Hvordan velge eiendomsmegler

Du planlegger å selge bolig eller leiligheten din. Hvordan går du frem for å finne den beste eiendomsmegleren. Det er ikke sikkert at beste eiendomsmegler for deg er den samme som er best for andre. Derfor må du gjøre undersøkelser for å finne den som kan selge boligen din på best mulig måte. Det kan være lurt å velge en eiendomsmegler som har erfaring med å selge boliger i området der du ønsker å selge.

Det er mange meglere å velge mellom, og stor forskjell på de ulike aktørene når det kommer til pris, erfaring og kvaliteter. Dette gjør valget av megler både lettere og vanskeligere.

Men valg av megler er viktig og kan være helt avgjørende for å få best pris på din bolig. Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler.

 

Hvordan velge eiendomsmegler

Slik velger du eiendomsmegler


Nøkkelen til å velge den riktige eiendomsmegleren starter med en grundig forståelse av dine egne behov. Er du mest opptatt av å selge raskt, eller er oppnåelse av høyest mulig salgspris viktigere? Kanskje du selger en unik eiendom som krever spesialkunnskap, eller du er i et marked der lokalkunnskap er avgjørende for salgssuksess. Start med å liste opp dine prioriteter og vurdere hvilke aspekter av salgsprosessen som er mest viktige for deg. Dette vil hjelpe deg med å identifisere meglere som spesialiserer seg på dine spesifikke behov, enten det er raskt salg, maksimering av salgspris, erfaring med bestemte eiendomstyper, eller dyp forståelse av lokalområdet.

Er du usikker på hvilken eiendomsmegler du skal bruke anbefaler vi å besøker Meglerbasen.no hvor du kan sammenligne meglere i Oslo.

Når du har snevret ned listen din, er neste skritt å arrangere møter med potensielle meglere. Et personlig intervju vil gi deg muligheten til å vurdere deres kommunikasjonsevner, profesjonalitet, og forståelse for dine behov.

Viktige spørsmål å stille eiendomsmegler

  • Hvor godt kjenner du mitt nabolag/område?
  • Kan du vise til nylige salg av lignende eiendommer?
  • Hva er din salgsstrategi for min eiendom?
  • Hvordan vil du markedsføre eiendommen min?
  • Hva er dine vilkår og honorar?
  • Kan du gi referanser fra tidligere kunder?

Forbrukerrådet anbefaler

En god megler vil kunne påvirke hvor mye du får solgt boligen for. Her er Forbrukerrådets sjekkliste for valg av eiendomsmegler.

1 Sjekk meglerens faglige bakgrunn og referanser

  • Hør for eksempel med venner og kjente om de kjenner til en eiendomsmegler de har vært fornøyd med.
  • Be om tilbud fra flere eiendomsmeglere.

Trenger du flyttehjelp når du flytter anbefaler vi å sjekke et med et flyttebyrå i Oslo. Flyttefoten AS er anbefalt av flere meglerkontor og jobber med alt innen flytting, flyttevask i Oslo og mellomlagring. Andre flyttefirma som er populære er Majoren Flyttebyrå, Sirva Flyttebyrå, Grünerløkka Flyttebyrå, Flyttefirma Oslo..

2 Få tilbud fra flere meglere

Be om tilbud fra flere eiendomsmeglere. Sjekk også totalprisen og hva som er inkludert. Vil for eksempel eiendomsmegleren være til stede på visningen?

3 Bestem deg for type avtale

Prisen eller vederlaget kan avtales fritt mellom deg som selger og eiendomsmegleren, og vederlagsvilkårene kan utformes på ulike måter:

  1. Fast prosentvis provisjon for hele kjøpesummen
  2. Fast pris uavhengig av kjøpesummen
  3. Timesats: Etter den nye eiendomsmeglerloven skal man få spesifisert et estimat over hvor mange timer megleren regner med å bruke på salget, og få tilbud på en fast timepris.

4 Avklar om du vil gjøre noe selv

En eiendomsmegler kan gjøre hele eller deler av salgsjobben. Ønsker du at eiendomsmegleren bare skal stå for oppgjøret, kan du be om et oppgjørsoppdrag. Du må da sørge for å finne en kjøper selv, som er villig til å betale en bestemt pris for boligen. Trenger du en hel «markedspakke» der alt fra utarbeiding av salgsoppgave, annonser til visning med mer er inkludert, eller vil du dekke annonsene fortløpende, eller ta visningen selv? Er det nødvendig med avisannonsering i tillegg til nett?

Selger du en avsidesliggende hytte, kan du kanskje begrense annonseutgiftene eller eventuelt be om et oppgjørsoppdrag og finne en kjøper selv.

 

Lag skriftlig avtale med eiendomsmegler

Når du er enig om oppdraget med megleren, skal dette nedfelles i en skriftlig kontrakt. Les alltid nøye igjennom alle punktene i oppdragsavtalen før du signerer, og spør eiendomsmegleren dersom det er noe du lurer på.

Husk å avtale hvor lenge oppdraget skal løpe. Det kan løpe i inntil seks måneder. Hva vil vilkårene bety for salget av nettopp din bolig eller eiendom? Det kan også være lurt å bli enige om hvilke kostnader du får hvis boligen faktisk ikke blir solgt. Student som jakter første bolig? Les gode tips her.

Hva skal du se etter i en eiendomsmegler

Når du vurderer potensielle eiendomsmeglere, er deres kompetanse og erfaring avgjørende faktorer. En megler med solid erfaring fra ditt lokalområde vil ha en dyp forståelse av markedet, inkludert hva kjøpere ser etter og hvilke markedsføringstaktikker som fungerer best. Sjekk meglers spesialiteter – noen kan ha en sterk track record med leiligheter mens andre kan ha spesialisert seg på eneboliger eller luksuseiendommer. En meglers suksessrate, målt i antall solgte eiendommer versus antall oppdrag, kan også gi en indikasjon på deres effektivitet og evne til å oppnå gode resultater for sine kunder.

Markedsføringsstrategi

En effektiv markedsføringsstrategi er essensiell for å tiltrekke seg potensielle kjøpere og oppnå best mulig salgspris. Din eiendomsmegler bør ha en klar plan for hvordan de vil markedsføre din eiendom, som inkluderer en kombinasjon av online og offline kanaler. Dette kan omfatte profesjonelle bilder, virtuelle turer, sosiale medier, eiendomsmeglerens egen nettside, samt tradisjonelle metoder som åpne hus. Spør om hvilke plattformer og teknologier de bruker, og hvordan de tilpasser sin markedsføringsstrategi for å nå målgruppen din effektivt.

Kommunikasjon og oppfølging

God kommunikasjon er nøkkelen til et vellykket samarbeid med din eiendomsmegler. Det er viktig at megleren er tilgjengelig og responsiv, og holder deg oppdatert gjennom hele salgsprosessen. Diskuter forventninger til kommunikasjon og oppfølging tidlig i prosessen. En god megler vil ikke bare informere deg regelmessig om fremdriften, men også gi råd og veiledning basert på tilbakemeldinger fra markedet og potensielle kjøpere. Vurder også meglerens evne til å forhandle og håndtere potensielle utfordringer som kan oppstå underveis.

Sjekk referanser

Før du tar en endelig beslutning, be om å få snakke med tidligere kunder for å høre om deres erfaringer. En megler som er stolt av sitt arbeid og har fornøyde kunder, vil ikke nøle med å la deg kontakte referanser. Å høre direkte fra tidligere kunder kan gi verdifull innsikt i hvordan megleren jobber, deres styrker og eventuelle svakheter. Dette kan være avgjørende informasjon som hjelper deg med å velge den riktige megleren for deg.