Ukens Bolig

Publisert 18 november 2015 | av

Slik bor familien Ahmad i fremtidsrettet perle


Tilnærmet vedlikeholdsfritt, miljøvennlig, moderne og smart. Dette var ønskene til Rehan Ahmad, da han lette etter hus til sin familie på fem. Resultatet ble kraftig kutt i strømregninga og flere kilometer kabler spart. Her er Ukens Bolig på Boligmani!

Fra veien ser huset til familien Ahmad i Prinsdal utenfor Oslo nesten beskjedent ut. Sett fra den fra andre siden viser den moderne arkitekturen seg i sin fulle prakt. Den 268 kvadratmeter store boligen i sibirsk lerk og glass følger den bratte tomtas helling med utfallende vinkler, terrasser og plattformer over flere nivåer.

Les også: Dette norske huset skal drive bilen din

Smarthus-fasade-arkitektur

Smarthus-fasade-2

 – Jeg ville ha et hus som er moderne og miljøvennlig, både på utsiden og innsiden. Materialvalget gjør at huset er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Og ved å styre alt av lys og varme, er det også energieffektivt i bruk, sier Rehan Ahmad. 

Familien på fem flyttet inn i huset i januar 2015. Tidligere bodde de i en treroms leilighet, men overgangen til arkitekttegnet hus med smarthussystem og høyteknologiske løsninger var enkel.

 – Vi har mange high-tech løsninger, men jeg tenker ikke over det lenger. Barna er jo vant med å ha teknologi overalt, så de tar det som en selvfølge. Det er mer venner og familie som synes det er stilig. Men jeg er sikker på at løsninger som dette kommer til å bli helt vanlig. Snart vil vi synes det er like fjernt å skru av lyset med en bryter som å gå bort til TV-en for å skifte kanal, avslutter familiefaren med et smil.

Les også: Plusshuset lader elbilen og varmer bassenget

Smarthus-kjøkken

Styrer alt av lys og varme med mobilen

Allerede ved inngangsdøra er det tydelig at familien Ahmads hus ikke er som alle andres. I stedet for nøkkelhull, har døra et kodepanel og en brikkeleser. En hovedbryter innenfor gjør at den siste som drar kan skrur av alle apparater i huset med ett klikk.

Smarthus-kodelås

Familien Ahmad har tre lysscenarioer programmert i et smarthus-systemet xComfort. «Alt på» setter lysene i oppholdsrommene til 50%, «alt av» skrur av alt lys innendørs, mens komfort-settingen dimmer lyset slik at det er perfekt til filmkveld foran TV’en.

– Jeg styrer alt av lys og varme via xComfort, og lysene skrus automatisk på til mellom 50 og 70%. Det kan selvfølgelig overstyres med brytere i alle rom, men med LED er det strengt tatt ikke nødvendig å benytte fullt lys, konstaterer han.

Smarthus-belysning

Smarthus-prinsdal-veranda

Halverer strømutgiftene

 – LED er jo veldig energieffektivt, men ved å bruke lyset smart, reduserer vi strømforbruket enda mer. Dersom vi hadde hatt vanlige brytere, ville nok lyset stått på 100% nesten hele tiden. Vi er jo vant med at lys enten er av eller på, og jeg vet av erfaring at selv om en har dimmere, skrus lyset ofte helt på eller helt av.

En gjennomsnittsbolig bruker Ifølge statistisk sentralbyrå 185 kWh strøm per kvadratmeter. For familien Ahmad skulle det ha ført til et årlig forbruk på 49 580 kWh. Men ved å bruke smarte installasjoner og styring med xComfort-systemet fra Eaton, havner forbruket deres på godt under halvparten av dette.

− I et normalt hus, kan en forvente en besparelse på mellom 20 og 40 % på strømutgiftene til oppvarming ved å bruke xComfort. Familien Ahmad har tatt steget enda lenger, og det har vært veldig hyggelig for oss i Eaton å kunne spille en sentral rolle i å oppfylle målet deres, sier Key Account Manager i Eaton, Knut Ballangrud.

– Jeg har aldri bodd i hus før, så jeg har ingenting å sammenligne strømforbruket med, men jeg har skjønt at vi har langt mindre strømutgifter enn vennene våre, konstaterer Rehan.

Les også: Ny og smart strømmåler til alle!

Miljøvennlige løsninger uten kabling

Boligen er tegnet av Vårdal Arkitekter og er designet med tanke på best mulig utnyttelse av solforholdene, så vel som energieffektivitet og komfort. Under huset strekker en energibrønn seg 180 meter ned i grunnen. En energibrønn er et borehull i bakken som utnytter bergvarmen ved hjelp av en varmepumpe til oppvarming En vernet naturbekk har fått egen kulvert under bygget for å flomme fritt.

Smarthus-mobilstyring

Trebarnsfaren har selv vært tett involvert i byggeprosessen, og pådriver for teknologiske og miljøvennlige løsninger.

– Enkelte av løsningene var kostbare i installasjon. Det er ikke er gratis å borre 180 meter, men energibrønnen vil jo betale seg over tid ved redusert forbruk. Smarthussystemet var derimot kostnadseffektivt fra første stund. Fordi det er trådløst, slapp jeg å trekke flere kilometer med kabler, forteller Rehan.

Ta også en titt på de andre kule boligene Boligmani har skrevet om!Tags: , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close