Sponset artikkel

Publisert 24 januar 2017 | av

Tid for oppussing


Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing, men vi scorer også høyt på listen over dem som finansierer oppussingen med lånte penger.

Det er mange grep du kan gjøre for å fornye boligen uten at det koster skjorta. Enkel overflatebehandling, som å male vegger, tak eller legge tapet, kan gjøre underverker i en mørk og trist årstid. Vil du der i mot hardere til verks og bytte ut bad eller kjøkken, må det mer planlegging til. Også økonomisk.

Hold tungen rett i munnen

Nesten alle oppgraderinger på egen bolig vil bidra til en verdiøkning på boligen. Mange velger å spare penger på forhånd, hvilket er den rimeligste økonomiske løsningen på oppussing. Men hvis man planlegger å selge boligen, eller mangler litt ekstra penger til fornyelsen, er det flere muligheter for å skaffe ekstra finansiering. En rekke banker og finansinstitusjoner tilbyr kredittkort og forbrukslån, men her er det viktig å holde tungen beint i munnen.

Kredittkort vs. forbrukslån

Effektiv rente på forbrukslånene varierer, og et kredittkort vil mest sannsynlig være dyrere enn et forbrukslån. Fordelen er at flere av kredittkortløsningene gir en eller flere rentefrie måneder. Det betyr at dersom du vet at du får penger innen kort tid, og kan betale tilbake, vil lånet være gratis. Venter du lenge med å betale, eller misligholder betalingene, kan plutselig hele oppussingen koste deg mange tusen kroner ekstra. En annen fordel er at mange kredittkort gir en eller annen bonus når du bruker kortet. Det kan være alt fra rabatt på drivstoff til poeng på flyreiser. Enkel oppgradering av overflater i boligen, som maling av vegger eller kjøkkenskapene, kan bidra til noen tusenlapper ekstra ved salg, og kan være gunstig å finansiere på kredittkortet så lenge du er rask med tilbakebetalingen.

Et forbrukslån kan være en bedre løsning om du ønsker å pusse opp de dyrere rommene, men her vil rentene starte fra dag én. En lånekalkulator kan hjelpe deg å regne ut det månedlige beløpet du må betale i perioden du har valgt å betale på. Jo raskere nedbetaling, jo mindre renter må du betale totalt sett, men månedsprisen er høyere. Sett gjerne opp et budsjett før du starter, og vær streng med å følge det til lånet er tilbakebetalt.

Eksempelvis tilbyr BankNorwegian et lån på 65.000,- til 17,80 % effektiv rente. Med en nedbetalingstid på 5 år, inkludert etableringsgebyr på 950,- kroner, har du til slutt betalt 95.872,- kroner når gjelden er nedbetalt. Med denne løsningen betaler du 1573,- kroner i måneden over 5 år. Det koster altså litt over 30.000 kroner å låne disse pengene.

Bad er vanligvis noe av det dyreste man kan pusse opp, men til gjengjeld betaler folk flest gjerne litt ekstra for å få et moderne bad på sin nye bolig.    

Sikre deg best mulig avtale

Uansett hvilket finansieringsalternativ man velger, er det viktig å sende lånesøknad til flere banker samtidig. Da kan du sammenligne tilbudene, og velge det rimeligste alternativet. Husk å sjekke den effektive renten på tilbudene, det er den som forteller deg hva du virkelig betaler når alle gebyrer og avgifter er tatt med.


Sponset artikkel for Finanssans.noTags: , , ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close