Ressurs

Publisert 6 oktober 2015 | av

Papirene du MÅ bruke mest tid på når du kjøper bolig


Papirene uten bilder er de viktigste i prospektet: Takst, boligsalgsrapport og egenerklæringsskjema.

Av forbrukerrådgiver Carsten Pihl

Boligkjøpere bruker for liten tid på papirene som følger med boliger til salgs, viser en undersøkelse fra Eie Eiendomsmegling.

De har analysert hvordan de digitale prospektene blir lest av de som er på boligjakt.

Undersøkelsen avslører blant annet at førstegangskjøpere er dårligere til å lese papirene enn andre. Dessuten brukes det minst tid på vedleggene til prospektene – takst, boligsalgsrapport og egenerklæringsskjema.

Les også: Ikke gi eiendomsmegleren finansieringsbeviset!

Finn de viktige opplysningene

Å bruke for kort tid på dokumentasjonen, kan koste boligkjøpere dyrt. Jeg snakker fra tid til annen med boligkjøpere som har oversett opplysninger, eller ikke lest dokumentasjonen godt nok.

Dermed kan forventningene til boligen vært for store, og budene de har lagt inn vært for høye i forhold til det som skal gjøres med boligen.

Her er en liten gjennomgang av det som følger med prospektet. Mitt klare råd er: Bruk mest tid på de sidene som er uten bilder – og les gjennom før visning!

Takst eller boligsalgsrapport

Takst er et dokument der takstmannen gir en beskrivelse av boligen og setter sin oppfatning av hva som er markedsverdi. I tillegg gis det opplysninger om hva takstmannen mener boligen ville koste ny i dag (teknisk verdi), hvor mye som skal trekkes for alder og slitasje samt hva som er tomteverdien.

Boligsalgsrapport er en vesentlig grundigere beskrivelse av boligen der takstmannen vurderer om det er skader eller mangler som kan oppdages uten å «åpne» konstruksjonen. Takstmannen gir også en referanse til normal levetid for en bygningsdel.

Boligsalgsrapport brukes i deler av landet, men ikke noe særlig på Østlandet og i Osloområdet.

Egenerklæringsskjema

I selgers egenerklæringsskjema, forteller selgeren om det er feil og mangler man kjenner til i boligen. Noen ganger står det hva feilene går ut på, noen ganger er det litt kryptisk. (Eller skriften litt uleselig.) Dette er et viktig dokument. Studere dette grundig og lag en spørreliste til visningen.

Les også: Disse spørsmålene bør du stille på visning

Tinglyste rettigheter

I salgsdokumentasjonen skal det være klarlagt hvilke rettigheter som er tinglyst på eiendommen – altså rettigheter andre eiendommer har på eiendommen du ser på (Det som jurister kaller «servitutter»).

Dette gjøres noen ganger i teksten, og noen ganger ligger det ved en grunnboksutskrift, som viser hva som er tinglyst på eiendommen. 

Men andre rettigheter som «din» eiendom har, som for eksempel veirettigheter, brønnrettigheter, rett til båtfeste på annens tomt skal også være nedtegnet i salgsdokumentasjonen.

Tegninger og kommunale opplysninger

Du finner også de opplysningene som kommunen har gitt til megler om eiendommen. Dette er informasjon om reguleringer og andre forhold rundt eiendommen.

Det vil ofte også være tegninger av boligen, og kart over tomten. Noen ganger er ikke disse med som vedlegg, men eiendomsmegleren kan gi de ut på forespørsel.

Tomtekartet er det lurt å se på – blant annet for å sjekke hvor tomtegrensen faktisk går!

Les mer: Smarte spørsmål når du kjøper bolig med tomt


Carsten Henrik Pihl er Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund.
Har du spørsmål om boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling, kan du ringe han på telefon 4000 01 02, mandag til torsdag mellom 10.00 og 14.00. Mer om tjenesten finner du på NEFbolighjelp.noTags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close