Ressurs Hvordan selge bolig uten megler?

Publisert 15 mai 2016 | av

Selge bolig uten megler? Dette må du tenke på!


Dersom du vurderer å selge boligen selv, uten megler, er det lett å trå feil. Derfor er det viktig at du setter deg godt inn i selve prosessen, og forstår hvilke krav som stilles til deg som selger.

Relevante opplysninger om boligen

Som selger plikter du å legge fram alle opplysninger om eiendommen som kjøper skal kunne regne med å få. Dette kan for eksempel være opplysninger om det ligger noen forpliktelser på eiendommen, opplysninger om borettslaget/sameiet, hvem som har hjemmel til eiendommen (hvem som eier skjøtet), kommunale avgifter og eventuell medlemsplikt i velforening osv.

Les også: Dette er ditt ansvar som boligselger

Selger har også en plikt til å gi viktige opplysninger om eiendommens fysiske tilstand. Her kan det være nyttig å bruke en fagkyndig takstmann, da dette skaper tillitt til at eiendommens tilstand er grundig gjennomgått. Det kan også bidra til at kjøper og selger unngår ubehagelige overraskelser om eiendommen på et senere tidspunkt. Det er viktig at alle opplysningene legges frem for kjøper før det inngås en bindende avtale, da dette er opplysninger som kan være relevante for kjøper i kjøpsavgjørelsen og i prisforhandlinger.

Dissene tingene kan det være vanskelig å ha full oversikt over om man skal selge bolig selv, uten hjelp av eiendomsmegler.

Dersom du går for å bruke en megler, bør du i alle fall hente inn tilbud fra flere meglere, hvilket du kan gjøre her.

Oppussingsobjekt - Selge bolig selvEt ekstremt tilfelle, men dog: Alle mangler og relevante opplysninger skal informeres om skriftlig, også om selger boligen selv.

Les også: Selge selv, eller bruke megler?

Formaliser budene

Du bør be om at alle bud som skal legges inn på eiendommen er skriftlige, som kan gjøre det lettere å unngå misforståelser om hva som faktisk ble avtalt. Dersom du aksepterer et bud er det inngått en bindende avtale mellom deg og kjøper. Når bindende avtale er inngått mellom deg og kjøper bør du sørge for at dette formaliseres skriftlig i en kjøpekontrakt. Avhendingslovens regler regulerer selgers og kjøpers rettigheter og plikter, og en standardkontrakt vil vanligvis ivareta både deg som selger og kjøper. Det er viktig å ha slike papirer i orden, selv om du vil selge boligen uten megler.

Les også: Salg av bolig – hele prosessen forklart på 1-2-3

Bruk en mellommann selv om du skal selge boligen selv

Dersom kjøper betaler hele eller deler av kjøpesummen med banklån, er det oftest påkrevd at oppgjøret foretas via eiendomsmegler eller advokat. Bakgrunnen for dette at banken ikke ønsker å overføre pengene til selger før kjøper har fått hjemmelen til eiendommen. På den andre siden bør du heller ikke gi nøklene til boligen eller overføre hjemmel til eiendommen før du har fått kjøpesummen fra kjøper. Det er derfor en sikkerhet for både deg og kjøper når man bruker mellommann i denne prosessen. Kostnadene forbundet med dette er ofte vesentlig lavere enn om du bruker eiendomsmegler eller advokat igjennom hele salgsprosessen.

Lykke til, enten du skal selge bolig selv, eller ved hjelp av eiendomsmegler!

Les også: Boligsalg for dummies

Foto: freedigitalphotos.netTags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close