skadedyr

Publisert 23 januar 2019 | av

Ny utryddelsemetode for å redusere skjeggkre


En ny metode for å redusere skjeggkre, skal kunne redusere bestanden kraftig kun innen noen få måneder.

Metoden som kommer fra av norske forskere etter mange år med prøving og feiling skal være en effektiv beskjempelsemetode forteller fagsjef Øyvind Magnerøy i Norsk Hussopp forening.

For å benytte seg av metoden skal man legge ut forgiftet åte tett punktvis langs veggene, Da vil skjeggkreet spise insektsmiddelet som vil ta livet av dem innen kort tid. Dette er midler som normalt benyttes mot kakerlakker og maur, men som nå har vist seg å være svært effektiv mot også skjeggkre.

Anders Aak som er forsker på Folkehelseinstituttet forteller at at de i sine laberatorietester har sett forgiftet åte tar knekken på skjeggkreene. Ved at man sprer åtet mange steder i boligen, samtidig som konkurrenernde mat fjernes ser vi at bestanden med skjeggkre blir færre på svært kort tid.

Les også: Gode tips på å ta knekken på skjeggkreet

Ny metode dreper opp til 90%

For å ta den nye metoden i bruk må Miljødirektoratet gi en formell godkjennelse. Når dette er gjort vil skadedyrselskap kunne bekjempe opp til 85-90% av skjeggkreene innen 6-12 uker.

Giften skal være helt ufarlig for mennesker, men i husholdninger med små barn eller dyr bær man uansett være eklstra forsiktige.

Bekjempelsesmetoden er et resultat av et større pågående forskningsprosjekt som gjøres på skjeggkre som styres av Folkehelseinstituttet og Norsk hussopp Forsikring. Hele forskningsprosjektet støttets også av en faggruppe som er rekruttert fra hele skadedyrsbransjen.

Les også: Denne vindunerplanten fjerner innsekter og skadedyr

Skodd seg på “mirakelkurer”

Fra skjeggkreen ble oppdaget i Norge i 2013 har bestanden eksplodert. Tall fra Folkehelseinstituttet viser en tredobling i skjeggkreebekjempelser bare  fra 2016 til 2017.

Magerøy forteller at skjeggkreinovasjonen var noe som kom brått på både på forsikringsbransjen og skadedyrbransjen og det har vært mye prøving og feiling blant teknikerne. Enkelte har også kunne skodd seg på folk sin desperasjon for å bli kvitt kreene.

Flere boligeiere har hoppet på “mirakelkurer” som har kostet hundretusener, og ikke nødvendigvis alltid har gitt resultater. Derfor er det veldig positivt med ny forskning som gjør at en bekjempelse auksjon for å kvitte seg med kreet nå ikke trenger å koste skjorta for boligeiere.

Skaper problemer for bolig kjøp og salg

Mange boligkjøpere unnlater å legge inn bud og det opplyses om insektproblemer. Dermed skaper disse hårete insektene store problemer for folk som skal kjøpe og selge boliger. Skulle selger unnlate å fortelle om at det er skjeggkre i boligen, oppstår det gjerne konflikter i ettertid forteller Magerøy.

Dermed vil nok denne nye metoden trolig dempe hysteriet og løse mange eierskifteproblemer. Magne mener derfor at det å oppdage en skjeggkre i huset ikke lenger være et stort problem ed den nye metoden.

Les også: Skadedyr og insekter kan skape problemer med ditt boligsalg

5 gode råd mot skjeggkre

Det viktigste du kan gjøre er å unngå å ta med deg skjeggkre hjem. De bor gjerne i pakkesker, bygningsmaterialer og lignende.

– Vi anbefaler at du pakker ut nye ting ute og kaster emballasjen så raskt som mulig. Mistenker du at du kan ha fått med deg skjeggkre – ikke ta det med inn, sier Stormoen.

Har du allerede fått skjeggkre i hus, bør du kontakte et skadedyrfirma. I tillegg er det mye du selv kan gjøre for å redusere problemet:

  1. Sett ut limfeller for å finne ut hvor i boligen de bor og for å redusere antall skjeggkre.
  2. Støvsug ofte for å fjerne mattilgang.
  3. Fjerne mulige gjemmesteder ved for eksempel å reparere gulvbelegg, løse fuger og tette langs lister.
  4. Skjeggkre tåler tørrere forhold enn sølvkre. Likevel kan reduksjon av fuktige forhold og temperatur i boligen hjelpe.
  5. Husk at du fortsatt må unngå å få nye skjeggkre inn i huset.

Les også: Slik forbedrer du deg på boligjakten

 

 Tags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close