Ressurs Elin Reitans tips til boligsparingen

Publisert 2 september 2015 | av

7 tips til boligsparing for studenter


BOLIGSPARING: 21 prosent i aldersgruppen 22-25 år eier egen bolig, mens 50 prosent sparer aktivt, ifølge en undersøkelse gjort av Nordea. Mange studenter tror de ikke har råd til sparing, men etter bankenes erfaring har de fleste et større potensial enn de tror.

Mange unge får i dag økonomisk hjelp fra foreldre for å komme seg inn på boligmarkedet. Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, forteller at sett fra et samfunnsperspektiv skaper dette et klasseskille, fordi det er en fattigdomsfelle å stå utenfor boligmarkedet i Norge. Ikke alle har mulighet til økonomisk hjelp fra foreldre, og da er det desto viktigere å spare.

Les også: Slik får du råd til egen bolig som ung

– Mange studenter tenker at de ikke har råd til boligsparing på grunn av stramt studentbudsjett. Men erfaringsmessig har alle, også studenter, et sparepotensial, sier Reitan.

Tenk langsiktig

Mange opplever å spare for ti år frem i tid som lite motiverende, men det er en forutsetning å spare i god tid. Det vil lønne seg på sikt, da det ifølge Reitan er enda vanskeligere å få boliglån nå enn tidligere.

For å få full utnyttelse av skattefradraget i BSU må man tjene 69 600 kroner i året.

Hvis man ikke jobber ved siden av studiene, kan man heller spare på en boligsparekonto (BSK), som har samme prinsipp som BSU – bare uten skattefradrag.

– Det er veldig fristende å bruke penger som står på konto, så sørg for at pengene du setter av går til boligformål. Det krever selvdisiplin, men det er strengt tatt nødvendig, sier Reitan.

Les også: 5 tips til studenter på boligjakt

Sigrid Solem forteller om sin boligsparing

Studenten Sigrid sparer til bolig

Gjør boligsparing til lavterskel

Biologistudenten Sigrid Solem (21), forteller at hun har aktivert et fast trekk i måneden som går til boligsparing.

– Det er greit å bli trukket et fast beløp en gang i måneden, og nå er det som en vanlig utgift. For meg er det lett å bruke pengene hvis ikke.

Siden Solem ikke har ekstrajobb, sparer hun på BSK i stedet for BSU. Hun sparer dermed fordelene med skattefradrag til hun er ferdig utdannet og i full jobb.

– Jeg anbefaler andre studenter uten jobb å opprette BSK, fordi det er en bedre løsning. Man får samme rente, og det må brukes til bolig. Selv vil jeg spare fordelene med skattelette til det lønner seg, sier Solem.

Elin Reitan i Nordea gir Boligmanis lesere syv tips til boligsparing de fleste studenter burde sjekke ut.

7 tips til boligsparing som student:
  • Skaff oversikt over hva som går inn og ut av konto. Da får du et visuelt bilde av hvor du sløser og hvor du kan kutte.
  • Sett opp et budsjett du kan leve med, men som frigjør midler til sparing. Kutt unødvendig forbruk – ta med kaffe hjemmefra og fyll vann fra springen.
  • Planlegg matinnkjøpene og handle en gang i uken. Dette sparer man mer enn man tror på.
  • Kutt snus og tobakk. Ofte går boligsparingen opp i dette, og her er det store summer å hente.
  • Tenk på hvordan du bor. Ofte får man bolig midt i skolerushet, og da er det dyrt. Vær på jakt etter billigere alternativer hele tiden.
  • Spar på høyrentekonto eller BSK hvis du ikke jobber. Slik får du maksimalt utbytte av skattefradraget når du senere har fast jobb.
  • Skaff deg ekstrajobb! Ikke alle har mulighet til dette, men man får en etterlengtet inntekt som igjen kan gå til boligsparing.

Les også: 5 alternativer for den husløse studentTags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close