Interiør

Publisert 5 desember 2015 | av

Rød jul har blitt gammeldags


Er det på tide å fornye den røde julen med andre farger? 

Ta i bruk gamle tradisjoner

Som alt annet blir juleinteriøret blir mer og mer påvirket av trender. Den tradisjonelle hjemmelagde pynten blir stadig mer fraværende. I år er det kobber og gullfarger av den grafiske trenden som gjelder om man vil gjøre som ”alle andre”.

Les også: Nordmenn må bli mer vågale på interiør-fronten

IMG_8663FOTO: Christine Ottersen

Interiørkonsulent Maren Skarsheim synes det er fint med tradisjonell jul i bunn. Så kan man utover det utforske og prøve seg frem. Mange prøver seg for tiden på nye trender og gjør noe nytt ut av adventsstaker, pakkekalendere og dekorasjoner.

Det er ikke så vanskelig som mange tror å lage en kreativ og fargerik jul. For noen år tilbake var ikke julen begrenset til trender slik den er mer preget av i dag. Både gult, grønt, blått og rosa var tilstede på juletreet. Hvis man vil skape en fargerik jul kan man for eksempel ta utgangspunkt i de gamle, tradisjonelle julekulene, mener Skarsheim.

– Ved å for eksempel ta igjen flere av fargene i pynteputer, lys og servietter blir det ekstra fargerikt, sier Skarsheim.

JulelysEt fargerikt alternativ til adventslysene. FOTO: Christine Ottersen

Rødt er gammeldags

Fargeentusiast, Christine Ottersen (33) fra Stavanger, forbinder rødt med gammeldags jul. Hun er som majoriteten av den norske befolkningen oppvokst i et hjem med rød jul. Hun forbinder julen i barndommen med røde julegardiner, engler, nisser og juletre med røde sløyfer.

Nå inspireres hun av annerledes hjem, og mennesker som tør å våge med sprelske farger. Også i julen. Derfor skiller hun seg ut og pynter med rosa. Og det er ikke det at hun ikke blir glad av å være i hus med rød jul. Hun kunne bare aldri hatt det selv.
Selv om hun synes det er viktig at alle pynter slik de liker, drives hun selv med å være annerledes og gjøre som ”ingen andre” gjør.

– Jeg elsker at vi er forskjellige. Hadde alle hatt rosa jul som meg så hadde det jo blitt kjedelig, sier hun.

Les også: Helt nabolag kjører synket lysshow hele julen

Nye prosjekt hvert år

Barna til Christine er også glade i farger. De er ivrige etter å få være med på å pynte juletre med de ulike julekulene de har samlet opp gjennom årene.

– Selv om vi ikke pynter med rødt i julen håper jeg likevel at barna vil huske julen som koselig, sier hun.

Hver advent har Christine et nytt prosjekt. Nemlig adventskransen. Den skal være annerledes hvert år. Det har vært både rosa lys, hvite lys med dekorative julekuler i alle farger og lys med en hjemmelaget grønn krans.

Fargerik-AdventskransChristines adventskrans – uten et eneste rødt element. FOTO: Christine Ottersen

På ytterdøra er det pyntet med en hjemmelaget krans. I år består den av lyng og gamle julekuler på en ett år gammel blomsterkrans. Hun prøver å tenke gjenbruk, og bruker ting fra naturen og det hun allerede har hjemme.

– Litt av mottoet mitt er at det skal se hjemmelaget ut og ikke være perfekt. Så den ser vel for så vidt best ut på avstand, sier hun.

Les også: Slik rengjør du effektivt til jul

JulekransJulekransen av lyng hinter om et fargerikt julehjem. FOTO: Christine Ottersen

Ingen fasit – men ha personlighet.

Selv om Christine skiller seg ut med sin rosa jul, mener hun at det ikke finnes noen fasit på hvordan julen skal være. Man skal ta det man liker, og da blir det personlig uansett. Og selv om julen ikke bare handler om farger og pynt, er det en stor og moro del av den.

– Farger gjør oss glade. Det sprer glede. Jeg vil utfordre alle der ute til å prøve nye farger i julen. La huset ditt få personlighet, la det gjenspeile deg, avslutter Christine.

Personlig-julPersonlighet i hjemmet er viktig for Christine. FOTO: Christine Ottersen

Les også: Når bør man egentlig ta ned julepynten?Tags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close