Ukens Bolig

Publisert 31 mars 2015 | av

Fra falleferdig fjøs til bærekraftig designbolig


Dette gamle fjøset langt ute på den spanske landsbygda har gjennomgått en fantastisk forvandling fra et forlatt totalvrak og gjenoppstått som en bærekraftig og moderne designbolig.

ancienne-ecurie-transformee-en-habitation-17-620x347Det spanske søskenparet var på jakt etter en fritidsbolig til sine familier. I Cáceres, midt mellom Madrid og Lisboa fant de det falleferdige fjøset, og falt pladask. Sammen med arkitektfirmaet Abaton fikk de restaurert bygget til en drømmebolig.


ancienne-ecurie-transformee-en-habitation-04-620x348

En avgjørende grunn til at de valgte akkurat denne eiendommen var at to bekker renner over tomta. Dette avstedsliggende området er selvsagt ikke tilknyttet noe vann og avløpssystem, så en forsyning med naturlig, rent drikkevann var et stort pluss. De styrer vannet langs med og under huset før det ender i et stort utebasseng, og deretter renner videre nedover dalen. I tillegg ligger huset sørvendt og har dermed ideelle solforhold. Det reduserer behovet for oppvarming om vinteren.

Les også: Denne boligen er selvforsynt

ancienne-ecurie-transformee-en-habitation-02-620x348

Store vinduer slipper varme fra sola inn på dagen, og på natten kan de skyve store skyvedører foran glasset for å bevare varmen inne lengst mulig, og samtidig beskytte huset mot storm og uvær. Skulle det bli ordentlig kaldt har de en stor peis i stua.
ancienne-ecurie-transformee-en-habitation-16-620x348

 

Fasaden er den opprinnelige, laget i stein og gjørme. Men den gamle strukturen var så skrøpelig at de måtte ta ned fasaden og bygge den opp igjen, med et skult lag betong bak steinene.

På grunn av den svært så avstedsliggende beliggenheten er ikke boligen tilknyttet noe strømnett. Derfor produserer eierne egen strøm ved hjelp av solcellepaneler. Om vinteren, når solcellepanelene ikke klarer å produsere nok strøm, bruker de også flere små vannturbiner som står i bekkene ved huset. 

Les også: Drømmebolig i Paris

ancienne-ecurie-transformee-en-habitation-08-620x348

Når man kommer inn i huset er det en helt annen følelse, og svært moderne. "Vi ville at huset skulle gli helt inn i omgivelsene. Men vi er også tiltrukket av moderne arkitektur, så vi ville at interiøret skulle være veldig moderne. Kontrastene mellom det helt hvite og moderne, og noe som har eksponert mot tid og bærer preg av bruk er helt fantastisk", sier en av eierne.

1329706826-x5c4487-1000x666

Servantene på badet er hugget ut i stein. I stedet for et vanlig avløp, renner vannet elegant ned på gulvet og ned i sluket i dusjen. 

1329706800-x5c4406-666x1000

Se også: Drømmen i Italia.

ancienne-ecurie-transformee-en-habitation-11-620x348

Soverommene er små, men praktiske. Barnerommet har sengeplass til seks barn.

Les også: Denne syden-boligen har du neppe råd til

ancienne-ecurie-transformee-en-habitation-13-620x348

På baksiden av huset fjernet de deler at taket på den opprinnelige strukturen. Det sørger for at lys slipper ned til de rommene som ikke har store utsiktsvinduer nedover dalen. Bekken renner ned i denne "lysbrønnen" og lager en naturlig fontene, før vannet renner videre under huset og ut i bassenget på forsiden av huset.

estate_in_extremadura_abaton_simplicitylove.com_18Den dype lysbrønnen med kontinuerlig rennende vann fungerer også som naturlig aircondition for huset, fordi luften der holder seg kjølig. Blir det for varmt inne i huset, kan de åpne opp og slippe inn den nedkjølende luften. 
ancienne-ecurie-transformee-en-habitation-14-620x348

ancienne-ecurie-transformee-en-habitation-01-620x348

Vil du har mer? På arkitektens hjemmeside kan du se en video av huset og intervju med eierne.

Les også om den fantastiske loftsleiligheten i Madrid

Foto: AbatonTags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close