Sponset artikkel Å velge riktig finansieringsform ved oppussing kan spare deg for mye penger.

Publisert 26 februar 2018 | av

Pusse opp boligen med et forbrukslån


Har du en kjellerstue som skulle vært pusset opp for ti år siden, eller et kjøkken som begynner å forfalle? Eller kanskje bare et nytt gulv på soverommet som må skiftes? Her viser vi deg hvilke finansieringsformer som lønner seg.

Nordmenn er generelt glade i å pusse opp og mange velger å gjøre mye av jobben selv. Som finansieringsform kan et lån uten sikkerhet være en ideell løsning når du skal dekke prislappen på materiell og utstyr.

Slike lån passer i utvalgte situasjoner og særlig når det er snakk om oppussing for mindre beløp. Her tar vi en grundigere kikk på når det lønner seg å ta opp et forbrukslån til oppussing og når du heller burde vurdere å øke rammen på boliglånet.

Du disponerer midlene fritt

Mange nordmenn velger å ta opp forbrukslån når de skal dekke kapitalbehovet ved oppussing. Det har mye å gjøre med den friheten som følger med låneproduktet.

Banken spør ikke hvorfor du søker om lånet og du har heller ikke noen plikt til å bruke midlene på spesifikke formål. Dermed står du fritt til å disponere lånebeløpet slik du selv ønsker.

Som oftest behøver du heller ikke å låne veldig mye penger for å realisere oppussingsdrømmen. Låner du for eksempel 20 000 kroner vil det holde til å pusse opp soverommet eller foreta andre “enkle” fasadeendringer. Med både nye vegger, nytt gulv og øvrig materiell.

Betaler man ned et slikt lån over en kort tidsperiode så blir heller ikke rentekostnaden særlig høy. Et lån på 20 000 kroner vil nok ikke koste deg mer enn par tusenlapper dersom det betales ned innen 1 år (basert på 10 prosent effektiv rente). Det gjelder såfremt du har en akseptabel kredittverdighet.

I hvilke situasjoner passer et lån uten sikkerhet best?

Hovedregelen er at du bør finansiere oppussingen med et forbrukslån såfremt du kan gjøre mye av arbeidet selv. Det inkluderer slikt som å legge gulv, sette opp vegger, taktekking, maling og så videre. Dette fordi lånesummen da vil være såpass lav at du kan nedbetale gjelden raskt.

Ettersom forbrukslån har såpass høye renter vil kostnadene fort kunne komme ut av kontroll ved større prosjekter. Her snakker vi om slikt som oppussing av våtrom, bad og elektriske installasjoner. Disse krever faglært arbeid og vil koste langt mer å fullføre.

Noen nordmenn velger i stedet å dra kredittkortet, men dette frarådes på grunn av de høye rentekostnadene.

<H2>Du kan også refinansiere boliglånet</H2>
Dersom oppussingen koster mye penger er det bedre å øke rammen på boliglånet. Det skyldes at rentekostnadene er relativt lave sammenlignet med et lån til forbruk.

Du kan refinansiere boliglånet ditt på flere måter, der en ny verdivurdering er det vanligste. Siden du tok opp boliglånet vil verdien på boligen sannsynligvis ha økt. Dermed kan du be banken om å foreta en ny verdivurdering, som vil vise at du har mer egenkapital (altså boligens salgsverdi minus gjeld). Den styrkede egenkapitalen gjør det mulig å låne opp mer penger på boligen.

Alternativ to er å flytte boliglånet til en annen bank, med den hensikt å senke rentenivået. Vær samtidig oppmerksom på at det finnes noen fallgruver du burde passe deg for. Enda du velger å øke lånerammen på boligen er det noen eksperter som advarer mot løsningen.

Ferie, bolig og interiør

Undersøkelser viser at pengene vi låner til forbruk ofte brukes til å betale for enten feriereiser eller oppussing. I tillegg er det mange som velger å kjøpe seg nytt interiør til hjemmet. Det kan være seg en ny TV, sofa, seng eller kommode.

Å låne penger er en avgjørelse som ikke burde gjøres med enkelthet. Når du først skal ta opp et lån til forbruk er oppussing likevel en av de smarteste måtene du kan disponere pengene på. For det første gir det direkte avkastning i form av at boligens salgsverdi øker. Oppussing vil også kunne føre til økt trivsel for deg og resten av familien.

Verdt å huske før du låner penger

Før du tar opp lån er det viktig å undersøke de forskjellige tilbudene som ligger ute. Sammenlign det effektive rentenivået og vilkår for tilbakebetaling. Ordinær nedbetalingstid ligger i dag mellom 1 til 15 år, og du bør alltid betale tilbake pengene så raskt det lar seg gjøre.

Forbered deg gjennom å sette opp et budsjett for hele oppussingsprosjektet. Det inkluderer å hente inn priser på ulike materialer, verktøy og andre nødvendigheter. Her finner du noen enkle mattestykker du burde kunne før du setter i gang med arbeidet.

I tillegg kan det være lurt å sjekke de byggtekniske retningslinjene for å være sikker på at du holder deg innenfor regelverket. Myndighetene har strammet inn regelverket de siste årene med spesifikke krav til utformingen av norske boliger. Det såkalte “TEK10” regelverket stiller blant annet krav til at nye vinduer skal ha en bredde på minst 50 cm og høyde på 60 cm.

 

Kostnadseksempel: Kr. 90 000, 5 års nedbetalingstid, effektiv rente 18,53%, kostnad Kr. 44 555,-, totalbeløp: Kr. 134 555,-.


  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close