Interiør

Publisert 22 mars 2017 | av

Slik gjør du rommet høyere eller lavere


Skulle du hatt litt større takhøyde? Eller kanskje du synes det er før høyt under taket hos deg? Med linjer og striper kan du gjøre stor forskjell.

Vi lærer tidlig at en kjole med striper på tvers får oss til å se bredere ut, mens striper som står gjør oss slankere. Om stripene er brede eller smale gjør også en forskjell.

Akkurat slik er det også med interiør. Vi kan bruke linjer og striper til å forsterke formen. Rommet endrer ikke størrelse, men vi lurer øyet med retningen på linjene. Med maling og tapet i striper på veggen kan du gjøre rommet høyere eller bredere, og det finnes flere triks.

content pictureHØYERE: Vertikale striper og et høyt smalt skap strekker rommet i høyden. Tapet Beautiful Tradition fra Borge. (Foto: Borge)
 

Høyere

Vanlig takhøyde er rundt 2,40 meter. Ønsker du at rommet skal virke høyere, er trikset å innrede med mange vertikale linjer. Sats på mønster og møbler som strekker rommet i høyden. Foruten stående striper på veggen vil lange gardiner fra tak til gulv også gjøre rommet høyere. Ellers vil høye, smale skap være bedre enn lave, brede skjenker. Stoler med høy rygg og høye, smale planter vil også bidra til å strekke rommet i høyden. Et lyst gulv og lyst tak vil også gjøre at man opplever takhøyden større. 

content pictureHØYERE: Klassiske striper og møbler som strekker seg i høyden spiller på lag og gir takløft. Tapetet Borneo er fra Storeys. (Foto: Storeys)
 

Lavere

Ønsker du «å senke taket» tar du stripene på tvers. Horisontale linjer og striper gjør at rommet oppleves bredere og takhøyden lavere. Vegger med malte striper eller tapet som er satt opp liggende former rommet effektivt. Korte gardiner vil forsterke breddevirkningen. Valg av farger påvirker også opplevelsen av rommets størrelse. Varme farger gjør at veggene oppleves nærmere. Et mørkt gulv vil dra takhøyden ned. Farget tak vil også «senke» takhøyden.

content pictureBREDERE: Hyller, benker og rektangulære vindusfelt i dører strekker rommet i bredden. Rutegulvet er også med å redusere takhøyden. Marmi fra Golvabia. (Foto: Golvabia)

content pictureLAVERE: På barnerommet kan vi lures til å tro at det er lavere under taket med å dele veggen i to. Fargene her er fra Beckers. (Foto: Beckers)

content pictureLAVERE: Todelt vegg og gulvet malt i samme farge som veggen lurer øyet til å tro at her er det lavt under taket. Fargene er fra det nye fargekartet til Butinox Interiør. (Foto: Butinox Interiør)

content pictureSTRIPER: Stripet tapet kan settes opp horisontalt eller vertikalt, etter ønsket effekt. Flamant som føres av Green Apple har striper i ulike bredder. (Foto: Green Apple)

content pictureLAVERE: Mørke, taktile gulv «senker» takhøyden og gir lune rom uten lyd som smeller i veggene. Teppene er fra Danfloor. (Foto: Danfloor)

content pictureHØYERE: Gardiner fra gulv til tak og lyse gulv «løfter taket». Tekstiler og tapet her er fra Sanderson/INTAG. (Foto: INTAG)

content pictureHØYERE: Lyse, svale farger, stående panel og lyse gulv gjør at vi opplever rommet luftig med god takhøyde. I dette rommet er det Smartpanel og SAGA-gulv. (Foto: Smartpanel)

content pictureBREDERE: Korte gardiner gjør at rommet virker bredere. (Foto: Borge)

Bjørg Owren/ifi.noTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close