Ressurs Opsahl001_27

Publisert 29 april 2015 | av

Må man delta på dugnad?


Vår og sommer er høysesong for dugnad i borettslag, sameier og andre bofellesskap. Bed skal lukes, gress skal klippes og fellesarealer skal ryddes.

Mange opplever nok at naboene sender kritiske blikk dersom man ikke tar i et tak for fellesskapet. Det kan imidlertid være mange årsaker til at man ikke stiller opp på dugnad. Man jobber sent, har andre forpliktelser den aktuelle dagen, man glemmer det – eller man gidder rett og slett ikke.

Da er det i alle fall greit å vite at man ikke kan tvinges.

Det er ikke anledning til å pålegge beboerne en arbeidsplikt på dugnad. Det kan tenkes at beboerne i det enkelte tilfelle kan forplikte seg til å delta, men det kan ikke fastsettes en arbeidsplikt i vedtekter eller liknende.

Les også: Slik vasker du vinduene på 1-2-3!

Du trenger altså ikke stå med bøyd rygg i et bed en hel ettermiddag dersom du ikke ønsker det. Det betyr imidlertid ikke at du ikke må være med å betale for gildet.

Styret har normalt ansvaret for den vanlige forvaltningen og vedlikeholdet av bofellesskapet, og generalforsamling og sameiemøte kan også beslutte hva slags arbeid som må gjøres. Kostnadene for vedlikeholdet som skal utføres, også gjennom dugnad, skal som utgangspunkt dekkes som en felleskostnad mellom beboerne.

Det skal likevel ikke være slik at fordi noen ikke ønsker å delta må alle betale. En enkel måte å løse dette på er å innhente prisoverslag på arbeidet som skal gjøres. De som velger å stille opp slipper å betale sin andel av dugnadskostnadene, de som ikke stiller opp må betale. Mange bofellesskap opererer med en fastsatt «bot» for alle som ikke møter opp.

Les også: Boligsalg for Dummies! – boligsalget kort fortalt

Dette er altså ikke lov. Bofellesskapet kan kun kreve at den fraværende skal betale sin del av arbeidets reelle kostnad.

Også får man vurdere selv hvilken betydning en uteblivelse vil ha for det gode naboskap.

God dugnad!Tags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close