Kjøp & salg

Publisert 7 mars 2019 | av

Slik kjøper du bolig på tvangssalg


Denne artikkelen er en gjesteartikkel fra Tvangssalg.no

Det er flere norske boliger ute på tvangssalg enn hva mannen i gata er klar over. Hvert år legges det ut flere tusen norske boliger på tvangssalg i Norge, men helt siden det ble ulovlig for meglere og advokater å skrive i annonsen at boligen er på tvangssalg har det blitt mye vanskeligere for folk å finne disse boligene. Så hvordan finner du de?

Skal du selge bolig? Da kan du samenligne forskjellige meglere her

Søk i finn.no

Selv om det ikke er lov å skrive i annonsen at boligen er på tvangssalg er det flere meglere og advokater som gjør det. Søk etter «tvangssalg» på finn.no, så vil du få opp en god del annonser med søketeksten i seg. Vær oppmerksom på at du også vil få opp boliger som ikke er på tvangssalg, men har ordet «tvangssalg» i annonsen. Et eksempel kan være at de har med setningen «Ved vesentlig mislighold kan borettslaget kreve tvangssalg av andelen.». Disse boligene må du sile ut.

Vær obs på annonser som blir lagt ut av advokater

Boliger på tvangssalg blir ofte (men ikke alltid) formidlet av advokater. Grunnen til dette er at det ofte ikke er like lønnsomt å selge bolig ved tvang. Det er lover og regler som bestemmer hvor mye en medhjelper kan tjene på salget og det er ikke alltid lukrativt for eiendomsmeglere å ta på seg disse oppdragene da de ofte tar veldig mye mer tid enn vanlige oppdrag.

 

Les også: Finn avslører de mest populære boligannonsene.

Følg med hos tvangssalg.no

tvangssalg.no har oppdaterte lister over mange av norges boliger som er på tvangssalg. Titt innom her en gang i blant for å finne boliger på tvangssalg i ditt område.

Når du har funnet et bra objekt

Nå har du endelig funnet et objekt du liker i området du søker i. Hva gjør du? Først og fremst må du vurdere prisen opp mot lignende objekter. Selv om en bolig er på tvangssalg betyr det ikke at den er et godt kjøp sammenlignet med andre boliger. Bruk kart-funksjonen til Finn.no og sammenlign med andre boliger i området med tilnærmet lik standard, funksjon og størrelse. Du har større risiko ved kjøp av boliger på tvang (mer om dette senere), så dette bør du få igjen for i form av en billigere bolig. Krever boligen oppussing? Er det skjulte feil og mangler? Dette er ting du må ta med i betraktning. Du kan vurdere å ta med en fagkyndig på visning for å ta en grundigere titt. Du har ofte veldig god tid når det kommer til tvangssalg (mer om dette under), så gå gjerne på flere visninger om du er usikker på noe.

Budrunden

Boliger på tvang har en helt spesiell form for budrunde, noe som gjør dette lite attraktivt for folk flest. De fleste tvangssalg krever at budet ditt er bindede i seks uker. Kommer det et nytt bud på banen kan det potensielt gå seks nye uker, så her kreves det tålmodighet. «Vanlige» folk med vanlige budsjett på jakt etter bolig til seg selv kan ofte føle at dette blir vanskelig da de er låst til denne boligen i seks uker før de får vite om de får boligen eller ikke. Har du en mer romslig økonomi kan du dra nytte av dette da det ofte er færre interessenter i budrunden. Kjøp av tvangssalg krever ofte tålmodighet og fri kapital til å vente i mange uker før du får endelig svar på om saksøker godkjenner budet ditt.

Hva skal til for å vinne budrunden

I tvangssalg er det saksøker (ofte banken) som selger boligen og ikke eier. Om saksøker ikke har førstepant i boligen kreves det at alle som har pant i boligen før saksøker skal få nedbetalt sin gjeld for at tvangssalget skal gjennomføres. Etter dette er det selvsagt fritt frem for saksøker å akseptere et hvert bud det måtte ønske. Hva de aksepterer er selvfølgelig vanskelig å si, men ofte er de med på et bud som er under markedsverdi.

Saksøker er som regel fornøyd med å få nedbetalt det saksøkte skylder de, så etter det er gjort har de ingen grunn til å ikke godta budet ditt. Når det er sagt, ønsker de selvsagt å faktisk få inn det saksøkte skylder de, så om budet er godt under dette er det liten sjanse for at de aksepterer. Unntak er ofte når boligen har ligget lenge ute og de skjønner at markedet ikke er villig til å betale mer. Derfor er det større mulighet for å legge inn skambud på boliger som har ligget ute lenge.

Megleren eller advokaten er lovpålagt å la annonsen ligge lenge nok ute til de er sikre på at boligen får høyest mulig pris. Dette er en av grunnene til at tvangssalg tar så lang tid som det gjør. Etter seks uker har ofte megleren eller advokaten «gjort sitt» for å oppnå best mulig pris, så da er det saksøker som bestemmer om de er villig til å selge eller ikke.

Les også: Hvordan gjøre et godt Boligkjøp

Hvilke risikoer har jeg?

Det er risiko forbundet med kjøp av bolig ved tvang. Som kjøper kan du ikke klage på feil eller mangler etter at budet ditt er stadfestet av Tingretten. Du kan heller ikke tegne boligkjøperforsikring, så her er det ekstra viktig at du er klar over hva du faktisk byr på. Dersom boligen er i vesentlig dårligere stand enn den var på visning kan man derimot få dekket dette på saksøkers regning.

Overtagelse

Endelig har Tingretten stadfestet budet ditt. Hva skjer nå? Den saksøkte (eier) har nå en måned på seg på å gjøre opp det han eller hun skylder før boligen er din. Etter den måneden er gått er du den nye eieren av boligen og overtagelsen skal skje innen tre måneder etter stadfestelse. Ofte kan overtagelsen skje før, men hovedregelen er tre måneder. Så fort Tingretten har stadfestet ditt bud er boligen din og det skrives ikke kjøpekontrakt. Er dette noe for meg? Å kjøpe bolig på tvangssalg er definitivt ikke noe for alle. Om du er på utkikk etter bolig å bo i kan det ofte være for langsomt å by på tvangssalg da budet ditt er bindende i seks uker om gangen. Er du derimot investor eller på utkikk etter en sekundærbolig i tillegg til din primærbolig kan det være gunstig å legge inn bud på tvangssalg i ny og ne og se om noen godtar budet ditt. Viktigst er at du har tid til å være med i de lange budrundene. Har du det er det definitivt muligheter for å tjene gode penger.

Om du velger å legge boligen rett ut på markedet igjen, eventuelt etter en oppussing eller noen kosmetiske forandringer, vil boligen være mer attraktiv rett og slett fordi du får inn alle interessentene som ikke har tid og mulighet til å være med i tvangssalgsbudrunder.


  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close