Interiør parkett-1

Publisert 27 juni 2016 | av

Parkett eller laminat – hva er best?


Parkett er populært i norske hjem. Det ser bra ut, er lunt og behagelige å gå på. I tillegg kan den legges uten alt for mye om og men. Laminat er den billigere varianten. Hva er den store forskjellen? Her kommer en liten "parkett vs laminat".

Hva er best av parkett eller laminat?

Gulvlegging. Like lett som legobygging

Se også: 10 interiørtips som ikke koster skjorta

SINTEF Byggforsk sin test av parkett og laminat

– Det finnes utallige varianter av både parkett- og laminatgulv. Men vi kan likevel peke på noen tydelige forskjeller på disse to gulvtypene, sier seniorrådgiver på SINTEF Byggforsk, Dag Henning Sæther til NRK.

– Når det gjelder lydisolasjon kommer parkett og laminat likt ut. Det er ingen vesensforskjell på overføring av trinnlyd i samme rom, heller ikke til etasjen under, med de målemetodene som brukes, fortsetter Sæther.

Parkettgulv kan brukes overalt

Parkett brukes overalt


Les også: Møbelene som gjør naboene sjalu!

Laminat tåler mest

Den største forskjellen er at parkett er treverk, og at laminat består av fiberplater dekket med et laminatlag i plast, utformet i et mønster som etterligner treverk.

– Laminat har en hardere overflate som tåler mer, både når det gjelder riper og inntrykk som for eksempel fra høye hæler. Parketten er mykere og derfor også mer mottakelig for påvirkning, men en fordel med parkett er at den kan slipes og lakkeres eller oljes på nytt.

Det kan man ikke med laminat. – Mange vil også sette pris på parkettens naturlige variasjoner i farger og mønster, som det kan være mindre av på laminatgulv. Sæther påpeker at det er store forskjeller på egenskapene innenfor parkett, fra de mykeste til de hardeste tresortene.

Les også: Interiørtips helt utenom det vanlige

Parkett- eller laminatgulv?

I Norge er parkettgulv veldig vanlig

Parkett i syv av ti boliger

Parkett er altså ekte vare, mens laminat kan tåle litt mer. Golvprodusenten Tarkett har gjennomført en undersøkelse som konkluderer med at det er parkett i syv av ti norske boliger. Seks av ti nordmenn oppgir at det naturlige utseendet er den viktigste grunnen til at de liker parkettgulv bedre enn laminatgulv

Les også: 10 geniale idéer til smart oppbevaring

Foto: Tarkett
Dette innlegget ble originalt publisert 17. jan 2015Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close