Interiør Åpen kjøkkenløsning eller separert rom?

Publisert 20 mars 2016 | av

Åpen kjøkkenløsning eller separert rom – hva er best?


Som med det meste finnes det fordeler og ulemper med begge alternativer, og mye kommer naturligvis an på bosituasjonen din. Ekspertene har imidlertid noen klare meninger om hva som oftest fungerer best av å ha en åpen kjøkkenløsning eller la matlagingen skje på et eget rom.

Hva er mest praktisk?

– Tidligere var det slik at de fleste fra den voksne garde ønsket separat kjøkken på grunn av matlaging, stell og oppvask ved middagsbesøk. Imidlertid virker det å være et skifte her, mener eiendomsmegler Dane Matanovic fra Eie Eiendomsmegling.

– Flere og flere ser det praktiske med å ha en åpen stue og kjøkkenløsning da du kan ferdigstille maten og underholde gjestene, fortsetter han.

Torbjørn Skjelde, eiendomsmegler og gründer av boligpulsen.no, påpeker også de praktiske fordelene med et åpent kjøkken.

 – Med en åpen kjøkkenløsning blir hverdagen gjerne mer praktisk, og hyggelige middager blir mer sosiale og avslappende. Men man må tåle at gjestene ser litt rot på kjøkkenet.

Les også: Oppussingsbloggen: Å flytte kjøkkenet

– Forskjell på barnefamilie og kollektiv

Som med det meste i livet kommer selvsagt mye an på situasjonen din. Folk har forskjellige behov, og disse behovene bør man tenke igjennom før man står overfor et valg.

– For noen vil det være mest praktisk å holde på alene og rote som man vil på kjøkkenet, mens andre vil involvere alle rundt seg under matlagningen, sier Mia Kjelstad fra Intro Interiørdesign, som har lang erfaring i å gi råd om dette emnet.

– For en barnefamilie kan det være nyttig å ha en åpen eller delvis åpen løsning slik at man kan bruke kjøkkenet til å dekke flere funksjoner. Da er det lett å hjelpe skolebarna med leksene samtidig som man lager middag. Bor du i et kollektiv derimot, kan det være ganske deilig å kunne lukke døren til allrommet og være litt for seg selv, påpeker interiøreksperten Kjelstad.

Fordeler med åpen kjøkkenløsningEn slik åpen kjøkkenløsning KAN være irriterende i for eksempel et kollektiv. FOTO: flickr.com

Matlukt – ikke et problem lenger?

For de som ønsker å holde matlagingen adskilt fra stuen, kan matlukt være et naturlig problem med åpent kjøkken. Steker du fisk til middag risikerer du at stuen din lukter fisk resten av ettermiddagen.

– Et viktig argument for separat kjøkken har vært matlukt, men kjøkkenviftene som har kommet de senere årene har blitt svært effektive og således har også dette argumentet begynt å falle bort, sier eiendomsmegler Dane Matanovic.

Les også: 7 idéer til badet du kommer til å elske

Hva er mest lønnsomt?

Igjen, dette kommer selvsagt an på boligen, men alle Boligmani har snakket med poengterer de mest åpenbare fordelene med en åpen kjøkkenløsning.

Torbjørn Skjelde, som driver boligpulsen.no der du kan sjekke tempen på boligmarkedet i nabolaget ditt, har klare meninger om lønnsomheten knyttet til kjøkkenvalget.

– Alle som har bodd i en ett-roms vet hva som mangler. Soverom og et større kjøkken! Fra å være en upraktisk liten leilighet med lite kjøkken og uten soverom har utallige ett-roms leiligheter gjennomgått den klassiske transformasjonen hvor kjøkken blir gjort om til soverom og det største rommet blir til allrom, sier han til Boligmani.

Hvor lønnsomt er det? Skjeldes erfaring er at denne type leiligheter stiger med rundt 10% dersom standarden er høy. Han mener det er mulig å tjene over det dobbelte av hva arbeidet koster fordi folk er villig til å betale ekstra for å få et eget soverom.

Les også: Dette kan øke verdien av leiligheten din med 250.000 kr

– Enda mer lønnsomt er det å gjøre om en to-roms til tre-roms, fortsetter han.

Han trekker frem at i dagens markedssituasjon blir det gjerne for dyrt å ha et ekstra rom til kjøkken, og mange ønsker heller et ekstra soverom. Nye leiligheter blir heller ikke bygget med eget kjøkken, basert på de samme faktorene: Det er mindre praktisk og det er for dyrt.

– Når man går fra to-roms til tre-roms åpner det også for muligheten til å leie ut et soverom som er spesielt populært blant førstegangskjøpere som gjerne leier ut til en bekjent. Dette øker betalingsvilligheten i dagens marked. I sentrale Oslo vil en tre-roms gjerne være verdt 300 000 mer enn en to-roms, sier Skjelde.

Åpen kjøkkenløsning er vanlig i nybyggI nye leiligheter benyttes det som regel åpne kjøkkenløsninger, da dette oftest er mest lønnsomt. FOTO: Boligprosjektet Gamborgs plass

En lur investering

– Dersom du har mulighet for å flytte kjøkkenet ut i stuen og således få et ekstra soverom kan dette være en lur investering. Flere og flere ønsker også en åpen og flytende planløsning. Da oppleves boligen også mye romsligere i tillegg er det veldig trendy med kun underskap på kjøkken noe som passer fint i en åpen stue, sier Matanovic.

Interiørekspert Kjelstad poengterer viktigheten av kvalitet farger og materialvalg på kjøkkenet, om det er lønnsomhet man er ute etter.

– Når det gjelder lønnsomhet vil jeg anbefale å tenke nøye gjennom materialvalg. Skal du ha en bolig i mange år fremover står du ganske fritt til å velge din egen unike stil på kjøkkenet, men er det kun et midlertidig bosted skal man være litt mer obs. Da er det greit å velge farger og løsninger som kan passe mange, slik at det blir lettere å selge boligen igjen. Hvis du skal pusse opp kjøkkenet er det uansett greit å tenke på at du gjør grunnarbeidet riktig. Bruk fagfolk på rørarbeider etc, sier Mia Kjelstad fra Intro Interiørdesign.

Les også: 8 fantastiske walk-in closets du skulle ønske du hadde

Hva ser best ut?

– Interiørmessig kan det være fint med et åpent kjøkken da det finnes så utrolig mange fine kjøkken! Da må det jo vises frem! Kjøkkenet har endret seg fra å være et "produksjonsområde"  til å bli en del av boligen vi gjerne viser frem. Fordi det stadig kommer nye design og løsninger som gjør at kjøkkenet får en større tilhørighet til resten av boligen, blir grensen mellom rommene mer utvisket, sier interiøreksperten Kjelstad.

Spennende interiør-muligheter

– Når det kommer til det interiør vil smak og behag spille en stor rolle, men mange vil nok si seg enig med meg i at det å skape et attraktivt oppholdsrom hvor hele familien er samlet skaper spennende interiørmessige muligheter, mener eiendomsmegleren Torbjørn Skjelde.

Han trekker frem populære løsninger som:

  • Sømløs overgang på gulv
  • Møbler som matcher kjøkkeninnredningen
  • Interiør som fører oppmerksomheten bort fra kjøkkenbenken, gjerne en lampe over spisebordet eller stuebordet
  • Velge å kun ha underskap på kjøkkenet, for mer «stuefølelse» (dersom det er plass).

Så hva er best? Åpen kjøkkenløsning eller separert rom?

På de fleste parametre heller ekspertene mot en åpen kjøkkenløsning, spesielt om man har videresalg av boligen i tankene. Den aller beste løsningen kan imidlertig være et slags kompromiss:

– Personlig synes jeg en delvis åpen løsning fungerer best. Da får du det beste fra to verdener – vinn-vinn! sier Kjelstad.

Torbjørn Skjelde er enig, og oppsummerer slik:

– Større leiligheter gir mye mer spillerom for smarte løsninger hvor man kan få det beste fra to verdener med halv-lukkede løsninger hvor arbeidsfunksjonene på kjøkkenet (kjøleskap, komfyr, vask osv) er skjermet fra allrommet.

Les også: 6 geniale gadgets som gir deg et smart kjøkkenTags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close