Ressurs spørsmål på visning når du skal leie bolig

Publisert 24 mai 2016 | av

Skal du leie bolig? Her er 10 spørsmål du bør stille på visning


Her får du noen enkle tips til hva du bør tenke på når du skal leie bolig. Dette kan spare deg for MYE fremtidig trøbbel!

Hvis du skal flytte og finne deg ny leieleilighet gjelder det å stille de riktige spørsmålene, om du vil vite at dette virkelig er leiligheten du ønsker eller ikke. Det er utrolig kjedelig å finne ut at ting ikke var som man trodde, etter man har signert kontrakten. Her kommer altså 10 spørsmål som skal hjelpe deg med å unngå akkurat det.

Les også: 11 gode grunner til å leie fremfor å eie

1. Strøm

Hvor mye strøm bruker leiligheten?

Noen leiligheter, som er dårlig isolert eller ligger helt nede på bakkenivå, har et stort forbruk av strøm. Det er vanskelig å se om leiligheten ikke har god nok isolering, selv om den fremstår som ny. Det kommer overraskende på mange hvor høyt forbruket egentlig er, spesielt hvis det er en kald vinter eller tørr sommer, og da er det fint å ha beregnet inn at det blir dyrere. Be derfor om å se gamle strømregninger. Men IKKE se på kostnaden; se på forbruket.

2. Naboer og støy

Er det lov å ta en fest?

Hvis du skal bo for deg selv er kanskje kjedelig å ikke kunne ha et ordentlig vorspiel i helgen, eller et nach av og til. Da må du vite om naboene kommer til å reagere på normalt støynivå i festlige sammenhenger. Overraskende mange ender i bitter krangling med utleier eller naboer over for mye støy. Hvis det er et område med mange barnefamilier eller eldre beboere, kan det være et tegn på at det ikke er helt party-vennlig.

3. Interiøret

Hva kan du gjøre av endringer i leiligheten, for å gjøre den hjemmekoselig og praktisk?

Har du lov til å male eller henge opp bilder og hyller? Eller vil utleier at leiligheten skal se prikk lik ut når du flytter ut igjen, som den gjorde når du flytter inn? Hvis du liker sykehus-stilen, er det jo ikke noe problem med en utleier som ikke lar deg gjøre noe.

4. Solforhold

Mange visninger er på kveldstid,

og da er det ikke så lett å vite om du kan dra frem bikinen eller shortsen i helgene og slikke sol. Du vil gjerne vite om balkongen eller gressmatten utenfor får sol når den varmer. Eventuelt kan du spørre om hvor folk drar til i nærheten for å sole seg, hvis det ikke er optimale forhold i leiligheten.

solforhold-bolig

Tips: Trenger du solskjerming til boligen din? Her kan du kjapt og enkelt motta og sammenligne tilbud fra flere leverandører.

5. Fellesområder og bruk av dem

I hus eller bygg hvor det bor flere, er det gjerne fellesområder man kan disponere.

Det er lett for utleiere som ikke bor der å glemme å ta det med i beskrivelsen. Er det takterasse man kan bruke, og er det fritt frem for alle sitte der?

6. Ansvar for områder utenfor leiligheten – trappevask og måking og dugnad

I blokker er det gjerne trappevask, og utenfor hus må det måkes om vinteren.

Ofte ser man ikke om man selv må gjøre dette før man har kontrakten foran seg, eller man finner ut av det når den første snøen faller. Hvis man ikke er glad i slikt arbeid, er det greit å vite før det er for sent.

Les også: Må jeg delta på dugnaden?

7. Hvordan dialogen med tidligere leietakere har vært?

Du ønsker ikke å ta kroppsvasken i vasken på kjøkkenet i en uke, fordi utleieren ikke svarer på telefonen når alle rørene på badet er tett!

Finn ut om det er lett å be om hjelp til ting som blir ødelagt, og hvor lang tid utleier normalt bruker på å svare på henvendelser. Hvis du spør hvordan det har fungert med tidligere leietakere, og ikke bare “Svarer du hvis jeg ringer?” så er det større sannsynlighet for at du finner ut om utleier “pleier å svare innen en uke” eller “jeg har alltid svart med en gang når de har ringt”.

8. Typiske problemer med tidligere leietakere?

Finn ut hva som forventes av deg.

Selv om man i utgangspunktet føler at man kommer overens med utleier, kan det være ting dere er uenig om, som man ikke oppdager før senere. Spør derfor om det har vært konflikter eller problemer de har opplevd tidligere. Hvis utleieren forteller at de har hatt folk som har vært urenslige og uryddige, kan du finne ut hvor ofte og hvor mye de forventer at du skal rengjøre, og om de pleier å komme på besøk i leiligheten.

Les også: Leiekontrakt – hva bør du tenke på?

9. Parkering

Har du bil, eller har du venner eller kjæreste som kommer på besøk i bil?

Da er det ikke dumt å orientere seg om det er ledige parkeringsplasser i området, og hvor det IKKE er lov til å stå. Kjipt om venninnen din må betale 500 kr i parkeringsbot fordi du ikke visste at det var privat parkering utenfor.

10. Kjeller eller bodplass?

ALLE har flere ting enn de vil ha i leiligheten, og du kommer til å merke det når du flytter inn.

kjeller-bodplass

Derfor er det livsviktig med et ekstra rom hvor man kan putte de tingene som man ikke bruker til daglig. Det være seg ski og vinterklær om sommeren, eller sparkehjulet om vinteren.

Les også: Skal du leie bolig? Dette må du sjekke!

Cover foto: Flickr.comTags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close