Ressurs

Publisert 26 juni 2017 | av

5 personer du ikke ønsker å møte i budrunden


Noen mennesker kan ødelegge boligdrømmen din. Se hva de kan finne på, og hvordan du bør forholde deg til deres påfunn

Budrunder kan fort bli en grisete affære. Det går nemlig raskt gå utover lommeboken når desperate kjøpere braker sammen. Før du vet ordet av det er prisen langt over boligens gjensalgsverdi. Det er dessverre ikke gitt at alle er like rasjonelle som deg. Med ulike økonomiske forutsetninger, behov og smak er det ikke uvanlig at budgivingen kan gå over alle støvleskaft. Det er derfor viktig å forstå hvem du kan møte, slik at du kan stille best mulig forberedt.

Les også: 7 idiotiske ting vi glemmer når vi skal kjøpe bolig

Disse personene kan koste deg boligdrømmen

1. Dominerende Trine

Hun virker uskyldig, men utseende kan bedra. Har hun først funnet en bolig hun elsker, så kan det gå hardt for seg. Pengene sitter løst, for budrunden skal vinnes. Hun går lett over lik for å sikre drømmen. Hva boligen egentlig er verdt er ikke et spørsmål, og beløpet nederst på finansieringsbeviset er mer veiledende enn absolutt. Hun byr hva enn hun har og gjerne litt til. ”Kjæresten kan jo alltids betale”, sier hun med et lurt smil.

2. Usikre Peder med pappa på slep

Han er som en fisk på land. Siden han er uerfaren har Peder alliert seg med pappa, som er på en ukes besøk i storbyen for å bistå i boligjakten. Etter å ha tapt uttallige budrunder er de begge rimelig lei. Med bare en dag igjen av besøket begynner det å haste. Kuene hjemme på Vinstra melker nemlig ikke seg selv, kan pappaen fortelle. De starter derfor budrunden hardt og kjører på med hissige bud til lommeboken er tom.

3. Forkjøpsrett-Ida

Hun smiler lurt med fjellrevanorakken på snei. Ida har nemlig arvet bestemors OBOS-medlemskap med 40 års ansiennitet. Det gir henne forkjøpsrett på omtrent alt som omsettes av borettslagsleiligheter i Oslo. Utspekulert som få, snapper hun boligen rett foran nesen din, sånn bare for å gni det inn, og sørger for at det ikke blir noen budrunde i det hele tatt.

4. Kupperen Gunnar

Han er sint. Etter å ha tapt sin trettisjuende budrunde har Gunnar fått nok. Å se nok en 2-roms gå en halv million over takst vil være dråpen som får det til å svartne. Han har derfor lagt en snedig plan. Hvis han lykkes vil du ikke få lagt inn et eneste bud. I stedet for å vente på budrunden, så går han rett til selger med et saftig bud. Et bud han rett og slett ikke kan avslå. Kr 250.000,- over takst er intet problem. Det blir uansett billigere, tenker han.

personer-budrunden-peder-pixabay-free-620x350pxKupperen Gunnar har fått nok. Han vil derfor gi selgeren et bud han ikke kan avslå.

5. I siste liten Hanne

Hun sparker i gang budrunden, da du endelig trodde det var over. At hun alltid er forsinket til bussen er lite relevant. Den lille damen har nemlig en utspekulert plan. Å vippe deg av pinnen når du minst venter det. Ved å hive seg inn med et høyt bud helt på tampen av budrunden, søker hun å demoralisere deg og de andre kjøperne til å kaste kortene.

Les også: 7 ting du bør vite før du kjøper egen bolig

Hvordan du bør forholde deg i budrunden

Det er ikke mulig å beskytte seg mot alt de andre boligkjøperne kan finne på. Likevel kan vi ta noen forhåndsregler.

Hva hvis folk byr som gale?

Dominerende Trine og Peder med pappa på slep handler ikke rasjonelt. Typisk vil de by til krampa tar dem. Sørg derfor å ha en maksgrense for hvor langt du er villig til å by før budrunden starter. Det vil hindre deg fra å bli revet med i kampens hete. Maksgrensen setter du ut i fra salgspris på lignende boliger i det samme området. En helt grei leilighet med behov for nytt bad, skal ikke koste mer eller tilsvarende noe nytt. Det er derfor viktig å ha is i magen.

Les også: Slik går du på visning

Hva hvis noen hopper inn helt på slutten med store bud?

En luring, som i siste liten Hanne, vil prøve å vippe deg av pinnen nær budrundens slutt. Prøv derfor å holde deg under grensen for hva du er villig til å betale, så lenge som mulig. Hvis hun plutselig byr kr 100.000,- over siste bud, så er det viktig å beholde fatningen. Har du krutt igjen kan det være verdt å forsøke å øke videre med små beløp. Det kan nemlig hende at hun ikke har så mye mer å gå på.

Hva hvis noen benytter forkjøpsrett eller kupper boligen før visning?

Hvis noen kupper boligen før visning eller benytter seg av forkjøpsrett er det lite du kan gjøre.

Et tips i forkant: Er du på boligjakt i OBOS-land, så kan det være lurt å tegne medlemskap før budrunden. Det er nemlig ikke uvanlig at boligkjøpere har kapret drømmeboligen med bare noen dagers ansiennitet. Uten gode alternativer, så er det i hvert fall verdt et forsøk.

Les også: Boligmanis 10 tips til budrunden

Dette innlegget ble originalt publisert 07.12.15.Tags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close