Interiør Julepynt taes ned

Publisert 26 desember 2018 | av

Når bør man egentlig ta ned julepynten?


Mange har nok lagt merke til husene som tilsynelatende nekter å gi slipp

Vi snakker selvsagt om de som aldri tar ned julepynten. De som skriker mot omverdenen: “Det ER fortsatt jul, vi SKAL fortsatt kose oss!”

Folk har forskjellig oppfatning av hvor fantastisk julen egentlig er. Det finnes de som nesten ikke kan vente til alt styret er over. De kan endelig gulpe opp de siste restene av den ukesgamle gløggen og pakke bort de malplasserte nissene og bibelfigurene. Hvert eneste år kommer reaksjonene på hvor tidlig butikkene pynter til jul og bruker høytiden som et markedsføringsmiddel. Som om kritikernes minne begrenser seg til 11 måneder tilbake i tid, kan de banne på at årets julekjør startet ENDA tidligere enn i fjor.

Les også: Helt nabolag kjører synket lysshow hele julen

ikke jul ennå

På motsatt side finner vi de som tviholder på julen så lenge de klarer, og tyner grensene så langt de kan. Men når avsluttes egentlig julen, sånn rent offisielt? Og når er det mest vanlig å pakke bort alt sammen?

13. eller 20. dag jul?

Julen har ingen offisiell sluttdato. Det finnes selv om to mer eller mindre formelle datoer man kan forholde seg til. Trettendedag jul, som faller på 6. januar, er en av dem. Dagen stammer fra Helligetrekongersdag, som markerer at Jesusbarnet etter sigende ble åpenbart for verden ved at de tre vise menn kom på besøk. Dette blir av mange brukt som en fin anledning til å avslutte julen, og dermed ta vekk pynten. Vil man holde på julekosen litt lengre, kan man benytte seg av tjuendedag jul. Dagen er blant annet knyttet til Knut den Hellige, som skal ha jaget vekk julen 13. januar ved å drikke den ut, ringe den ut og feie den ut. Holder du deg innenfor denne “fristen” kan du altså trygt skylde på tradisjoner.

Les også: Interiør: Dette gir deg mer sex – og dette får deg til å sovne

Den sosiale normen

Vi i Boligmani har gjennomført en liten uoffisiell undersøkelse for å gi en pekepinn på hva det norske folk tenker om dette i dag. Det viser deg seg at mange benytter seg av de to “formelle” datoene, som regel på bakgrunn av barndomstradisjoner. Av disse to datoene er det trettendedag jul som ser ut til å være den mest vanlige ryddedagen. Det er også mange som forholder seg til en annen fast og symbolsk dato, nemlig 1. nyttårsdag. Starten på et nytt år, og følelsen av at “festen er over” etter nyttårsaften rapporteres ofte som årsak for valget av denne dagen. Flertallet ligger imidlertid mellom 1. nyttårsdag og trettendedag jul. Det kan altså virke som at de fleste lar være å forholde seg til tradisjoner i dag. De velger å rydde bort pynten på den første dagen der de både har følelsen av at juletiden er over og de har tid til å ta vekk alt.

Boligmanis konklusjon: Ta vekk julepynten når det føles riktig, men vil du beholde pynten så lenge som mulig, samtidig som at du er opptatt av hva andre skal tenke, kan tjuendedag jul være en fin dag å forholde seg til.

Godt nyttår!

Les også: Inni dette bordet finnes “alle” menns drømmegave

Originalt publisert 1. jan 2016Tags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close