Sponset artikkel ungt par vil ha egen bolig

Publisert 6 januar 2015 | av

Slik får du råd til egen bolig som ung


Dagens boligpriser gjør det veldig vanskelig for unge mennesker å komme seg inn på boligmarkedet. Får man det imidlertid til har man en kjempefordel, og man gjør lurt i å sette seg inn i de smarteste spareordningene tidlig.

– Mange studenter ønsker å kjøpe egen bolig, men har ikke mulighet fordi de ikke har spart opp nok egenkapital. Da er også faren stor for at markedet løper fra dem, forteller forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Det er lett å tenke at man i fremtiden kommer til å tjene nok penger til at boligkjøp ikke blir et problem uansett, men dette blir mye enklere om du har fulgt det ene rådet alle eksperter er enige om – starte boligsparingen tidlig. De som har fulgt rådet er gjerne de som lykkes tidlig, og belønningen de sitter igjen med er stor. 


Norske studenter studerer lenge, og hvis en student eller nyutdannet kjøpte en leilighet for cirka fem år siden ville han/hun sitte igjen med en meget god fortjeneste om boligen skulle bli solgt i dag, etter fem års studier.

Silje Sandmæl i DNB kan fortelle at det dessuten ikke er noen dans på roser å skulle leie.

– Leiemarkedet i de store studentbyene er trangt og leieprisene har økt kraftig. I leiemarkedet har kvadratmeterprisen økt med hele 46 prosent fra 2007. Mange spår også et enda trangere leiemarked i årene som kommer fordi det bygges for lite boliger, og nye boligskatter kan presse leieprisene ytterligere opp.

Dette kan gjøre det desto viktigere å sørge for at man klarer å komme seg inn på markedet og kjøpe egen bolig så tidlig som mulig.

Silje Sanmæl fra DNB kommenterer hos boligmaniProblemet for mange unge er at de ikke har spart opp nok egenkapital, forteller forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Hvordan får du så råd til å kjøpe din første bolig?

Det enkleste og viktigste tipset er rett og slett: Start med sparingen! Staten kaster praktisk talt penger etter deg for at du skal spare til bolig, ved å gi deg 5000 kr tilbake på skatten, om du har fylt opp den årlige maksgrensen på 25 000 kr på BSU-kontoen din. I tillegg får du fantastiske renter på pengene du setter inn. DNB gir deg 4,10 % rente, og du skal lete lenge etter å finne risikofrie investeringer som gir en så god avkastning. Du kan altså tjene opptil 6025 kr totalt i løpet av et år, bare for å gjøre noe du uansett burde.

Trykk her for å opprette din BSU-konto, eller fylle opp årets kvote om du allerede har kommet litt i gang.

Et annet tips kan være å kjøpe sammen med noen.

– Skal vi tro ekspertenes prognoser kan det i dag faktisk være lurere å kjøpe bolig sammen med noen enn å leie sammen med noen, forklarer Silje Sandmæl.

Tips til unge som vurderer å kjøpe bolig:

•    Spar i BSU – gir god avkastning og skattefordeler

•    Vurder nøye hvor høy rente du kan tåle og ikke pådra deg mer gjeld enn du kan bære.

•    Tenk nøye igjennom hvilke kvaliteter som er viktige for deg ved en bolig slik at du unngår å betale dyrt for kvaliteter som ikke er viktige for deg

•    Vurder muligheten av å leie ut deler av boligen for å redusere egne bokostnader

•   Vurder å kjøpe leilighet sammen med en eller flere venner dersom inngangsbilletten til boligmarkedet blir for dyr for deg aleneTags: , , , , , , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close