Sponset artikkel prisvekst i oslo boligmarkedet

Publisert 12 juli 2016 | av

10 grunner til massiv og langvarig boligprisoppgang i Oslo


Eiendomsinvestor Gerhard Bollmann Leknes gir oss sine argumenter for hvorfor han tror på fortsatt sterk prisoppgang i hovedstaden vår.

1. Oljeprisen kommer til å øke

I mange år var verden generelt, og Norge spesielt livredde, for hva som kom til å skje etter oljen. Altså når siste dråpe av dette ikke-fornybare svarte gullet hadde blitt fortært av et økende antall mennesker som er ute og flyr oftere enn de har sex. Ekspertene var titt og ofte ute i media og advarte mot at om 20 år kom muligens bare et fåtall av oss til å ha råd til å fly fordi oljen var blitt så dyr grunnet at det var så lite igjen. Vi i Norge hadde dobbel grunn til bekymring – ikke bare skulle det bli slutt på charterferie og sangria – også rikdommen vår ville få sin ende.

Men så plutselig så fant Amerikanerne ut at oljeprisen allerede var høy nok til at de kunne utvinne olje fra litt skitten oljesand de hadde liggende – en prosess som er fryktelig mye dyrere enn all annen oljeutvinning til sammen. Araberlandene som hadde amerikanerne i kursiv øverst på kundelista hadde ikke tenkt å la gullkunden sin gå uten kamp så de dumpa oljeprisen ned akkurat langt nok til at det ikke lenger var lønnsomt for amerikanerne å vaske den ekle sanden sin. Plutselig tror alle at siden oljeprisen har falt kommer oljen til å fortsette å falle og at det liksom nå finnes alt for mye av den. Det gjør det heldigvis ikke. Og selv om land med fem millioner innbyggere helt ytterst mot nord har noen merkelige skatteregler som gjør det lønnsomt å importere batteridrevne amerikanske luksusbiler kalt Tesla, så gjelder ikke disse reglene for resten av verden – folk vil ha bensinbiler ellers.

Oljeprisen vil fortsette å øke, og med økt oljepris kommer økt lønnsvekst, og med økt lønnsvekst kommer økte boligpriser.

2. Færre og færre vil bo på bygda

Urbanisering som det heter det på fint. Bygdene tømmes for folk og de ender opp i byene og er med på å by opp boligprisene dit de kommer. Og når bygdedyret først kommer til byen skal de bo så tett opp mot Tre Brødre og Peppes pizza som overhodet mulig.

3. Krig

De evinnelige urolighetene nede i Midt-Østen og omegn sikrer kontinuerlige og høye flyktningestrømmer hvor svært mange mennesker finner veien helt til Oslo. Oslo kommune er Oslos største eiendomsbaron og kjøper kontinuerlig nye boliger for blant annet å huse flyktninger og er således med på å presse prisene ytterligere opp.

4. Markagrensa

Krattet rundt Oslo – den såkalte markagrensa, er helligere for Oslos politikere enn Mekka er for muslimer. Her skal det ikke bygges en millimeter.

5. Renta

Du har kanskje fått med deg at storbankene har begynt å sette opp renta? Kort fortalt: prisen på penger har steget kortsiktig den siste tiden og bankene er raskt ute med å legge kostnaden, og vel så det, over på kundene. Men det er foreløpig usikkert om den langsiktige bunnen er nådd. Vi venter, men begynner å holde litt på pusten.

6. Boligbygging

Klarer Oslo kommune å legge til rette for tilstrekkelig boligbygging? Det ser ut som om de begynner å bli flinkere, men det har vært et voksende underskudd såpass lenge at det må veldig sterkt lut til før prisveksten konsoliderer eller at prisene synker. På den andre siden, om det blir bygget for mye ville det vært den ene tingen som kan ødelegge nattesøvnen min, da en for stor tilbudsside nå, med så mange sekundærboliger i markedet, ville vært en gedigen katastrofe. Likevel bedømmer jeg foreløpig sannsynligheten for at vi får for stor tilbudsside som lav de nærmeste årene.

7. Gode tider

Arbeidsledigheten er lav, norsk økonomi går bra og lite tyder på at det kommer til å endre seg med det første.

8. Psykologi

Om ikke forventninger kan flytte fjell kan de i hvert fall flytte aksjekurser og boligpriser. Folk tror på fortsatt boligprisoppgang, og så lenge folket tror noe vil fortsette oppover er det langt lettere å by litt ekstra for boligen og således være en bidragsyter for økte priser. 

9. God råd

Veldig mange har faktisk råd til å betale enda mer for boligen i dag, og ikke bare i en tenkt fremtid. Så lenge tilbudssiden er liten er det å grave ekstra i lommeboken ofte den eneste måten å sikre seg drømmeboligen på.     

10. Prisene er fortsatt høyere i sentrale Stockholm

Vi kan ikke være dårligere enn svenskene – rett og slett!Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close