Interiør Fargevalg til stue

Publisert 23 november 2015 | av

Bli med hjem til seks fargeglade nordmenn


Ønsker du et mer fargerikt hjem, men mangler inspirasjon? Seks nordmenn har åpnet sine fargerike hjem, og de oppfordrer til mer bruk av farger, kreativitet, gjenbruk, og at man skal tørre å slå seg løs hjemme.  

Fargerik og personlig spisestue

Simone Isaksen (27) fra Nord-Troms, har vært opptatt av interiør siden hun var liten. Hun benyttet ofte sjansen til å bytte rom med søsknene sine, slik hun hadde et nytt rom å innrede. I dag blir hun inspirert av fargerike bilder på sosiale medier og interiørmagasiner – da får hun lyst til å slå seg løs med malerkosten.

Spisestue fargevalg

– Hvis man vil ha en skikkelig fargerik spisestue er det bare å gå til pers og sette farge på de store tingene. Hos oss har jeg gått for å male begge møblene i sterke farger, i tillegg til å plassere en fargerik matte under spisebordet. Hvis man virkelig vil ha ”wow-effekt”, nytter det ikke med bare et par fargedetaljer her og der.

Isaksen synes det er litt for mange nordmenn som går for sort, hvitt og grått. Hun mener at man ikke kan tvinge folk til å like farger, men for henne er det nettopp farger som gjør henne kreativ. Hvis man har masse farger må man tenke gjennom hva som passer sammen, og resultatet blir en morsom helhet, synes hun.  

Les også: Slik innreder nordmenn stuene sine

Hun synes det er gøy å skape noe helt eget, og det å kjenne igjen personligheten sin i interiøret er stas.

Dine beste tips til dem som ønsker å bruke mer farger, men ikke vet hvordan?

– Ikke vær redd, for alt kan males over. Det er bare å prøve seg fram. Det er viktig å ikke tenke over hva andre vil komme til å mene om det du gjør, det er jo ditt hjem.
 

Sprudlende kjøkken

Hva som inspirerte henne i barndommen er hun usikker på, men det var da fargegleden dukket opp for Kate-Alice Mandal-Hergot (42) fra Horten. Fargen hun liker best brukes som hovedfarge i rommet, enten det er på veggen eller kjøkkeninnredningen. Ut i fra det velges farge på gulv, møbler og interiør. For å få det slik hun vil, maler hun alt – inkludert det hun får i gave.

Kjøkken farger

– I dag er jeg inspirert av barndomsminner og nostalgi fra besteforeldres hjem, og liker alt fra jesus-bilder til nips i retroplast. I tillegg finner jeg inspirasjon i barne-tv-programmer som Pippi Langstrømpe og klassiske filmer som Grease. Både 50-, 60- og 70-talls-stilen preger derfor hjemmet mitt, noe som fint lar seg kombinere, sier Hergot.

Les også: Åpen eller lukket kjøkkenløsning – hva er best?

Mandal-Hergot tror mange nordmenn innreder i hva som er in i tiden, men synes at det kan være stilfullt, fordi det lett lar seg kombinere med farger. Det er også enklere å endre på stilmessig enn et fargesprakende hjem, som hun selv har.

– Tips til et fargerikt og samtidig "ikke-tacky" hjem er å benytte farger som harmonerer med hverandre, spedd med fargeklatter som skaper kontraster. Jeg synes for eksempel at rødt er fint sammen med lyseblått og lysegrønt, og gjennomfører bruk av kontrastfarger på tvers av rom. For øvrig er det lurt å følge fargerike nettsider til inspirasjon.

Fargerikt kjøkken


Fargerikt førsteinntrykk

Heidi Synnøve Sørensen (42) fra Hønefoss startet som lørdagshjelp i en fargehandel, og ble fort hekta. Nå er hun eier av Maleriet Fargehandel, og fargeglad som få. Hun har vist oss gangen sin, og håper den kan være til inspirasjon for andre.

Farger i gang og trapp

– Inspirasjon kan være alt fra bildeinspirasjon til en idé som popper opp i hodet, som jeg bare må prøve. Da skjer det fort!

Sørensen gjør det som passer henne der og da, og bruker gode produkter som gir et godt resultat. Hun tror det er usikkerhet som legger en demper på mange fra å velge farger. Likevel ser hun at flere ønsker å ha et særegent preg i boligen sin. Sørensen tror vi går mot en tid der folk tørr å leke mer med farger, selv om de fleste vil nøye seg med små detaljer.

– Jeg har full forståelse for at ikke alle ønsker å bo i et tivoli som meg selv, og at de som velger noe annet ikke nødvendigvis er kjedelige.

Fargevalg i gangen

Heidis tips til hvordan du får et mer fargerikt hjem, tar utgangspunkt i å få hjelp av andre, til råd og inspirasjon.

– Be om hjelp i en fargehandel. Bruk Instagram og andre kanaler til inspirasjon. Start i det små med enkle prosjekter. Tenk re-design – ikke kast det du er lei før du har forsøkt å fornye det. Potter, småmøbler og lignende kan fort bli fargerike med en boks spraylakk, og alt kan sprayes dersom du bruker grunning i bunn.

Les også: Mørke farger gir gode rom


Interiørglede for de minste

Stine Ovidia Saksen-Sydow (26) fra Trondheim, synes verden er kjedelig i svart-hvitt. Selv har hun en gjennomgående og leken stil i hjemmet, da hun vil at det skal synes at det også er barn som bor der. At barn får være med på å lage pynt til rommet sitt gjør både små og store glad og fornøyd.

Interiør til barnerom med mye farger

– Jeg ble interessert i interiør da jeg var gravid med min eldste sønn. Jeg tror ”bygge-rede-instinktet” ble satt i gang for fullt. Inspirasjon får jeg fra Instagram, naturen, blader og venner, sier hun til Boligmani.

Les også: Kreative senger – se topp 10 her!

Saksen-Sydow liker å bruke maling både på vegger og møbler. Ved å pusse opp gamle møbler skaper hun et nytt, lekent og personlig preg. En del av interiøret på barnerommet til tre år gamle Edin er hjemmesnekret. Hun har blant annet laget et tre på veggen med en gammelbok, ”wallsticker” og en plastpose. I tillegg fester hun gavepapir på veggen med tape, som en slags alternativ tapet.

Barneromsinteriør - farger

Og Stines tips til dem som ønsker å bruke mer farger, men ikke vet hvordan?

– Begynn forsiktig med å velge fargerike puter og lys. Om du trives med fargene kan flere ting males og få et nytt uttrykk.

Fargerikt barnerom


Inspirerende oppholdsrom

For Marianne Rød Ekren (27) fra Trondheim, kom interessen for interiør da hun kjøpte sin første leilighet i fjor. Hun tar utgangspunkt i nøytrale basefarger, slik at det blir lettere å innrede med sterke farger. For å skape et levende rom, bruker Ekren å lage ting selv, ved å for eksempel dekorere sine egne puter. I tillegg innreder hun med en blanding av gammelt og nytt.

Fargevalg til stue

– Det er ingenting som inspirerer meg mer enn en runde i bruktbutikken, eller på et loppemarked. Det er der jeg finner stor og smått som jeg kan tilføre min personlige stil. 

Ekren oppfordrer folk til å henge gode minner opp på veggen, lage ting selv og innrede med det som betyr noe. Å sette sitt eget preg på brukte gjenstander koster verken skjorta, eller er spesielt vanskelig.

– Finn ut hvilke farger du liker og prøv deg fram. Det skal ikke mer til enn et par puter, et nytt teppe eller stearinlys i friske farger i første omgang. Føler du for stor forandring er det bare å male i vei. Det verste som kan skje er at du må male over igjen.

Les også: Her er høstens mest fiffige interiørnyhet


Fargesprakende bad

Christine Aunevik (36) fra Farsund, sier at hun alltid har vært opptatt av interiør og farger. Under oppussing og innredning er det viktig for henne at resultatet blir en stil som både hun selv, mannen og barna er komfortable med. Stilen er tilpasset etter hvordan huset er, og hvilken energi det er i de ulike rommene.

Fargerikt bad

– Jeg får mye inspirasjon gjennom yrket mitt som maler, sammen med inspirerende mennesker. På jobb har vi har noen fantastiske fargebrosjyrer som jeg blir inspirert av.

Da Aunevik studerte i Danmark, fikk hun høre at nordmenn er kjedelige hva gjelder farger. Dette er hun imidlertid ikke enig i, og har blant annet slått seg løs med farger på badet sitt. Hun synes nordmenn har blitt bedre på å bruke farger, men godt kan bli litt tøffere ved å våge å fargelegge både vegger, tak og gulv. Ikke bare detaljer. Det skaper lune, personlige hjem.

Fargerikt på badet

– Mitt beste tips er å satse på yndlingsfarger. Ikke bare går man for noe man liker, men da har man sannsynligvis mye pynt og detaljer som passer inn. Stol på deg selv og tørr å våge – man blir glad i farger.

Les også: Nordmenn må bli mer vågale på interiør-frontenTags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close