Ukens Bolig

Publisert 24 april 2015 | av

Fra råloft til rålekkert loft – at de fikk lov overrasket alle!


Da beboerne i dette sameiet på Uranienborg i Oslo skulle utbedre og pusse opp bygården valgte de å selge ut det gamle tørkeloftet for å finansiere rehabiliteringen. Resultatet ble noe helt annet enn de hadde sett for seg…

fasade loftsutbygging

Endrede behov gir nye muligheter

De sentrale delene av Oslo er fulle av klassiske bygårder bygd på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, ofte med store og luftige loft, bebodd bare av duer, klesvask, kasser med juletrepynt og annet rot.

Med tiden endres behovene og beboere har gjerne ikke lenger bruk for et eget sted for å henge klesvasken. Boder kan kanskje bygges et annet sted på eiendommen.

Da er det mange sameier og borettslag som ser sitt snitt til å realisere verdiene som bokstavelig talt ligger på loftet, gjerne for å bedre økonomien eller finansiere rehabiliteringsprosjekter.

Fra råloft til rålekkert loftSlik så det ut da Håvi og Kaas startet byggingen av de tre loftsleilighetene på Uranienborg i Oslo.

Alle ble veldig overrasket

Da sameiet solgte råloftet med tillatelse til å etablere leiligheter til eiendomsutviklerne Lars Håvi og Christian Kaas, hadde de nok ikke forventet å ende opp med noe så sprekt på taket deres. Normalt godkjennes kun svært nøytrale løsninger som knapt nok kan sees fra gateplan.

Håvi og Kaas gikk nemlig sammen med R21 Arkitekter som tegnet noe ganske unikt og høyst uvanlig for loftsleiligheter i Oslo å være.

Med det svært så utradisjonelle og ikke i det hele tatt diskrete forslaget hadde de ventet både protester og forhandlinger med bygningsmyndighetene. Men neida, de var overraskende positive:

– Alle ble veldig overrasket (…) det er jo et inngrep som endrer bygget fra utsiden, og som synes veldig godt fra gaten, sa Håvi forleden til nettstedet E24. Han forteller videre til Boligmani.no at selv om sameiet ikke hadde forventet et slikt design, så var de positive til tegningene, og synes nå resultatet har blitt veldig bra.

råloft gammel bygård

Da planene var lagt og tillatelser gitt var det bare å brette opp ermene og sette i gang. 

Rålekker loftsleilighet

Nå som boligene er ferdigstilt og er lagt ut for salg, er det lite som minner om råloftet Håvi og Kaas kjøpte av sameiet.

moderne loftsleilighet

Les også: Når to arkitekter får bestemme helt selv…

takterrasse ut fra kjøkkenet

Utbygger-duoen fikk også godkjent takterrasse på fasade-siden av bygården, som er forholdsvis uvanlig på slike prosjekter.

stort vindu på badet

Takket være de store takvinduene får man en langt bedre utnyttelse av arealet under skråtaket.

Du finner en video av den splitter nye boligen nederst på denne siden.

Takterrasse mot Uranienborgparken

Foto: Lars Håvi (privat) og Privatmegleren

Du finner masse andre kule boliger herTags: , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close