Ressurs

Publisert 3 februar 2016 | av

Kan selger avslå bud på prisantydning?


Prispress på boliger noen steder i landet gjør at selgere avslår bud på prisantydning. Men kan de det? Her forteller forbrukerrådgiveren hvordan reglene skal tolkes.

Av: Carsten Pihl, forbrukerrådgiver i bolighandelen

Mens boligmarkedet på Sørlandet og deler av Vestlandet går tregt, er det andre steder flere kjøpere enn selgere. Det gir prispress på boligene. Noe som igjen kan føre til at selgerenes forventninger til priser stiger. Dermed hender det at selv bud på prisantydning ikke aksepteres.

Se også: Boligmanis "Alt om norske boligpriser"

Et tilbakevendende spørsmål til meg som forbrukerrådgiver de siste ukene har vært som dette:

"Jeg var med i en budrunde i går og hadde høyeste bud. Jeg hadde budt 3 millioner kroner, som var prisantydning for boligen i annonseringen. Men selger aksepterte ikke dette budet. Eiendomsmegleren sa at de ville ha en ny visningsrunde. Er dette ok?" 

Har du spørsmål til forbrukerrådgiveren? Han svarer på spørsmål mandag-torsdag på telefon 4000 01 02. Les mer om Forbrukerrådgiveren.

SVAR: Dette er i utgangspunktet ok. 

Selger kan velge å ha flere visningsrunder, og står fritt til å akseptere eller avslå bud. Dette følger av vanlig avtalefrihet.

Forventningene kan endre seg

Reglene om markedsføring av bolig er slik at boligen ikke kan legges ut med en annen prisantydning enn den prisen selger "på markedsføringstidspunktet" er villig til å akseptere. 

Dette står i "Bransjenormen for markedsføring av bolig".

Men dette betyr ikke at det ikke er lov å ha flere visningsrunder, for eksempel hvis man synes det var veldig få på første runden.

Videre kan det skje ting i ukene mellom markedsføring-start og selve budrunden som gjør at selgeren da ønsker å få inn mer for boligen, og ikke lenger er villig til å akseptere bud på den initielle prisantydningen.

Les mer: Slik opptrer du klokest i budrunden!

Lokkepris?

Det som derimot ikke er lov, er at selgeren "bevisst" setter en lav pris på boligen som han eller hun aldri kan tenke seg å selge for, og på forhånd har bestemt seg for å avslå. Gjør man dette for å få mange folk på visning, vil det kunne betegnes som lokkepris. Det er ikke lov.

Forbrukerombudets linje er at når er selger har avslått et bud på prisantydning, så må man annonsere til ny pris ved annonsering av ny visningsrunde.

Les også: Er det greit at meglere bruker lokkepriser?

Tips til kjøpere:

Kjøpere som opplever dette bør snakke med eiendomsmegleren for å få vite hvor selgerens forventninger ligger. Spør gjerne også om årsaken til at selger nå velger å avslå bud på prisantydning.

Les også: Boligmanis 10 tips til budrunden


Carsten Henrik Pihl er Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund.
Har du spørsmål om boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling, kan du ringe han på telefon 4000 01 02, mandag til torsdag mellom 10.00 og 14.00. Mer om tjenesten finner du på NEFbolighjelp.noTags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close