Sponset artikkel Billigere forbrukslån

Publisert 11 april 2017 | av

Forandring fryder!


Det er vår og sesongen for oppussing er like rundt hjørnet. Er økonomien treg etter den lange vinteren? Da kan et forbrukslån være løsningen.

Det er tid for å krype ut av vinterdvalen og bytte ut tunge sko med lette sandaler. Utgiftene står som oftest i kø utover våren, og er du uheldig å få restskatt, er det ekstra fristende å finansiere de nye baderomsmøblene eller den nye spisestuen med ett lån. Når du først har bestemt deg for å ta lånet, gjelder det å være smart. Du kan nemlig spare mye på å velge riktig type lån.

Er det verdt det?

Til tross for økt arbeidsledighet, nedgang i oljemarkedet og stadig økende kredittgjeld hos nordmenn, er det ingen nedgang i vår kjærlighet for oppussing. Den lave renten på boliglån og prisstigningen på boligmarkedet gjør det gunstig både å eie, og pusse opp boligen. Men bruk fornuft når du pusser opp. I følge eksperter er hver tredje krone brukt på oppussing bortkastede penger. Det kan være valg av en lite attraktiv stil, eller oppussing av feil del av boligen. Nøkkelen til suksess er å vite hva eventuelle fremtidige kjøpere vil sette pris på, hvilke trender som er tidløse, og ikke minst velge riktig type finansiering og følg en nedbetalingsplan. Se her for noen verdiøkende tips.

Boliglån eller forbrukslån?

Det er et hav av muligheter for å låne penger både med og uten sikkerhet. Tilbudene er så mange at det kan være vanskelig å ha tungen beint i munnen. Hvem skal man låne av, hvor mye skal man låne, hvor mye må man betale, og hvor lenge må man betale. Det er viktig å sammenligne de ulike tilbudene som finnes der ute. Et godt sted å starte er Billigeforbrukslån.no hvor du enkelt kan sortere ulike lån etter effektiv rente. Man bør også vurdere om forbrukslån er riktig i forhold til hva som skal pusses opp. Våtrom og baderom er de klart dyreste rommene å pusse opp. Det kan være smartere å ta disse utgiftene på boliglånet dersom det er en mulighet, ettersom et boliglån har lavere rente enn forbrukslån. Her bør du regne litt på renten og nedbetalingstiden. 300.000 kroner over 20 år med 2-4 % rente er dyrere enn samme sum med 10-15 % rente på tre år.

Få den beste renten

Når matematikken er unnagjort og valg av type lån er tatt, bør du hente inn tilbud fra håndverkere FØR du søker om lån. Som tommelfingerregel bør du hente inn tilbud fra minst 3 forskjellige firmaer. Prisforskjellene kan nemlig være enorme. Sjekk gjerne opp i de ulike firmaene du får tilbud fra. Har dem tilfredsstillende økonomi, er de sertifiserte for jobben de skal gjøre, og har de fått gode skussmål fra andre kunder. Med oversikt over det totale kostnadsbildet, kan du gå i gang med lånesøknadene. Enten du selv tar kontakt med bankene og ber om tilbud, eller bruker en lånemegler, er sjansen for et bedre rentetilbud større enn ved bare å søke på nettet.

Tenk stort

Mange norske hjem har et ubenyttet potensial for utleieenheter. Har du et ubrukt loft eller kjellerrom med gode lysforhold, kan det være penger å hente på utleie av dette. Når du først skal i gang med oppussing kan det være verdt å vurdere muligheten for å pusse opp et fremtidig utleierom. Spesielt i tettbygde strøk hvor leiemarkedet er hett, kan en ekstra utleieenhet øke boligens verdi med flere hundre tusen kroner. På toppen av det hele er et utleid rom en fast månedlig inntekt i potensielt lang tid som bidrar til nedbetaling av lånet. Men igjen må det vurderes nøye i forhold til kostnader mot inntjeningen. Større ombygging av bolig kan gi betydelig høyere kostnader enn forventet. Lag et romslig budsjett som inkluderer alle kjente utgifter, og ha plass til uforutsette utgifter som dukker opp.

Få fradrag for rentene

Dersom du velger et forbrukslån til oppussingen, gjelder det å betale dette ned så raskt som mulig. Mislighold er særdeles upopulært, og gjelden vokser fort når man slutter å betale. Siden oppussingslån har høyere rente enn boliglån, finnes der noen triks som kan hjelpe på en raskere nedbetaling. Boliglån kan man få avdragsfrihet på i et gitt antall måneder. Da betaler man bare renten, og selve avdraget kan brukes til å betale på forbrukslånet. Man kan også i etterkant av oppussingen be om refinansiering av hele boliglånet, og putte hele oppussingslånet inn i boliglånet. Det er en grei løsning dersom banken ikke er villig til å låne mer på boligen før oppussingen er utført. Grunnen til at bankene ofte er mer samarbeidsvillig etter oppussingen er utført er at boligen har økt i verdi, og du kan låne mer med sikkerhet i den.

Vær også oppmerksom på skattefordelene man får på utgifter i forbindelse med lån. Man får inntil 27 % fradrag på renteutgifter, så husk å kontrollere at disse er ført inn i skattemeldingen når den kommer.

Kostnadseksempel: Kr. 85 000, 5 års nedbetalingstid, effektiv rente 18,76%, kostnad Kr. 42 628,-, totalbeløp: Kr. 127 628,-.
Kilde: 
https://www.billigeforbrukslån.no/lan/oppussing/Tags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close