Gode Tips frosne rør når man leier bolig

Publisert 16 november 2016 | av

Spar unødvendige kostnader i vinter – Unngå frosne rør


Hver vinter opplever mange husholdninger dyre regninger som følge av frostskader i rør. Dette kunne lett vært unngått, hvis de hadde fulgt noen enkle oppfordringer.

I 2011 var det rundt 4000 vannskadesaker som et resultat av frosne rør. Det koster deg mye penger, enten full dekning eller egenandel til forsikringsselskapet. Det er sure penger å betale, spesielt rundt juletider. 

Selv om du bare leier, er du fortsatt ansvarlig for innboet. Derfor er du også ansvarlig hvis rørene fryser og sprekker. 

Har du ikke innboforsikring? Les mer om det på ung.no. 

Frosne rør oppstår fordi man lar det bli for kaldt inne. Du tenker gjerne at du skal spare strøm når du er bortreist? Vel, det blir kanskje dyrere enn du trodde. 

Hold temperaturen på over 6 grader i alle rom hvor det går rør. Det er normalt kjøkken og bad, men hvis du har flere rom med tilgang til vann, gjelder det der også. 

Du kan gjerne skru ned temperaturen, men det er viktig å ikke skru den av. 

Les også: Flytting og oppussings skader boligen

Steng også hovedkranen før du reiser bort

For å unngå at det er ligger vann i rørene, bør du stenge hovedkranen før du reiser bort. I tillegg bør du åpne en kran for å tømme rørene for vannet som allerede ligger der. 

Hvorfor er det så farlig om vannet fryser? 

Når vann fryser til is, utvider det seg. Da presser det mot røret, og ofte sprekker rørene. Hvis det skjer må en rørlegger i verste fall rive gulv, vegger eller tak for å komme til, og bytte rørene. I tillegg risikerer du at når du kommer hjem og skrur på varmen, tiner vannet og renner ut i vegger eller gulv. Da kan du få alvorlige vannskader som vil koste enda mer å reparere. 

Derfor er det langt billigere å spandere litt varme på leiligheten, selv om du ikke er hjemme i julen. 

Er uhellet allerede ute, og du har frosne rør? 

Ikke forsøk å tine rørene selv, hvis du har glemt å la varmen stå på. Steng hovedkranen og kontakt en rørlegger eller en annen fagkyndig. Selv om det koster litt, kan det være mye billigere enn om de må komme etter vannskaden har oppstått. 

Les også: Slik unngår du vinterskader på husetTags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close