Ressurs Tips for å vinne budrunden

Publisert 19 mai 2017 | av

Boligmanis 10 tips til budrunden


Du har kommet til den avgjørende fasen når du skal kjøpe bolig, og spørsmålet blir: Hvordan vinne budrunden? Her kommer våre topp 10 tips for å legge en god taktikk og vinne en budrunde.

1. Estimer boligens verdi og sett et øvre tak for ditt bud før budrunden

Du kan ikke stole blindt på taksten som er satt. Taksten kan være både for høy og for lav. Gå derfor på mange visninger, gjerne et halvt år før du egentlig har tenkt å kjøpe bolig. Sjekk priser på tilsvarende boliger på finn.no. Selv om du mener du vet hva boligen “burde” koste blir budrunder ofte litt irrasjonelle, så det lønner seg å sette et tak og å holde seg til det.

2. Ha finansiering i orden før budruden

Før selve budrunden starter, er det viktig at du faktisk kan legge inn et gyldig bud når du er klar for det. Du bør aldri by på en bolig uten at lånefinansieringen er i orden. Et bud er bindende for deg. I verste fall risikerer du lånenekt av banken, etter at selger har aksepetert budet ditt. Da er du i knipe og kan bli holdt erstatningsansvarlig.

Her kan du søke om finansieringsbevis fra flere banker samtidig.

3. By kun på én bolig av gangen

Du skal aldri by på mer enn én bolig av gangen. Et bud er alltid bindende, og med to tilslag sitter du i saksen. Det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom, og her må man følge regler.

Skal du selge bolig? Få inn tilbud fra flere meglere, og sammenlign her

4. En budrunde ender ofte på runde tall

Før budrundene starter har gjerne interessenter satt sine grenser på runde tall; derfor stopper budrunden sjeldent rett under. Du kommer altså ikke så langt med å by 2.990.000 – by heller 3.000.000.

5. Vent med å by

Det kan være klokt å unngå å bidra i selve budrunden, ved å si til megler at du kommer til å by, men vil vente. Dersom to personer har budt mot hverandre og den ene gir seg – og du plutselig kommer på banen, kan du kanskje klare å vippe den ene som er igjen av pinnen. Hvis ingen andre begynner å by på boligen du har veldig lyst på, kan du gjøre klokt i å avvente med å legge inn det første budet, så drar du ikke med deg unødige konkurrenter i budrunden.

Les også: 7 ting du bør vite før du kjøper egen bolig

6. By med korte frister

Gi korte tidsfrister på budene dine. Etter at 24-timers fristen for aksept er gått ut, reduserer du budfristene. Dette gjelder i storbyene. I mindre byer og tettsteder skjer budrundene langsommere, gjerne over flere dager, så en litt mer tilbakelent taktikk vil være naturlig.

Les mer: Ikke la deg finte ut av budfristen

7. Ha litt å gå på (taktikk for å høyne)

Mot slutten av budrundene går man gjerne inn i en fase der man høyner med mindre summer. Det bys gjerne 5.000 eller 10.000. Kan man da fleske til med 25.000 istedet, vil man kanskje kunne skremme vekk de andre.

8. Vær tilgjengelig

Vær tilgjengelig under budrunden slik at megler kan kontakte deg hvis noen byr over deg. Ha finansieringen klar. Uten finansieringsbevis kan selger ofte velge bud nummer to. Unngå forbehold. Er det forbehold til for eksempel finansiering eller salg av egen bolig kan selger velge et lavere bud. Fleksibel overtagelsesdato. Her er alt fra tre uker til tre måneder normalt, men en fleksibel overtagelsesdato er ofte fortrukket av selger.

Les også: Derfor byr du for mye i budrunden

9. Ikke avslør hvor mye du har

En svært dårlig taktikk vil være å informere megler hvor mye du har å rutte med. Det er et felt som heter finansiering på budskjemaet, og du trenger ikke føre på hele summen du har fått innvilget der dersom ditt bud er lavere enn denne. En klassisk tabbe er å fremvise finansieringsbeviset til megleren. Da blottlegges et av dine sterkeste kort: hvor mye du har mulighet til å gi, og megler kan forsøke å presse deg til å legge inn ett høyere bud.

10. Ha is i magen

Du finner alltid en annen drømmebolig. Det kommer nye muligheter. Enkelte budrunder er det greit å tape. Det er mye tilfeldigheter – også når man skal kjøpe bolig. Hvem som tilfeldigvis kommer på akkurat den visningen du også har valgt å gå på er utslagsgivende. Boligmarkedet svinger hele tiden, og hvem som er i det, varierer fra uke til uke. Det aller beste tipset er derfor å gå på en god del visninger og å gi seg god tid. Det finnes mange boliger, og mistet du «drømmehuset» i denne omgangen, kommer det snart et nytt.

Se også våre tips til deg som skal på visning

Hele prosessen kan føles krevende, og det er litt regler å sette seg inn i. Vi håper at våre tips til budrunden hjelper deg med få en god opplevelse, og at du ender opp med å vinne budrunden. En gjennomtenkt taktikk kan definitivt skaffe deg drømmeboligen!

Les også: Megler avslører budrunde-triksene som lønner seg for deg, og gir meglerne dårligere betaltTags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close