Utleie Naive-utleiere

Publisert 13 november 2015 | av

Naive utleiere risikerer opp til fem års fengsel


Leier du ut til feil person kan du sitte i klisteret. Politiet slår nemlig knallhardt ned på hvem enn som stiller lokaler til rådighet for salg av sex

En rekke utleiere er de siste årene truet med tiltale for hallikvirksomhet.

Kriminelle som får som fortjent, tenker du kanskje?

Nei, ikke alltid. De har bare vært uheldig med valg av leieboer. I 2009 sparket Oslo-politiet i gang en storstilt operasjon ved navn ”Operasjon Husløs”. Målet var å slå ned på halliker og menneskehandel. Siden den gang har over 113 boligeiere fått skriftlig advarsel fra politiet, i følge Huseiernes Landsforbund.

Hvis politiet fatter mistanke om salg av sex fra en leilighet går de raskt i strupen på eier. Ikke bare risikerer du fengsel. Du kan også bli fratatt leieinntektene.

Les også: Bekymret for sårbare leieboere
 

Straffeloven paragraf 202 kan ramme deg hardt

Det er den beryktede ”hallikparagrafen”, og den sier:

Den som a) fremmer andres prostitusjon eller b) leier ut lokaler og forstår at lokalene skal brukes til prostitusjon eller utviser grov uaktsomhet i så måte, straffes med bøter eller fengsel inntil 5 år.”

Utleiere

Nordmenn er kjent for å gjerne investere i både bolig nummer to og tre. I populære områder av Oslo er så mye som en av tre boliger sekundærboliger, viser tall fra Skatteetaten.

Leiemarkedet er til tider hett, og mange tar gjerne lett på valg av leieboer.

Å være naiv ingen unnskyldning. Ender du opp med feil leietaker kan du få seriøse problemer med politiet. Alle utleiere har ansvar for å vite hvem de leier ut til. Samtidig er det din plikt, som utleier å følge med på hva som skjer i leiligheten.

Loven omfatter også fremleie.

Det blir derfor raskt ditt problem hvis leieboer leier ut til en tredjeperson, som selger sex fra leiligheten.

Nå er kanskje ikke fremleie så vanlig lenger?

Airbnb

Å leie ut gjennom Airbnb for å spe på inntekten er derimot svært populært. For ikke å nevne praktisk for prostituerte på utkikk etter kortvarig ”arbeidsrom”.

Det fikk en Oslo-mann oppleve, kan dinside.no fortelle.

Den hyggelige kvinnen fortalte at hun skulle besøke sin søster. Hun trengte visst et rolig sted å bo, da hun ønsket å benytte tiden på ”studier”. At det innebar å ha seg med 15 forskjellige menn på 5 timer, sa hun lite om.

Heldigvis kan politiet utvise skjønn når utleier er fullstendig i villrede. Men mistenker du noe er det viktig å handle raskt.

Les også: Er Airbnb det nye Tinder?
 

Hva du må gjøre hvis du mistenker at det foregår prostitusjon

Er du først kjent med forholdet risikerer du straff i form av bøter eller fengsel hvis leieforholdet fortsetter.

Leieforholdet kan avsluttes på to måter, i følge Huseiernes Landsforbund:

  • Leieavtalen heves øyeblikkelig grunnet grovt mislighold. Bare husk at oppsigelse må skje skriftelig og at årsaken oppgis.

  • Leieforholdet sies opp på grunn av vanlig mislighold, og løper ut oppsigelsestiden.

Det kan være smart å heve leieavtalen så raskt som mulig. Du som utleier har nemlig alt å tape på at leieforholdet vedvarer, mens prostitusjon jo er lovlig.

Flytter leietaker raskt kan det være nok å melde i fra til politiet om at leieforholdet er avsluttet. Skulle det oppstå uenigheter, bør du sette i verk en utkastelsesprosess eller dra leietaker inn for forliksrådet.

I så fall er det lurt å holde politiet oppdatert underveis.

Referanser:
Huseiernes Landsforbund (2011). (Besøkt 05.112015)
DinSide.no (2012). (Besøkt 05.11.2015)
Politiet.no (2007). (Besøkt 05.11.2015) 

Les også: Forenkler krav til utleieboligerTags: ,
  • Abonner på vårt nyhetsbrev


Close