale avgifter. Vi håper du får svar på det meste her – og at du finner masse annen nyttig informasjon på våre Kjøpe Bolig-sider.

Les også: 7 ting du bør vite før du kjøper egen bolig
 

Hva er kommunale avgifter?

Hva er kommunale avgifter, og hvor ofte skal det betales?Skjerdump fra finn.no

Som boligeier må man betale inn denne avgiften for at kommunen skal kunne dekke ulike kostnader de har i forbindelse med boligen din. De kommunale avgiftene inkluderer som regel:

  • Vann
  • Avløp
  • Feiing
  • Renovasjon
     

Er avgiften inkludert i felleskostnadene?

Hva er kommunale avgifter?

Skjerdump fra finn.no

Det dukker ofte opp spørsmål når boligkjøpere ser at noen boligannonser inneholder et eget beløp for kommunale avgifter, mens dette ikke er tilfelle i andre annonser. 

Årsaken til dette: I de fleste borettslag og store sameier vil de kommunale avgiftene være inkludert i felleskostnadene, mens i mindre sameier, og i noen selveier-leiligheter, kan det hende at avgiften kommer utenom.

– Er avgiften inkludert i felleskostnadene, blir fakturen sendt til forretningsfører i sameiet, som fordeler kostnadene og videresender. Er det ikke inkludert, så blir fakturene sendt direkte til deg som eier. På samme måte som at internett kan være inkluderte i enkelte sameier, og ikke inkludert i andre, forklarer Christoffer Borgenvik, eiendomsmeglerfullmektig ved Krogsveen Sagene.

Dette skal komme tydelig frem i FINN-annonsen, og må huskes på når du skal regne ut hva boligen vil koste deg.

Les også: Bør negativ informasjon om boligen være med i annonsen?


Hvor ofte skal kommunale avgifter betales, og hvilke priser gjelder?

De kommunale avgiftene varierer fra kommune fra kommune, både når det gjelder priser og terminer. Her ser du en oversikt fra Aftenposten som viser hvilke priser de største norske byene opererer med på ulike tjenester. 

Summen på de kommunale avgiftene oppgis ofte som et samlet årsbeløp, som deles opp i flere betalingsterminer i løpet av året. Får du oppgitt at de kommunale avgiftene på en bolig du er interessert i kommer på 12 000 kr, vil dette altså være en årlig kostnad, som skal deles opp i flere betalinger.

Les også: Hva menes egentlig med "kabel-tv" og "bredbånd" i FINN-annonser?

Når det gjelder hvor ofte avgiftene skal betales inn, er det vanligst at kommunene deler summen på 4, slik at du skal betale kvartalsvis. Dette gjelder blant annet for Oslo, Bergen og Trondheim, mens det i Stavanger er delt i 2, slik at du betaler hvert halvår.

Dersom avgiftene er inkludert i de månedlige felleskostnadene til sameiet ditt, slipper du imidlertid å tenke på dette.

I gjennomsnitt vil de store byene som Oslo og Bergen ha lavere kommunale avgifter enn mindre steder, på grunn av stordriftsfordelene de får på de ulike tjenestene.

Tips: Ha finansieringsbeviset klart før du drar på visning! Her kan du søke om finansieringsbevis fra flere banker samtidig  (ekstern tjeneste)

Dette innlegget ble originalt publisert 16. mai 2016Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close