Ressurs Feil og mangler ved boligen på visning

Publisert 2 november 2015 | av

Ikke la deg lure av nymalte vegger på visning!


Som boligkjøpere lar vi oss lett påvirke av ny og fristende overflatebehandling, ifølge en fersk undersøkelse. Mange tror dessuten de unngår trøbbel hvis boligen er relativt ny.

Dette skriver Norges Takseringsforbund (NTF) i en pressemelding i dag.

7 av 10 nordmenn tror folk flest lar seg påvirke av ny overflatebehandling når de er på visning, viser undersøkelsen, som er utført av YouGov for NTF.

Bare én av ti svarer nei. De øvrige har ikke tenkt over spørsmålet, eller svarer vet ikke.

– Det er forståelig at tilsynelatende strøkne boliger gjør inntrykk, særlig hvis farger og finish gir en stil man godt kunne valgt selv. Samtidig er det viktig å holde hodet kaldt, og ikke la seg blende av slike oppussingsgrep, sier Are Andenæs Huser, administrerende direktør i NTF.

Ny maling, stilig tapet, nyslipte gulv og lekre lister trenger ikke bety at boligen er i god, teknisk stand, mener han.

Les også: Dette må du tenke på når du skal på visning

Tror nytt er bra

– De grepene som hever det visuelle inntrykket mest, er ofte rimelige ting å fikse. Boligen kan allikevel ha feil og utbedringsbehov som vil koste kjøperen mye penger. Derfor bør man alltid undersøke hele boligen grundig og lese all dokumentasjon før budgivning, sier Huser.

Svært mange kjøpere ville også føle seg sikrere på å unngå mulige skjulte feil og mangler hvis boligen de vurderte var relativt ny, ifølge undersøkelsen.

58 prosent oppgir at de ville kjenne seg tryggere. 23 prosent mener nei, mens resten svarer vet ikke eller at de ikke har tenkt over problemstillingen.

– Dette er nok en trygghetsfølelse som ikke nødvendigvis er så godt begrunnet. Også nyere boliger har feil og mangler. Behovet for å få dokumentert tilstanden gjelder uavhengig av byggeår, sier Huser.

Boligspesialistene i Norges Takseringsforbund oppdager jevnlig feil også i boliger av nyere dato.

Nymalte vegger på visningBoligen kan ha feil og mangler selv om overflate-finishen ser ny ut, advarer Norges Takseringsforbund.

Finner ofte avvik

– Det vanligste er faktisk at vi finner avvik også her, selv om alvorlighetsgraden ofte ikke er så stor, sier Håvard Solhaug, NTF-takstmann og daglig leder i Solhaug Takst.

Les også: Disse bør du ikke ta med deg på visning

Firmaet har fire takstmenn som gjør daglige boligbefaringer i Hedmark, Oppland og nordre del av Akershus.

– Av de viktigere avvikene vi ser jevnlig er feil med fallforhold og slukmansjett på nyere bad. I tillegg ser vi en del eksempler på egeninnsats av høyst varierende kvalitet. Dette er forhold som tillegges vekt i våre rapporter og får betydning for taksten, sier Solhaug.

Han anbefaler alltid boligselgere å rekvirere en boligsalgsrapport, som gir langt grundigere informasjon enn en enkel verditakst.

– Slike rapporter gir økt trygghet og forutsigbarhet for begge parter i bolighandelen. Med færre negative overraskelser i etterkant, blir det også færre boligkonflikter.

Les også: 7 spørsmål du bør stille eiendomsmegleren på visningTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close