Gode Tips slik sparer du på strøm

Publisert 13 desember 2017 | av

Slik sparer du penger på strøm


Er du blant dem som stusser over at strømregningen tilsynelatende bare blir dyrere og dyrere for hver gang du får den i posten? Eller betaler du bare regningen uten å engang tenke over hva det koster? Strøm må man jo ha.

Det er for så vidt helt riktig, men det finnes likevel noen smarte måter å gjøre strømmen billigere på. Denne artikkelen er for dere som ønsker tips til hvordan dere kan betale mindre for strømmen i deres bolig og dermed spare tusenvis av kroner hvert år.

Velg riktig strømavtale

Fastpris

Mange strømleverandører tilbyr en strømavtale hvor du betaler en fast månedspris. Det vil si at du betaler et fast beløp for strømmen hver måned, i stedet for å betale for hver kWh du bruker. Denne typen avtaler anbefales det å styre unna, fordi du ikke får pengene tilbake dersom du bruker mindre enn du har betalt for. Bruker du derimot mer enn den pakken du har kjøpt på forhånd, så må du betale ekstra.

Fordelen med en slik avtale er at det er forutsigbart. Fastpris kan også gi litt billigere strøm enn det som kanskje var meningen fra strømleverandørens side. Dersom du eier en bolig som bruker mye strøm på vinteren, kan du utnytte det. Da får du forholdsvis rimelig strøm vinterstid siden fastprisen vil være et gjennomsnitt av hele året. Dette gjelder dog kun for dem som bor i enebolig, og vil sjelden eller aldri vært et godt alternativ for dem som bor i leilighet.

Variabel

Et bedre alternativ vil sannsynligvis være å opprette en fastprisavtale hvor du betaler en fast pris per kWh. Bruk en egen konto der du setter av et fast beløp hver måned, avhengig av det forventede strømforbruket ditt. Opprett deretter en avtalegiro med strømleverandøren hvor du oppgir kontonummeret til din strømkonto. Med denne varianten får du pengene tilbake på konto dersom du har betalt mer enn nødvendig, og betaler dermed kun for det du faktisk bruker. En ulempe med denne varianten er at prisene kan svinge opp og ned fra en periode til en annen.

Spotpris

Velger du en billig spotprisavtale, vil du over tid komme enda bedre ut. Spotpris på strøm gir nemlig den billigste strømmen over tid. Dette kan variere litt blant annet avhengig av periode og hvilket område du bor i, men spotprisen har ligget godt under variabel pris de siste årene. Svingningene i spotprisene vil være nesten identisk med variabel pris, men den kan ofte svinge litt mer, og blir dermed enda mindre forutsigbar.

Sammenlign, bytt og spar

Det finnes om lag 240 strømleverandører i Norge. Sannsynligheten for at den strømleverandøren du har i dag er det billigste alternativet, er minimal. Du har dermed lite å tjene på å være trofast kunde hos samme strømleverandør år etter år, men med så mange leverandører på markedet kan det være vanskelig å orientere seg. Det vil derfor være lurt å sammenligne de ulike leverandørene, og på den måten finne det billigste alternativet.

Det kan også være flere goder ved å bytte leverandør. For eksempel har mange leverandører ulike kampanjer hvor du vil motta en slags velkomstbonus ved å bytte til dem. Et eksempel på en slik kampanje er den NorgesEnergi når har i samarbeid med Bank Norwegian. Dersom du bytter til NorgesEnergi nå får du 500 CashPoints i velkomstbonus, i tillegg til 200 CashPoints hvert år du er kunde fremover. Dersom du bruker Bank Norwegian-kortet og opptjener øvrige CashPoints kan du etterhvert bruke dem på gratis flyreiser eller andre goder på reisen. En flytur til New York koster for eksempel 999 CashPoints, så slipper du jo å bruke strøm hjemme mens du er i The Big Apple!

Vær obs på strømslukerne

For den aller enkleste måten å få billigere strømregning på er naturligvis å bruke mindre strøm, så lenge du ikke har fastpris. Å bruke mindre strøm tjener både lommeboken og miljøet. For å spare et betydelig pengebeløp er det viktig å vite både hva som bruker mye strøm og aktivt gå inn for å redusere dette bruket..

En enkel og viktig regel er å alltid slå av lyset når du går ut av et rom. Dette burde du gjøre til enhver tid. Men det er faktisk ikke lyset som bruker mest strøm. Det finnes derfor andre tiltak som kan gjøre større utslag. At komfyren og kjøleskapet bruker mye strøm kommer nok ikke som en overraskelse på mange, men er heller ikke lett å unngå å bruke. Visste du at datamaskiner og spillkonsoller, som PlayStation og Xbox, ofte bruker aller mest strøm? Derfor er det viktig å alltid slå disse tingene helt av når de ikke brukes.

Et annet triks er kjøkkenviften. Denne bruker ikke spesielt mye strøm i seg selv, men kan trekke mye varme ut av rommet, slik at du i tur blir nødt til å varme opp igjen – og det kan koste mye penger!

Nå gjenstår det bare for deg å velge riktig strømavtale for din boligtype og ditt bruk, samt finne dine strømslukere og aktivt gå inn for å redusere bruken. Her er det mye penger å spare – Lykke til!


Stine Marie jobber for Samlino.no, en gratis og uavhengig sammenlignings tjeneste for finansielle produkter som lån og kredittkort. Deres mål er å hjelpe forbrukere spare tid og penger ved å la de sammenligne, velge og skaffe produktet som best passer deres behov. I tillegg hjelper de forbrukere med å forstå privatøkonomi gjennom artikler på deres blogg og hos deres samarbeidspartnere.Tags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close