Kule Boliger Kunstnerbolig

Publisert 30 november 2015 | av

Unik kunstnerbolig skapt av bare funnet og gjenbrukt materiale


Cornville, Arizona: Velkommen til Eliphante – En forblåst og øde kjempetomt der de bisarre bygningene og alt inventar i dem er skapt utelukkende av funnet og gjenvunnet materiale. 

Den eksentriske eiendommen Eliphante inneholder en rekke bygg – fra store domer til små skur – som alle sender tankene til en mystisk blanding av ødelagte kirker og naturlige huler med en liten dose moderne interiør hevet inn. Alt som finnes på eiendommen, alle bygninger, rom, blikkfang og innhold, er skapt med egne hender og hjemmesnekret av funnet eller gjenbrukt materiale. Store deler av eiendommen er også bygget opp rundt naturlige steinformasjoner i terrenget. 

Les også: Forlot A4-livet og bygget "hobbithus" i skogen

Kunstnerbolig 1

Det spesielle levestedet er livsverket til kunstnerparet Leda Livant og og den nå avdøde ektemannen Michael Kahn. Paret slo seg ned i området på 80-tallet, og har brukt livet på oppføringen av et av verdens mest unike boligprosjekter.

– Planlegging er for begrensende

Idéen om å skape et hjem helt uten bruk av kroner og øre var en blanding av livsfilosofi og nødvendighet for det fattige paret. I tillegg var mangelen på en konkret plan for byggverket også helt bevisst:

– Vi tenkte ikke på den måten. Vi tenkte kun på å skape et beskyttende husly og et vakkert sted å leve, har Livant uttalt til New York Times.

– Hvis du lever med en forhånsdefinert idé om hva du har lyst på er det ofte for begrensende, mener hun.

Les også: Gammel kirke selges som bolig – med gravplass i hagen

Kunstnerbolig 3

Dermed har Eliphante sakte, men sikkert blir større og større og rikere utsmykket etterhvert som innehaverne har kommet over drivved fra en nærliggende elv, litt kunstgress fra et renoveringsprosjekt i småbyen i nærheten, og når små gaver og nips har dukket opp fra venner og støttespillere.

Til tross for varierende standard inneholder naturlig nok alle deler av Eliphante store mengder malerier og små kunstverk.

Kunstnerbolig 4

Enkle kunstnerkår

Resultatet er en bolig i konstant forandring, der vær og vind både sliter ned og skaper nye detaljer, og der flaks og uflaks i livet bestemmer hva som finnes av fasiliteter, innredning og struktur i bygningene. Boligen er på samme tid også et ekstremt uttrykk for tankene og følelsene til de som bor der. 

Selve boligbygget, døpt Hippodromen etter den flodhest-lignende fasongen, har varme og elektrisitet, men mangler toalett og baderom. Dette finnes derimot i et eget badebygg på den andre siden av eiendommen. Dusjen er kun en gammel, avkappet plastslange. Til gjengjeld er vinduene av hjemmelaget, farget glass i stil med det flotteste man finner i europeiske middelalderkirker. 

Les også: Se Boligmanis samling med de mest utrolige boliger

Kilde: eliphante.orgTags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close