Sponset artikkel Kjøpe eller leie?

Publisert 19 januar 2015 | av

Sjekk om du bør eie eller leie bolig


Lønner det seg alltid å kjøpe bolig – i stedet for å leie? Selv om det ikke finnes noen fasit på dette, og det avhenger av hver enkelt situasjon, gjelder det å skaffe seg en oversikt over hvilke muligheter man har. Her får du noen råd på veien om du lurer på om du bør eie eller leie.

”Kaster penger ut av vinduet”

De fleste studenter befinner seg i dag på leiemarkedet, og man hører ofte at disse ”kaster penger ut av vinduet” ved å betale til en utleier framfor å nedbetale sitt eget lån. Allikevel virker boligkjøpsbarrieren for stor og skremmende for mange unge.

– Dette er synd, da mange fint kunne ha satt opp en plan sammen med banken, og fått samme månedlige kostnader om de kjøpte i stedet for å leie, forteller forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
 

Silje Sandmæl om spørsmålet: Eie eller leie?– Snakk med banken din tidlig, er Sandmæls tips. Foto: DNB

Nærmere boligdrømmen enn du tror?

Det smarteste du kan gjøre om du ønsker å eie i stedet for å leie, er altså å finne ut av hvilke muligheter du har. Kanskje vil et boligkjøp bli for tøft økonomisk slik at du bør fortsette på leiemarkedet, men det kan være du har bedre muligheter til å kjøpe enn du tror.

– Det er verken skummelt eller tidkrevende å ta en uforpliktende prat med banken om hvilke muligheter du har, for å finne ut av hva som er mest gunstig for deg, påpeker Sandmæl.

På DNBs boliglånsider finnes en døgnåpen chat med hjelpsomme eksperter som mer enn gjerne hjelper deg med det du trenger.

Her kan du teste låneevnen din for å få en rask pekepinn på hva du kan få i lån. Det beste er imidlertid å gå inn og søke om boliglån, selv om du ikke har kommet langt i boligjakten ennå. Da får du et finansieringsbevis som forteller hvor mye banken vil låne deg, og når du senere finner drømmeboligen, gjøres finanseringsbeviset om til et boliglån.

Eie eller leie?

Fordelene med å leie kan være blant annet økt mobilitet, da det er lettere å flytte hvis man ikke må få solgt boligen først, og man slipper risikoen for fallende boligpriser. I tillegg trenger man ikke tenke like mye på ansvaret knyttet til vedlikehold, forsikring, utbedringer og lignende. Det er imidlertid flere fordeler med å eie som mange unge kanskje ikke tenker over:

1.    Sparing i egen bolig kan være disiplinerende, slik at faktisk sparing blir høyere enn om du leier bolig.

2.    Bosituasjonen blir mer forutsigbar. Du bestemmer selv når du vil flytte ut gitt at du betjener lånet og eventuelt felleskostnadene.

3.    Du får mulighet til å løfte boligens verdi ved å oppgradere, pusse opp eller bygge på.

4.    Som boligeier kan du leie ut hele eller deler av boligen og redusere boutgiftene.

5.    Eiendom er skattefavorisert slik at staten subsidierer deler av kapitalkostnaden.

Det skader i hvert fall ikke å gå inn og søke om et boliglån, eller ta kontakt med banken, så får du svar på DU bør eie eller leie.

Lykke til!

Les også: Dette må du vite som ung boligkjøperTags: , , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close